Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tuż przed kupnem komina systemowego czegoś w stylu schiedel . Na runku dostępne są systemy z jak i bez odskraplacza. Komin ma pracować z kotlem na paliwo stałe palone będzie węglem i drewnem. Sprzedawcy mówią że do kotła na paliwa stałe odskraplacz nie jest do niczego potrzebny - stosuje się go jedynie do kotłów gazowych itp. Panowie powiedzcie który komin wybrać z czy bez odskraplacz chcę zrobić to raz , porządnie żeby do tego nie wracać . Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Tak jak napisał @ guitar.Na węglu do niczego nie jest potrzebny.Mam odskraplacz i zatkany odpływ bo jest suchutko.

Ja bym brał z odskraplaczem.Nigdy nie zaszkodzi a w przyszłości kto wie może gaz bedzie tańszy od węgla? :D Może kotły będą miały jeszcze lepszą sprawność?

Cena z tzw. nocnikiem(odskraplacz) chyba nie jest zbyt wyższa od ceny wersji bez nocnika.

Opublikowano

Witam. Radziłbym jednak z odskraplaczem. Zimą jak będziesz palił prawidłowo - całkowicie zbędny, jednak latem wręcz niezbędny. Z mojego komina latem wyleciało kilka litrów wody (wkład stalowy 120x180 mm). Latem było kilka nawałnic. Przy braku odskraplacza latem można zakładać daszek na wylot komina. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam podłącze się pod temat , mianowicie ja też jestem za skraplaczem nawet przy węglu czy drewnie z uwagi na opady deszczu latem

Pytanie moje : gdzie puścić rurkę ze skraplacza , lepiej na zewnątrz budynku czy do kanalizacji . Jeżeli do kanalizacji to czy trzeba syfon? bo zastanawiam się czy nie będzie czuć z kanału? szczególnie w kominku. :(

Opublikowano

Wewnątrz ale nie do kanalizacji.

Założyłem na końcówek odkraplacza wężyk i poprowadziłem go do kanisterka(wężyk szczelnie dopasowałem do nakrętki)

Przy podejściu do syfonu niesamowicie smierdziec by mogło

Opublikowano

Ok Panowie na wszelki wypadek będzie z odskraplaczem .Faktycznie w drewnie zawsze jest trochę tej wilgoci a opadów deszczu też mało nie mamy.Powiedzcie jeszcze czy warto byłoby go ocieplić dodatkowo ponad dachem ??? Będzie tam wystawał ponad połacią jakieś 1,5 metra więc zimą przy mrozie i wietrze może go zbyt bardzo wychładzać. Mam rację???

Opublikowano

@ jarek19820218 , jasne że masz rację.Ja mam nieocieplony ok 5 cm odcinek na samej górze( zrobiona dylatacja).Nie zapomnij o tym bo wkłady popękają.

Opublikowano

Ok Panowie na wszelki wypadek będzie z odskraplaczem .Faktycznie w drewnie zawsze jest trochę tej wilgoci a opadów deszczu też mało nie mamy.Powiedzcie jeszcze czy warto byłoby go ocieplić dodatkowo ponad dachem ??? Będzie tam wystawał ponad połacią jakieś 1,5 metra więc zimą przy mrozie i wietrze może go zbyt bardzo wychładzać. Mam rację???

Nie ocieplaj tylko kup rure dwuscienna izolowana .

Opublikowano

Jareczku, to się nie zrozumieliśmy.Tobie chodzi o ocieplenie komina na zewnątrz.Ja napisałem o ociepleniu wkładów ceramicznych wewnątrz komina. :rolleyes: