Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie jestem w trakcie prac budowlanych i potrzebuje Waszej pomocy. Rozbudowujemy dom o poddasze użytkowe, na dole wszędzie grzejniki ze starymi zworami ( wszystkie będą do wymiany), na górze chcemy zrobic podłogówkę i grzejniki (ile jeszcze nie wiem na pewno drabinka w łazience może w sypialni zwykły zamiast podłogówki) powierzchnia poddasza to ok. 100 m2 dół również. Wszystko ma być zasilane piecem na drewno/węgiel (piszę tak bo nie znam się na rodzajach pieców) w układzie otwartym.

Powiedzcie szczerze czy takie cuuuśśśś co sobie wymyśliłam ma racje bytu, jeśli tak to jak to najprościej zrobi, jeśli mogę prosić o jakiś schemat to byłoby super, czy lepiej od razu dac grzejniki i za bardzo się nie rozczulac z podłogówką na której mi trochę jednak zależy.

Opublikowano

Powiedzcie szczerze czy takie cuuuśśśś co sobie wymyśliłam ma racje bytu, jeśli tak to jak to najprościej zrobi, jeśli mogę prosić o jakiś schemat to byłoby super, czy lepiej od razu dac grzejniki i za bardzo się nie rozczulac z podłogówką na której mi trochę jednak zależy.

A jakiś konkretny powód dlaczego zależy Tobie na podłogówce?

Opublikowano

właściwe dużo się nasłuchałam o właściwościach podłogówki, że zapewnia najlepszy rozkłąd tem i takie tam, ale chodzi mi też o miejsce na pddaszu mam okna dachowe, co oznacza zamontowanie pod nimi grzejników a to z kolei komplikuje mi już możłiwości ustawienia mebli, może te moje powody to jakieś super nie są ale jakoś tak wymyśliłam sobie :)

Opublikowano

Koleżanko KASIUS. Można prawie wszystko :) Dziś ogrzewanie dzieli się na rozdzielaczach i żaden problem na górze do pokoi/sypialni puścić na kaloryfery, a łazienka na podłogówce + mała drabinka na ręczniki i pidżamkę :D Podłogówki do sypialni nie POLECAM gdyż wysoka temperatura na dole źle wpływa na spojówki i drogi oddechowe podczas snu!!! Podłogówka jest idealnym ogrzewaniem do pomieszczeń użyteczności dziennej gdzie temperatura wyższa jest przy NOGACH. Podłogówka źle wpływa na alergików, gdyż unosi kórz w całym pomieszczeniu- nie wskazana jest także przy małych dzieciach powoduje sztuczny kaszel z powodowany suchością powietrza!!! Właśnie ta wyższa temperatura przy podłodze jest jej zaletą jak i jej poważną wadą:lol: Dlatego Ja podłogówkę mam na całym dole bez garażu i w łazienkach, a w sypialniach grzejniki promieniujące ciepło dzięki czemu łatwo jest walczyć z kurzem. Przy podłogówce mam też kaloryfery dzięki czemu niweluje bezwładność podłogówki czyli jej powolną reakcję na chęć zmiany jej temperatury. Podłogówka potrafi rozgrzewać się 4 godziny:( Ale po wygaśnięciu pieca długo jeszcze emanuje ciepło. U mnie przy spalaniu cyklicznym raz na 48 lub 24 godziny działa ona jak bufor który wciąga, ale później długo po wygaszeniu jeszcze oddaje ciepło które nagromadziła B) Przy podłogówce musi być ciepły dom gdyż inaczej będzie generowała straty czyli duże zużycie opału jak i niedogrzanie gdyż w podłogówkę nie puścisz 90 stopni , a w kaloryfer tak i po prostu przy -30 może okazać się, że będziesz miała w domu zimno !!!!!!!!!!!!! Podłogówkę obowiązkowo musi zrobić fachowiec starannie, gdyż ewentualne błędy będą miały opłakane skutki czyli spowodują duże straty materialne z rozbieraniem podłogi włącznie <_< czego nie życzę nikomu!!! Kaloryfer można wymienić na większy podłogówka nie, a poza tym ma swoje maksimum, powyżej którego będzie przegrzewało stopy i powodowało DYSKOMFORT :( Przepraszam za ten długi monolog, ale chciałem koleżanko żebyś poznała wszystkie wady i zalety podłogówki gdyż po montażu ewentualne jej zmiany są bardzo kosztowne:huh: Dla tego w tym przypadku bez dokładnych wyliczeń i kalkulacji FACHOWCA-> raczej nie powinno się obyć, gdyż skutki niefrasobliwości i nie fachowości mogą być BARDZO DOTKLIWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

To może przytoczę troszkę inna opinie w sprawie ogrzewania podłogowego:

"..... Ogrzewanie podłogowe pozwala chodzić boso po wykafelkowanej podłodze bez nieprzyjemnych doznań

W domu o tradycyjnym systemie grzewczym temperatura podłogi zimą może sięgać 17-18°C, nawet przy ogrzaniu powietrza w pokoju do temperatury 22°C. Spacerowanie boso po podłodze o tej temperaturze zimą nie jest przyjemne.

W domu z ogrzewaniem podłogowym, temperatura podłogi zimą wynosi 25-27°C, co jest już znacznie bliższe temperaturze ciała i przyjemniejsze.

9. Mniej kurzu

Ogrzewanie podłogowe przekazuje ciepło na drodze promieniowania a nie konwekcji. Z tego powodu, cyrkulacja powietrza w pokoju wywoływana przez prądy konwekcyjne (od nagrzanej powierzchni grzejnika i chłodnych ścian) jest znacznie mniejsza, niż w przypadku ogrzewania tradycyjnego. Oznacza to, że kurz nie krąży po pokoju, co jest bardziej przyjazne alergikom.

Nie ma również zjawiska przypiekania kurzu na gorących grzejnikach, co zdarza się niekiedy w instalacjach wysokotemperaturowych.

Źródło: www.ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl

Autor Krzysztof Lis jest magistrem inżynierem mechanikiem specjalności energetyka cieplna, prowadzi strony internetowe http://www.drewnozamiastbenzyny.pl http://www.efektywne-ogrzewanie.pl ....... "

I jeszcze sprawa najważniejsza, jeśli robić już podłogówkę, to niech to odpowiednia, uprawniona osoba zaprojektuje, policzy, aby później nie było rozczarowania, bo poprawki praktycznie nie wchodzą w rachubę.

Do poczytania : http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?cms=513

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie,

napisałam tutaj żeby ktoś mi doradził czy rzeczywiście warto robic podłogówkę przy zwykłym piecu na drewno, który nie pali się 24/24, czy musi byc mieszac czy wystarczą zawory z regulacją temperatury przy podłogówce i jak to wszystko ugryźc, co do specjalisty w tym fachu to własnie jestem w trakcie szukania kogoś ale to nie takie łatwe

pomóżcie proszę bo czas ucieka a hydraulik już wszedł i musimy szybko decydowac

Edytowane przez kasius
Opublikowano

Koleżanko KASIUS. Można prawie wszystko :) Dziś ogrzewanie dzieli się na rozdzielaczach i żaden problem na górze do pokoi/sypialni puścić na kaloryfery, a łazienka na podłogówce + mała drabinka na ręczniki i pidżamkę :D Podłogówki do sypialni nie POLECAM gdyż wysoka temperatura na dole źle wpływa na spojówki i drogi oddechowe podczas snu!!! Podłogówka jest idealnym ogrzewaniem do pomieszczeń użyteczności dziennej gdzie temperatura wyższa jest przy NOGACH. Podłogówka źle wpływa na alergików, gdyż unosi kórz w całym pomieszczeniu- nie wskazana jest także przy małych dzieciach powoduje sztuczny kaszel z powodowany suchością powietrza!!! Właśnie ta wyższa temperatura przy podłodze jest jej zaletą jak i jej poważną wadą:lol: Dlatego Ja podłogówkę mam na całym dole bez garażu i w łazienkach, a w sypialniach grzejniki promieniujące ciepło dzięki czemu łatwo jest walczyć z kurzem. Przy podłogówce mam też kaloryfery dzięki czemu niweluje bezwładność podłogówki czyli jej powolną reakcję na chęć zmiany jej temperatury. Podłogówka potrafi rozgrzewać się 4 godziny:( Ale po wygaśnięciu pieca długo jeszcze emanuje ciepło. U mnie przy spalaniu cyklicznym raz na 48 lub 24 godziny działa ona jak bufor który wciąga, ale później długo po wygaszeniu jeszcze oddaje ciepło które nagromadziła B) Przy podłogówce musi być ciepły dom gdyż inaczej będzie generowała straty czyli duże zużycie opału jak i niedogrzanie gdyż w podłogówkę nie puścisz 90 stopni , a w kaloryfer tak i po prostu przy -30 może okazać się, że będziesz miała w domu zimno !!!!!!!!!!!!! Podłogówkę obowiązkowo musi zrobić fachowiec starannie, gdyż ewentualne błędy będą miały opłakane skutki czyli spowodują duże straty materialne z rozbieraniem podłogi włącznie <_< czego nie życzę nikomu!!! Kaloryfer można wymienić na większy podłogówka nie, a poza tym ma swoje maksimum, powyżej którego będzie przegrzewało stopy i powodowało DYSKOMFORT :( Przepraszam za ten długi monolog, ale chciałem koleżanko żebyś poznała wszystkie wady i zalety podłogówki gdyż po montażu ewentualne jej zmiany są bardzo kosztowne:huh: Dla tego w tym przypadku bez dokładnych wyliczeń i kalkulacji FACHOWCA-> raczej nie powinno się obyć, gdyż skutki niefrasobliwości i nie fachowości mogą być BARDZO DOTKLIWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam , połowę opisanych w tym poście rzeczy jest nieprawdziwe , dla przykładu. dla alergików właśnie ogrzewanie podłogowe jest najlepsze bo nie unosi kurzu ,