Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jak w temacie mam problem z doborem kotła kilku fachowców doradza mi co innego między innymi czy ma być to kondensacyjny czy zwykły z zamkniętą komorą turbo nie bardzo wiem czym się różnią miej więcej zasadę już wiem ale jakie to ma przełożenie co do późniejszych rachunków za gaz no i kocioł turbo jest o wiele tańszy mieszkanie nie ocieplone stare budownictwo kuchnia bardzo zimna (pomieszczenie na schemacie 3,0 x 2,0 x 2,9) okna plastiki drzwi powymieniane kierując się doborem kotła muszę uwzględnić dalszą rozbudowę w przyszłości instalacji ponieważ w obecnej chwili te pomieszczenia nie należą do mnie. Grzejniki montowane w dwuch pokojach w kuchni jeden i w łazience jeden moje pytania

1) Jaki piec wybrać turbo czy kondensat

2) Jakiej firmy wybrać kocioł model który mi wpadł (JUNKERS BOSCH CERACLASS ZW 14-2 DV AE) Serwis w Olsztynie

2) Jakie powinienem grzejniki kupić chodzi mi o wymiary wysokość musi mieć 50cm ze względu na okna oraz drabinka do łazienki

3) Czym montaż grzejnika z zasileniem dolnym jest tak trudny jak opisuje to fachowiec (namawia mnie na boczne)

4) Na co zwrócić uwagę jeżeli chodzi o wkład kominowy

Bardzo proszę o pomoc bo co fachowiec to inna opinia

post-28426-0-75632900-1302061975_thumb.jpg

Edytowane przez kajzer4
Opublikowano

1. Załóż budżet i porównaj z cenami wybierz to na co cię stać.

2. Właściwie to jest to sprawa wtórna . Zasada działania jest taka sama we wszystkich, konstrukcyjnie też niewiele się różnią (patrz pkt 1)

3. Wysokość grzejników jest zależna od typu: płytowe już od 20 cm, kanałowe od 10 cm, aluminiowe (żeberka) wymiarem jest rozstaw na przyłączu od 26 cm przez 35 cm , 50cm, 60 cm..... W modelach grzejników drabinkowych też można przebierać i dobrać jaki się podoba. Pamiętać trzeba o doborze materiałów instalacyjnych do grzejników (do grzejników aluminowych raczej nie stosuje się rur miedzianych przy stalowych czy miedzianych nie ma takich ograniczeń)

4. Zależy od materiału instalacyjnego i ilości miejsca do montażu. Czasem rzeczywiście jest trochę kłopotów z takim podłączeniem.

5 Najlepiej kupić polecany przez producenta kotła. Zresztą to również szerszy temat, w tym przypadku rodzaj zastosowanego wkładu (koncentryczny lub pojedyńczy) będzie zależny od miejsca poboru powietrza do spalania, co wiąże się z kubaturą pomieszczenia gdzie zamontowany jest kocioł (kominiarz i instalator powinni ci to wyjaśnić )

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź jeżeli chodzi o pieniądze to w zasadzie wolał bym wydać 2000tyś niż 4400 ale też jeżeli chodzi o zaoszczędzenie a potem płacić duże rachunki za gaz to wole kupić droższy.Co do grzejników to chodziło mi o długość jakie mają być wysokość ma mieć 50cm ale jak dobrać długość czy ma mieć 90cm czy 120cm powiedzmy do pokoju instalacja ma być miedziana grzejniki myślałem o tej firmie żeby od nich zamówić http://aukcjewp.wp.pl/grzejnik-grzejniki-promo-c22-50x100-boczne-kompl-i1526623184.html mają duży wybór i gwarancja 10-cio letnia cena też nie wysoka. Odnośnie komina to musi być powietrze pobierane z komina ponieważ kominiarz stwierdził że jest słaba wentylacja. Co do podłączenia grzejników to do parapetu mam 71cm od podłogi wolał bym żeby były zasilone od dołu estetyczniej to wygląda

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

1. Jezeli zrobiłes porównanie kosztów i stać Cię, nawet chwili sie nie zastanawiaj i wybieraj tylko kondensat.

3. jezeli rozprowadzasz orurowanie do grzejników w posadzce to tylko dolne podejscia.