Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem dokładne czyszczenie pieca od A do Z! zmieniły mi się trochę ustawienia. Przypomnę Dom lata 70, ok. 140m2 + Bojler 140L. Piec Krzystał tłok 20KW sterownik Menuet ver. tłok.

Temperatura kotła 68st dochodzi do 78st.

Temperatura CWU. - 50st

Czas Pauzy Podajnika - 275sec.

Czas Oczekiwania - 5 min.

Krotność - 6

Obroty Dmuchawy - 7 (24max)

Obroty Dmuchawy Podtrzymania - 7 (24max)

Czas Dmuchawy Podtrzymania - 23sec.

Woda jaka idzie na dom to 46st.

Spalanie dosypanie do podajnika po 24h ok 25kg.

chuckM te 275sek to czas miedzy podawaniem??i co oznacza u ciebie czas oczekiwanie 5min

Opublikowano

Panowie - bawię sie piecem wieczorami - i zauważyłem 2 rzeczy - piec w miarę łatwo nabiera temperatury do 50C potem bardzo wolno do 55C powyzej to już czołganie. To samo z drugiej strony - tzn czym wyższa temperatura powoduje, że szybciej piec ją wytraca. Takie punkty gdzie najdłużej przechodzi to 52, 55, 60 - pomiędzy nimi jest jako tako.

Teraz moje nastawy:

CO 50C

przerwa podawania: 70 sek

czas podawania: 12 sek

nadmuch: 15%

paliwo: ekogroszek 25

Popiół jest cześć łądnie wypalnoa jak popół z papierosa, część to spalone grudki, cześć to jak czarny popcorn (w kolejności wielkośći - gdzie ten najładniejszy jest go najwięcej)

Wiem, że CO jest sporo za małe, ale przy tym ustawieniu piec pali mi o 1/3 mniej (w 12h wypala trochę ponad pół podajnika, na poprzednich ustawieniach, czy przy podniesieniu temperatury do 55C czzy więcej spalanie wzrasta co 90% podajnika w 12h), temperatura w domu oscyluje miedzy 19-21 stopni od 2 dni (czyli od czasu tych spadków temperatury)

Bardzo proszę o wasze komentarze!

Drugie pytanie do "tłokowców" w szczególności tych od KARO DUO - czym lepiej palić -> ekogroszkiem czy miałem (23 lub 25) ?

Opublikowano

zasilania mam aktualnie 49st. a powrotu musiał bym zmierzyć ....

Chuck- ile wynosi w waszych kotłach waga miału w 1 podaniu? I czy krotność to ilość podań? Jeśli krotność 7 tzn. tyle jest podań tłoka i przerwa 275sek. jak u ciebie?

Opublikowano

szczerze to nie wiem dokładnie bo nie mierzyłem. krotność oznacza ile przedmuchów musi być zanim poda w podtrzymaniu. np. krotność 7 a czas oczekiwania 5 więc przedmuch co 5 minut a za 7 przedmuchem podaje opał w podtrzymaniu czyli co 35 min

Opublikowano

Witam

Jestem Użytkownikiem kotła Krzystal 25 kW z tłokiem, sterownik Multi-Ster, komin DN200,h=6m

Powierzchnia domu 155 m2, dobre okna 1,0 W/m2xK, Docieplony dach wełna 27 cm, ściany nie ocieplone, dom z lat 60.Zawór trójdrogowy

Obecnie wykonywane prace remontowe, utrzymuje temp. ok. 120C.

Podaje ustawienia:

ekogroszek 27MJ.

czas podawania opału co 290s

przedmuchy - co 180 s, czas trwania 10s,dmuchawa 45%

podawanie co 7 przedmuchów.

dmuchawa 50%,

czopuch przymknięty o ok. 30% wolny przepływ 70%

Na kotle ust. 55 st.C.

Zawór trójdrogowy ustawiony na 40%

Długo dochodzi do zadanej temperatury ok 40-60 minut,

Później ze stanu podtrzymania spada do 44 st.

Żar na 4/5 palnika

W popiele robią się spieki (posklejany popiół).

Przerwę podawania wydłużam od 250s bo ciągle spada trochę niedopalonego węgla

spala ok. 40-50 kg ekogroszku na dobę

Wczoraj po przeczytaniu dyskusji zmieniłem temp. zadaną na 60

i wydłużyłem czas przerwy podawania do 300 s. nadal w popiole niedopalone kawałki węgla i poszło więcej opału i przerwy w podawaniu przy podtrzymaniu do 10

Proszę o poradę bo spalanie myślę, że jest za duże, czopuch jest gorący ale można dotknąć ręką

Opublikowano

80% dmuchawa to za dużo ale ustaw i zobacz efekty

Ustawiłem wczoraj dmuchawę na 80%i podawanie na 175sekund, okazuje się że ogień jak w piecu hutniczym ale w miarę szybko dochodzi do zadanej temp. ok.30 minut, póżniej też około 45 minut jest w stanie podtrzymania.

Popiół jest zbrylony jest trochę niedopalonego węgla.

Na noc zostawiłem przerwę 189 sekund.i spalanie wyszło lepsze co prawda skręciłem trochę zawór3-drogowy na 30%.

Chyba jest lepiej wcześnie dochodził do zadanej temperatury godzinę lub dłużej.

Sprzedawca od kotła mówi że pali węgle typu grysik drobny próbowałeś?

Opublikowano

Trochę zmieniłem:

przerwy w podawaniu: 220 s

dmuchawa: 70%

podawanie co 10 przedmuchów

temp. 600C,

Do zadanej temp. dochodzi w ok. 30 minut i w stanie oczekiwania ok.60 minut.

Spalanie ekogroszku się zmniejszyło, zsypałem wczoraj pełny zbiornik zobaczę na ile starczy.

zawór 3-drogowy skręcony na 25%

Opublikowano (edytowane)

Kocioł krzaczek SKP25 podajnik ślimakowy retorta IIgeneracji, zawór czterodrożny, sterownik SK-9000

ustawienia przy temp zew w nocy -20C

Fabr. moje

Temp. CO 60 60

Temp. CWU 50 49

Praca podajnika 12 15

Przerwa podajnika 30 80

Moc dmuchawy 40 80

Przedmuch 2 0,30

Czas przedmuchu 10 45

Moc przedmuchu 40 75

Podajnik w podtrz. 3 7

Histereza c.o. 2 2