muchrem Opublikowano 2 Lutego 2011 #1 Opublikowano 2 Lutego 2011 Narysowałem zarys instalacji ciepłej i zimnej wody wraz z cyrkulacją. Instalacja będzie robiona ze zgrzewanych rur pp. Do ciepłej wody rury stabi. Zaczynając od kotłowni będzie rura 32 po drodze zmniejszy się na 25 a podejścia pod odbiorniki bedzie rura 20. Powrót cyrkulacyjny również 20. Od kotłowni do najdalszego kranu będzie 15metrów. Czy takie rozmieszczenie będzie dobre? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Lutego 2011 #2 Opublikowano 3 Lutego 2011 Do ostatniego odbiornika wystarczy 15 tak samo cyrkulacja, pamiętać należy o zaworze zwrotnym na cyrkulacji i kryzowaniu aby zmniejszyć przepływ. Cytuj
muchrem Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2011 Czytałem że przy nieumiejętnym zgrzewaniu rury pp 16 można znacznie zdławić jej przepływ w miejscu zgrzewu, dlatego tez postanowiłem ze nie będę stosował rury mniejszej niż pp20. W końcu średnica wewnętrzna tej rury to tylko 13mm. Czy oprócz większych kosztów instalacji większa średnica ma jakiś negatywny wpływ? O zaworze zwrotnym wiem. W którym miejscu na powyższym schemacie kryzować, czy w tej instalacji jest to w ogóle potrzebne? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Lutego 2011 #4 Opublikowano 3 Lutego 2011 Za pompa cyrkulacyjną. Nie ma żadnych no chyba że znacznie przewymiarowana. Cytuj
bladyy78 Opublikowano 4 Lutego 2011 #5 Opublikowano 4 Lutego 2011 rura 32mm to za duża średnica z wodomierza spokojnie wystarczy jak będzie wychodziła 25mm. Rozdzielasz później tą 25mm, na dwie rury po 25mm, jedna będzie do zimniej, a drugą 25mm ciągniesz pod bojler, z bojlera wychodzisz rurą 25mm i rozdzielasz ja na rury 20mm, które ciągniesz do poszczególnych łazienek i kuchni, W łazience można znowu rozdzielić rurę 20mm, na dwie 16mm i poprowadzić jedna do kabiny czy wanny, a drugą do umywalki. Pamiętaj że przewymiarowane średnice rur do ciepłej wody to większe straty energii. Wiejec wody musi zlecieć zanim poleci ciepła woda. Cytuj
muchrem Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor #6 Opublikowano 20 Lutego 2011 Chciałbym się dopytać czy średnica rury pex 16 o długości 20 metrów jest wystarczająca do podłączenia kranu na zewnątrz budynku (kranu na ogród)? Czy jednak lepiej zrobić to w większej średnicy? Cytuj
muchrem Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor #7 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zrobiłem instalacje Cwu i wykonałem próbę szczelności. Instalacje napełniłem powietrzem do 4 atmosfer. Po 24 godzinach było 3,9 atmosfery, po 48 godzinach spadło do 3,8. Czyli taki ubytek jest dopuszczalny, i przy wodzie instalacja będzie szczelna? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi