milito Opublikowano 23 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam forumowiczów , przejde od razu do konkretów , mieszkanie 90m pow użytkowej 3 pokoje, kuchnia, łazienka,przedpokój , po zainteresowaniu sie tematem ogrzewania narysowałem taki schemat , czy ma to szanse działac poprawnie bez wiekszych problemów , na poczatek chce to w miare prosto ale funkcjonalnie, dopiero w późniejszym czasie dojdzie jakas automatyka jeśli chodzi o sterowanie rozkładem temperatury Cytuj
Gość mak Opublikowano 24 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Pierwszy podgrzewacz ogrzewany bedzie napewno , drugi też pewnie bedzie, obieg na grzejniki prawdopodobnie nie, a na podłogówkę napewno nie. Tylko nie mogę zrozumieć po co 2 podgrzewacze w jednym mieszkaniu? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 24 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Należy dobrze wyregulować przepływy przez poszczególne odbiorniki (kryza lub zawór regulacyjny), inaczej rozpływ czynnika grzewczego będzie niewłaściwy. Cytuj
milito Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor #4 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Tylko nie mogę zrozumieć po co 2 podgrzewacze w jednym mieszkaniu? pierwszy ogrzewacz 120l jest w łazience a drugi 60l bedzie w kuchni oba te pomieszczenia znajduja sie na krancach mieszkania wiec łatwiej jest mi zamontowac 2 ogrzewacze niz ciagnąc z jednego rurki do ww pomieszczeń , co radzicie , druga pompa za zaworem 3d ? jak to przebudowac aby miało "ręce i nogi" dodam że cała instalacje chce wykonac w alupex'ie , oczywiście od pieca najpierw stal Cytuj
kiminero Opublikowano 24 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 24 Stycznia 2011 pierwszy ogrzewacz 120l jest w łazience a drugi 60l bedzie w kuchni oba te pomieszczenia znajduja sie na krancach mieszkania wiec łatwiej jest mi zamontowac 2 ogrzewacze niz ciagnąc z jednego rurki do ww pomieszczeń , co radzicie , druga pompa za zaworem 3d ? jak to przebudowac aby miało "ręce i nogi" dodam że cała instalacje chce wykonac w alupex'ie , oczywiście od pieca najpierw stal Druga pompa za 3d koniecznie. Tak jak teraz to nie zbijasz temperatury na obieg podłogówki, tylko zmniejszasz przepływ (metoda ilościowa). Kręcąc zaworem zawracasz część wody gorącej do kotła, jednak pozostała część o temp kotłowej dalej płynie na pętle. Rozdzielacz podłogówki najlepiej wpiąć przed pompą CO, chociaż przy tych dwóch mini pętlach tak jak narysowałeś też powinno śmigać. Cytuj
milito Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor #6 Opublikowano 24 Stycznia 2011 czyli tak jak teraz teoretycznie powinno działac , tylko czym sterowac pompą za zaworem 3d ? Cytuj
kiminero Opublikowano 24 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2011 czyli tak jak teraz teoretycznie powinno działac , tylko czym sterowac pompą za zaworem 3d ? Podpięta pod sterownik kotła równolegle do pompy CO. Ewentualnie pełna automatyka, czyli zawór 3d z siłownikiem + sterownik zaworu mieszającego, który płynnie wysteruje temperaturę podłogówki i obsłuży pompe. Cytuj
milito Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor #8 Opublikowano 24 Stycznia 2011 co do sterownika to taki euroster e11m da rade ? Cytuj
kiminero Opublikowano 24 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Dwie pompy każdy da radę. Dla spokojności sprawdź w instrukcji max dopuszczone obciążenie wyjść. Cytuj
milito Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor #10 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Panowie dziękuje wszystkim którzy wypowiedzieli sie w związku z moim problemem a zwłaszcza koledze Kiminero , juz wiem czego szukac i jak to poskładac :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi