Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Piec Na Drewno I Piec Gazowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Potrzebuję Waszej rady w sprawie planów modernizacji mojej kotłowni. Mam dom poniemiecki ok. 200m2 - kończę jego docieplenie styropianem 15 cm oraz mam wymienione okna na pcv. W kotłowni piec na holzgas Atmos 22S z Ladomatem + 150 litrów zasobik na wode. nie daje rady z drewnem - pracuje rodzice coraz starsi....chciałem do tego pieca podłączyć piec na gaz. I tutaj zaczynają się moje wątpliwości:

1. Kotłownia jest duża - chcę wszystko umieścić w jednym pomieszczeniu
  2. Czytałem o wymiennikach ciepła, ale tutaj na forum znalazłem informację o zaworach zwrotnych - super sprawa i prosta jak widać ze schematu
  3. Co sądzicie o zasilaniu takiego pieca z butli 11 kg? Co będzie w mojej sytuacji lepsze: butle 11 kg, czy duży zbiornuk gazowy na zewnątrz
  4. Potrzebuję schematu podłączenia kotłowni

Opublikowano
  • Autor

[naprawdę nikt nie modernizował w ten sposób kotłowni? Podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej sprawie

Opublikowano
  • Autor

czy można dołączyć piec gazowy do instalacji, w której głównym źrodłem ciepła jest piec na drewno, który pracuje w układzie otwartym?

Opublikowano

W związku z tym,ze jest to nowa instalacja i gaz to trzeba wykonać dokumentację przez projektanta z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi. dalej to on pokieruje co należy zrobić(pozwolenie na budowę).

Opublikowano
  • Autor

dziekuje - podniosłem kwestie dlatego, że pierwotnie głównym piecem był piec na olej opałowy z naczyniem przeponowym . Wiadomo jakie są ceny oleju - dlatego dokonałem zmiany: zamontowałem naczynie wzbiorcze i do otwartego układu podłączony został piec na drewno z ladomatem. Teraz chciałbym wpiąć w istniejący układ piec gazowy - chodzi o małe koszty i uniknięcie stosowania wymiennika ciepła - czytając posty odnoszę wrażenie, że wymiennik jest malo skuteczny. Dodatkowo, firmy sprzedające gaz stawiają warunek: dla małej ilości gazu nie będą stawiać zbiornika zewnętrzenego. Zaproponowano mi kaskadę butli 33 kg. Podstawowe pytanie: czy piec gazowy może pracować w ukladzie otwartym przy zastosowaniu zaworów zwrotnych. Chodzi o ciśnienie w ukladzie.

Opublikowano

Zdecydowana większość producentów kotłów kotłów gazowych wymaga montażu kotła w układzie zamkniętym, większość nie oznacza że wszyscy. Można nabyć kocioł gazowy do pracy w układzie otwartym (nie chcę tu reklamować żadnego produktu, wyszukiwarka pomoże Ci znaleźć odpowiedni kocioł)

Opublikowano
  • Autor

bardzo dziękuję za podpowiedź. ZNalazłem w wyszukiwarce - jest taka polska firma. Zależy mi bardzo na opiniach na ten temat. Nie ukrywam, że przeróbkę chcę zrobić porządnie - jeżeli dom ma być porządnie ogrzewany nie ma sensu kombinować - nie mam zaufania do wynalazków. Czy ktoś z Was drodzy forumowicze ma taki piec gazowy, który pracuje w ukladzie otwartym? Jak to się sprawuje? Mogę podać @ do korespondecnji w celu wymiany doświadczeń.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

jestem po konsultacjach z moim instalatorem. Dał mi propozycję pieca elektrycznego zamiast gazowego. Mówił, że widział coś takiego - piec jest bezpieczny, w przypadku licznika dwustrefowego - konkurencyjne ceny do gazu. Oglądałem coś takiego w internecie - co o takim rozwiązaniu sądzicie? Przecież ceny prądu będą rosły...

Opublikowano

tak jesli coś na prad mabyć bezpieczne ekonomicznie to zdecydowanie pompa ciepła

a to czy koszt montażu pompy bedzie opłacalna to zalezy od tego czy gaz masz juz w domu czy nie bo jesli nie to wieszasz pompęciepła na ścianie podłaczasz do instalacji i działa

natomiast jesli gaz juz jest w domu to trzeba zaczaś od projektu rozbudowy sieci ,następna sprawa to ilośc kominów wład lub droższy kocioł z zamknięta komoraspalania jesli warunki na to pozwolą

co do drobiazgu czy podłaczyć kocioł do układu otwartego to tylko nalezy dobrac producenta kotłów i powiesić taki ktróremu nie przeszkadza układ otwarty i tyle

Opublikowano
  • Autor

dzięki- gazu nie mam. Musiałbym ustawić zbiornik i zrobić całą instalację. Kontaktowałem się z firmami, nie wszystkie decydują się na ustawienie dużego zbiornika ze względu na małe prognozy zużycia - stąd własnie propozycja kaskad butli 33 kg. Jeżeli chodzi o pompę ciepła to chyba jest bardzo kosztowna inwestycja. O ile się rozglądałem koeniczna jest instalacja a koszt minimalny to ok. 40 tyś chyba że kolega pisał o czymś innym....Wydaje mi się, że gdzieś słyszałem, że ceny prądu będą tera dosyc gwałtownie rosnąć /uwolnienie cen/.

Opublikowano

O butlach 11kg w kaskadzie zapomnij butle musisz umiejscowić na zewnątrz budynku a w nich jest mieszanka propan-butan w niskich temperaturach butan zamarznie , po za tym kotły są produkowane na gaz propan a nie na mieszankę , prąd jest najdroższym nośnikiem ciepła następnie propan i na końcu gaz ziemny , kolega proponuje ci pompę ciepła , wyprodukowanie 1 kW ciepła przez pompę ciepła jest porównywalny z 1kW z kotła gazowego kondensacyjnego opalanego gazem ziemnym , a więc kocioł gazowy opalany propanem przegra z pompą ciepła jeśli chodzi o ekonomikę . Kwestia ceny urządzenia????

Opublikowano
  • Autor

mi proponowano kaskadę butli 33 kg na propan. Ponoć lepiej odparowuje i jest typowym paliwem do pieców. Czytałem na forach, że wymiana takich butli jest uciązliwa -sporo waży taka butla, a niektórzy dostawcy gazu nie zapewniają transportu. Poszukuję pieca, w którym od czasu do czasu paliłbym komfortowo tzn."ogrzewanie na tzw. guzik" czysto wygodnie ale drogo. Nie mampojęcia o pompach ciepła - oglądałem kiedyś program o pompach i do tego potrzebna jest instalacja gruntowa - takiej barirery cenowej nie pzreskocze poprostu mnie na to nie stać. Mam dom ocieplony /nota bene dźwigam sięz kredytu na docieplenie/ pow. ok. 200 m2. Może nie rozumiemy się w sprawach tej pompy? Może chodzi o jakieś inne urządzenie? Mam na myśli bez instalacji gruntowej/

Edytowane przez link123

Opublikowano
  • Autor

Szanowny kolego,

nie wiem czy dobrze liczę, ale wg mnie olejowe ogrzewanie jest najdroższe z możliwych. Zresztą mam w domu już taki piec - rosnące ceny oleju opałowego mnie dobiły. Aktualnie litr kosztuje ok. 4 zł przy założeniu, że musisz kupić 1 tyś litrów - transport etc. rachunek jest prosty.

Opublikowano

Witaj po mojemu napewno żle liczysz koszty uzyskania 1 kw energi cieplnej na dzień 20 kwietnia

1 energia elektryczna całodobowa 0,63 zł

2 propan - butan 0,43 zł

3 energia elektryczna 2 taryfa 0,42 zł

4 olej opalowy lekki 0,34 zł

5 propan 0,33 zł

do cen detalicznych doliczone koszty dzierżawy ,abonamenty,dostarczenia,przeglądow obowiązkowych, liczone dla domu 15000 kwh rocznie.

pominięta PW 60/40 bardzo duży wpływ amortyzacja ceny zakupu. Paliwa stałe tańsze ale ciężko przeliczyć koszty pracy własnej jeden zarabia 500 zł na godzinę a drugi 25 .

poz Hermogenes

Opublikowano

Drewno z własnego lasu taniej tylko własna słoma plus bułka i kiełbasa ale i to można zrobić samowyrobem. poz Hermogenes

Opublikowano
  • Autor

koledzy nie wiem skąd macie takie wyliczenia dotyczące oleju opałowego. Wystarczy zdać sobie sprawę, jak kształtują się ceny ceny paliw na stacjach benzynowych. Chyba nic w ostatnim czasie tak nie zdrożało jak właśnie paliwa. Pytając was o zdanie zakładam, że taki rodzaj kotłowni jest tylko alternatywą dla pieca na holzgas, który pracuje wtedy,gdy nazewnątrz temp. minusowa . Jest całkiwe spory okres przejściowy /jesień/ wiosna, kiedy temperatura spada w nocy i do tego właśnie chciałbym wykjorzystać piec na gaz

Opublikowano

http://www.orlen.pl/PL/DLABIZNESU/HURTOWECENYPALIW/Strony/default.aspx dodaj vat i transport wychodzi 3,70za litr loko dom.

poz Hermogenes

wychodzi niby drogo ale prawie 43 000 k/litr propan-butan 2,70 ale 23 000 k/litr

Edytowane przez Hermogenes

Opublikowano

miał węglowy 0,11 zł

i w kosztach pracy dla siebie tani jestem :)

A jeszcze zapomniałeś o antracycie :lol:

Nie wiem czy Koledzy to wytrzymają ale wyjdzie max 0,08 zł :blink:

Pozdrawiam

Opublikowano

A jeszcze zapomniałeś o antracycie :lol:

Nie wiem czy Koledzy to wytrzymają ale wyjdzie max 0,08 zł :blink:

Pozdrawiam

tego do dopóki sam nie sprawdzę, to nie uwierzę.

Jest jakiś chętny nadać paczką 10 kilo? :D

Opublikowano

tego do dopóki sam nie sprawdzę, to nie uwierzę.

No wiem coś o tym, bo w 10kg/250m2 to nikt nie uwierzy :P

Ciekawe doświadczenie - miałem 5 worków i po ostatnich mrozach zostało tyle co w ślimaku :angry:

Ale mam zamiar jeszcze coś zdobyć do testowania, to się wtedy odezwę.

Opublikowano

No wiem coś o tym, bo w 10kg/250m2 to nikt nie uwierzy :P

Ciekawe doświadczenie - miałem 5 worków i po ostatnich mrozach zostało tyle co w ślimaku :angry:

Ale mam zamiar jeszcze coś zdobyć do testowania, to się wtedy odezwę.

:) w tobie ostatnia nadzieja

a tu coś na sprawność wymiennika. W teorii ma sens w praktyce trzeba sprawdzić

wypełnienie%20czasoprzestrzeni.jpg

do małych mocy oczywiście i nie pytajcie co to za pączki

Edytowane przez Vlad24