Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam,

posiadam piec 16kw ze sterownikiem eko-tom te-130, palę peletem AGRO(z jakichś specjalnych traw)moje ustawienia to:

podajnik: 28

zadana temperatura kotła: 65oC

temp. CWU: 45oC

nadmuch: 2

nadmuch opóźnienie: 2

resztą parametrów się nie bawiłem, pali mi prawie 2 tony peletu(ok. 1100PLN/ miesiąc) trochę dużo aczkolwiek w domu mam cieplutko i woda bez zarzutu- bojler- 120l, czy myślicie, że mógłbym jakoś zmniejszyć spalanie? czy pelet jest gorszy od eko groszku? czasami zauważam cofanie się dymu do podajnika, zwłaszcza jak już pustoszeje i jak nastawię nadmuch na 3, tydzień temu czyściłem i nic nie dało- dym nadal się cofa jak przedtem, za każdym razem gdy jest mało peletu i przy nadmuchu 3, czy ktoś zna inne powody cofania się dymu, co to są ogniówki? proszę kogoś bardziej doświadczonego o pomoc, kocioł mam dopiero 1-wszy sezon..

Opublikowano

Witam

Pellet AGRO podejrzewam .że jest to pellet z siana w naszych polskich realiach jakaś specjalna trawa hymmm WĄTPLIWE co do eko groszku to nawet najbardziej dziadoski będzie miał większą kaloryczność od pelletu a tym bardziej Agro pelletu co nie zmienia faktu ze jednak 2 tony to zdecydowanie za dużo jak na 16kW.

Co do dymu to w niektórych modelach już tak jest pelet daje duży opór przepływu powietrza w palenisku i czasami się cofnie dymek przy miale jest podobnie.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

posiadam piec 16kw ze sterownikiem eko-tom te-130, palę peletem AGRO(z jakichś specjalnych traw)moje ustawienia to:

podajnik: 28

zadana temperatura kotła: 65oC

temp. CWU: 45oC

nadmuch: 2

nadmuch opóźnienie: 2

resztą parametrów się nie bawiłem, pali mi prawie 2 tony peletu(ok. 1100PLN/ miesiąc) trochę dużo aczkolwiek w domu mam cieplutko i woda bez zarzutu- bojler- 120l, czy myślicie, że mógłbym jakoś zmniejszyć spalanie? czy pelet jest gorszy od eko groszku? czasami zauważam cofanie się dymu do podajnika, zwłaszcza jak już pustoszeje i jak nastawię nadmuch na 3, tydzień temu czyściłem i nic nie dało- dym nadal się cofa jak przedtem, za każdym razem gdy jest mało peletu i przy nadmuchu 3, czy ktoś zna inne powody cofania się dymu, co to są ogniówki? proszę kogoś bardziej doświadczonego o pomoc, kocioł mam dopiero 1-wszy sezon..

to zastanów się nad kotłem gazowym koszty podobne i mniej zachodu

jeśli chcesz zmniejszyć zużycie

wyklucz z podtrzymania wentylator

pamiętaj że z 1 tony pellet powinno zostać ok 3-10 kg popiołu

Opublikowano

Witam,

posiadam piec 16kw ze sterownikiem eko-tom te-130, palę peletem AGRO(z jakichś specjalnych traw)

Ciekawe co to za pelet z traw? Gdzie go kupic? Chetnie bym sobie poeksperymentował na swoim palniku własnej roboty. Aktualnie od dwóch tygodni palę peletem z Barlinka zmieszanym z zeszłorocznym kupionym jeszcze po bardzo niskiej cenie owsem.

Zużycie tej mieszanki wychodzi mi w ilosci około 20 kg na dobę CO i CW (budynek 200m2 dobrze ocieplony, temp 18stC. przy śr. temp zewn. koło zera.

Palnik jest typu szufladowego do tego rozwiązania doszedłem po trzech latach eksperymentow z róznymi innymi konstrukcjami podajnikow. Ten sprawia sie zdecydowanie najlepiej nie ma problemu z koniecznoscia czyczczenia palnika, usuwa popół z rusztu na bieżąco nie ma mozliwosci cofnięcia się płomienia do podajnika.

Próbowalem tez spalać sam owies ale ten nie palił mi sie zbyt dobrze.

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis