Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z kominem który zapycha się sadza i nie ma w ogóle ciągu. Zaczęło się to gdy paliłem w piecu samym drewnem typu: osika, klon i jak były zimne noce to dąb lub akacja.

Pierwsze czyszczenie szczotką nie przyniosło rezultatów gdyż ciężarek nie mógł się przebić na sam dół, więc użyłem do przebicia sadzy pręta żebrowanego i udało się ale otwór był zbyt mały.

Następnie użyłem ponownie szczotki i tu pech bo urwała się linka a szczotka została w kominie. Próby wyjęcia haczykiem na nic.

Czy wzywać kominiarza? A może rozebrać komin i spróbować wyjąc szczotkę i wyczyścić.

Dodam jeszcze, że wypalanie nie wchodzi w grę ponieważ dom jest drewniany a komin nie jest z góry do dołu symetryczny gdzieś na wysokości sufitu jest uskok w prawdopodobnie w tym miejscu jest najwięcej sadzy i ta nie szczęsna szczotka.

Bardzo proszę o pomoc.

Za wszystkie sugestie bardzo dziękuje.

Opublikowano

[spokojnie! JA zawiesiłem 2 kule w kominiwe.

Trzeba określic wysokość zalegania i rozkuc komin--- wcześniej przewierćkomin fi 12 i włożyc pręt na środku otworu bo kula może poleciec niżej i zaś kucie za frico! Hej!

Opublikowano

Jeśli to stary komin na zaprawie wapiennej to można nawet nie kuć. Wystarczy wydłubać/rozwiercić (czymkolwiek) kawałek spoiny pomiędzy cegłami i dalej ciąć brzeszczotem. Po "objechaniu" cegły dookoła można ją wyjąć.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Komin odkuty, wyczyszczony i zamurowany. Okazało się, że nie było uskoku to po prostu komin był tak w "żużlu" zapchany, nigdy nie widziałem takiego brudu :( , nawet gdy spuszczałem z góry 5kg to cały dom się trząsł i nic. Zapytam jeszcze, jak powinienem zadbać o komin żeby w przyszłości nie było takich niespodzianek? Może jakieś preparaty lub skrobia ziemniaczana wsypana na żar? Ale wydaje mi się że tylko wchodzi w grę systematyczne czyszczenie komina.

Opublikowano

są preparaty które dodaje się do opału dobrze jest przepalić komin mało paliwa dużo powietrza (duża temp spalin) wypali to substancje smoliste, absolutnie używać tylko wysezonowane drewno, utrzymywać "wysoką" temp. spalin w celu eliminowania kondensatu