janjan Opublikowano 13 Lutego 2011 #26 Opublikowano 13 Lutego 2011 witaj .na jakiej zasadzie wspolpracuje z termostatem pokojowym i pompą? Sanitsystem czy możesz krótko opisać.Interesuje mnie co dzieje się z miarkownikiem jak w pomieszczeniu uzyskam zad.temp.pozdrawiam Cytuj
SanitSystem Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor #27 Opublikowano 13 Lutego 2011 Z pompa to akurat chyba nie bardzo współpracuje. Na schemacie wyglada tak do układu z pompą ale lepiej sprawdza się na grawitacji ( niestety nie ma sterowania pracą pompy) termostat działa poprzez obniżanie temperatury kotła. U mnie to pracuje w taki sposób miarkownik ustawiony na 70 st i tak też pracuje do czasu dogrzania pomieszczeń, po dogrzaniu do temperatury nastawionej na termostacie miarkownik się zamyka i obniża temperaturę kotła do około 55 st. spowalnia to prace grawitacji i oczywiście niższa temperatura nie powoduje przegrzania pomieszczeń a utrzymuje temperaturę na zadanym poziomie. Cytuj
WojtB Opublikowano 14 Lutego 2011 #28 Opublikowano 14 Lutego 2011 A jak to ustrojstwo się zachowuje, gdy zabraknie prądu? Czy działa jak zwykły miarkownik ciągu tyle że bez odczytu z regulatora pokojowego czy w chwili braku zasilania całkowicie opuszcza lub otwiera klapkę? Przy okazji, zerknąłem do netu. Właściwie tylko jeden sklep ma go w ofercie. Cena ok. 275 zł. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor #29 Opublikowano 14 Lutego 2011 ooo a jaki sklep ??? Bez prądu działa jak zwykły miarkownik. Cytuj
WojtB Opublikowano 14 Lutego 2011 #30 Opublikowano 14 Lutego 2011 No to rzeczywiście interesująca propozycja. Czesi mnie nie raz zaskakują swoją pomysłowością, chyba że zgapili to od innych. :) Co do sklepu, to wszystkie drogi prowadzą w to miejsce: http://www.domer.pl/m-rt3-e.html Nie wiem tylko, czy dobrze zrobiłem, wklejając link bezpośredni. Jakby co, to można odnaleźć to urządzenie, wpisując w wyszukiwarce hasło "Regulus RT3E". Cytuj
staan Opublikowano 19 Lutego 2011 #31 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam ! Podoba mi się kocioł Vienybe, myślę o zmianie pieca. Poszukuję opinii o tym piecu najlepiej od urzytkowników lub fachowców znających się na piecach.Chętnie obejrzał bym ten piec, jestem z woj. łódzkiego.Może ktoś podeśle kilka zdjęć, chętnie obejrzę Cytuj
SanitSystem Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor #32 Opublikowano 19 Lutego 2011 Użytkowników to raczej nie znajdziesz bo to nowość w Polsce. Cytuj
staan Opublikowano 19 Lutego 2011 #33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Czy kocioł Vienybe 10 ma ruchome ruszta?.Jaka jest jakość wykonania i materiału(grubość blachy)?.Czy może mi go ktoś polecić idlaczego, a może inny ale tylko z dolnym spalaniem. Do ogrzania mam 120m +200l bojler. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor #34 Opublikowano 19 Lutego 2011 Wszystkie modele kotłów Vienybe mają ruchome ruszta o jakości wykonania niech świadczą zdjecia kotła na początku wątku wykonane są z blach kotłowych o grubości 5 i 4. Polecał ich nie będe bo je sprzedaję i moja opinia może być nierzetelna ale są to naprawde fajne, proste i dopracowane kotły. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor #35 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dać 4300zł za 20kW, a 5700 za ten sam kocioł, to jest różnica. Oczywiście przy pojedynczym egzemplarzu sprowadzanie, nie ma sensu, choć to indywidualna sprawa. Tak czy inaczej bardzo ciekawy kocioł, za takie pieniądze, w Polsce nie ma nic dobrego, sam złom z masą zbędnych serowników, dmuchaw i pseudo ekonomicznych patentów. Kociołek się troche w miedzyczasie zmienił tak teraz wyglada: No i przekrój kotła :))) taka miniatura : 1 Cytuj
rafwla Opublikowano 18 Kwietnia 2012 #36 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Czy w tym kotle jest osobny dopływ powietrza wtórnego do spalania, a jeśli tak to gdzie? Czy czasem nie za dzwignią ruchomego rusztu? Bardzo fajny kocioł. Czy jest w Polsce jakiś użytkownik? Cytuj
SanitSystem Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor #37 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 jest na mazurach. Tutaj go znajdziesz. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10330-kociolek-vienybe-16kw/ Powietrze jest doprowadzane z boków kotła. Cytuj
dorecho Opublikowano 18 Kwietnia 2012 #38 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam. Ten vienybe jest bardzo podobny do kotła produkcji Hamech z Hajnówki. Pozdro Cytuj
SanitSystem Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor #39 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 no troche podobny. Nawet niezle wyglada muszę go troche poogladać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.