cziko82 Opublikowano 4 Października 2012 #26 Opublikowano 4 Października 2012 a ja mam pytanie do tomcar11 bo mam piec taki jak Ty i też mam dylemat jaki kupić 4d 6/4 czy 5/4 wiec pytanie czy sprawdza Ci się ten 5/4?? ja narazie nie bede kupował strownika do zaworu i bedę kręcił ręcznie
Stirlitz Opublikowano 4 Października 2012 #27 Opublikowano 4 Października 2012 Kurde dziwne rzeczy mówicie.. U mnie hydraulik powiedział wyraźnie - piec ma wyjście calowe, więc proszę kupić zawór calowy, a jak nie będzie to 3/4, nie mniejszy. Coś mi zaczyna się to wszystko nie podobać.. Piec hef 18 KW dla wiadomości.
vernal Opublikowano 4 Października 2012 #28 Opublikowano 4 Października 2012 Nie wiem czy hydraulik ten wie wogóle co to jest grawitacja - zapytaj go. Po zainstalowaniu zaworu 4D w małym obwodzie (kotłowym) ma działać grawitacja albo trzeba zainstalować tam dodatkową pompę (wtedy zawór może być 1 cal) - inaczej z ochrony powrotu nici. To jaki byłby sens instalować drogi 4D jak to samo zrobi 3D bez ochrony powrotu. Dając wyjście 1 cal z kotła producent dość mocno ograniczył możliwość ochrony powrotu przez grawitację i zmusza użytkownika do zainstalowania tej pompy. Tu hydraulik może mieć trochę racji...
Gość Digitrax Opublikowano 4 Października 2012 #29 Opublikowano 4 Października 2012 Przy calowym wyjściu z kotła to bym sobie darował zawór 4D i zrobił to na 3D dla obiegu CO i dodatkowa mała pompa obiegu kotłowego załączająca się gdy temperatura powrotu spadnie poniżej 55 stopni.
vernal Opublikowano 4 Października 2012 #30 Opublikowano 4 Października 2012 dodatkowa mała pompa obiegu kotłowego załączająca się gdy temperatura powrotu spadnie poniżej 55 stopni. Albo nawet 40C będzie lepiej niż 4D co nic nie robi.
Stirlitz Opublikowano 4 Października 2012 #31 Opublikowano 4 Października 2012 Co wy [usunięte] z tą grawitacją ciągle, ja pierniczę. Instalacja to cienka miedź, więc z tego co wiem [usunięte] a nie grawitacja będzie. Niby może się udać po rozpędzeniu i zagrzaniu, ale od zera nie ma szans. Tyle hydraulik. Przecież pompa będzie i ten by pass do pompy też, w razie gdyby padła.
vernal Opublikowano 4 Października 2012 #32 Opublikowano 4 Października 2012 Takie są zasady działania niektórych fragmentów instalacji, że grawitacja musi działać jak pompy (dodatkowej!) nie ma i my nic na to nie poradzimy, tak działa ten świat. Hydraulik o tym nie wie i niepotrzebnie naciąga Cię na koszty za własną naukę.
Stirlitz Opublikowano 4 Października 2012 #33 Opublikowano 4 Października 2012 Panowie, sorry że taki niemiły jestem, ale najpierw na piecu trzeba się poznać, bo ci 40 KW wcisną z uśmiechem na twarzy, teraz okazuje się, że na instalacji będę musiął się znać.. Noż kurde.. Słuchajcie, to chodzi tylko o pompę. Układ będzie non stop na pompie. W razie gdy się zepsuje, to żeby było obejście, żeby pompa nie blokowała i nie zwiększało się ciśnienie. Tak to rozumiem. Więc może powiedzcie mi jak wykonać grawitację na kotle 18 kW, instalacji z cienkiej miedzi i 5 metrach w pionie różnicy, i dodatkowym budynku do ogrzania oddalonym 6 metrów, zasilanym z tej jednej pompy co.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Października 2012 #34 Opublikowano 5 Października 2012 Zapomnij o grawitacji na w "instalacji z cienkiej miedzi... i dodatkowym budynku do ogrzania oddalonym 6 metrów". Pomiń ten by-pass i zainstaluj pompę na powrocie kotła bez zaworów zwrotnych. Przykład: > powrót z instalacji > zawór kulowy > filtr > pompa > zawór kulowy > powrót kotła.
Stirlitz Opublikowano 5 Października 2012 #35 Opublikowano 5 Października 2012 Zrobię tak jak mówicie, jeszcze to obgadam z hydraulikiem, ciekaw jestem jego wersji. To może jeszcze kilka uwag hydraulika (z prośbą o weryfikację): 1. bojler poziomy dwupłaszczowy bo tańszy od pionowego, a różnicy nie ma. 2. zawór 4D calowy, takiej średnicy jak wejście/wyjście z pieca 3. bojler bez pompki cwo, bo tylko przy piecu z dmuchawą taka pompka ma sens, bo dopiero wtedy można dać sterownik. Czytaj: muszę trzymać temperaturę na kotle.
vernal Opublikowano 5 Października 2012 #36 Opublikowano 5 Października 2012 No cóż, trzeba przyznać, że zbyt głęboka to wiedza jego nie jest. Bojler pionowy z wężownicą działa znacznie lepiej niż poziomy - co najmniej proporcjonalnie do ceny. Ale jak się cały czas go grzeje (czyli bez pompy), to w zasadzie różnicy rzeczywiście nie widać [bo tak nieoptymalnie]. Dmuchawa oczywiście nie ma nic wspólnego z grzaniem cwu, śmieszne teorie opowiada. Sterownik do grzania cwu to sterownik różnicowy i taki można sobie zakupić, podpiąć do kotła i bojlera (bo są 2 czujniki) i grzać wodę pompką. To jest sposób pewny. A jak się będzie sprawować grzanie grawitacyjne? - nie wiadomo przy wyjściu z kotła 1 cal na cały dom+cwu. Ale może będzie działać - proponuję to ryzyko zrzucić na niego i zapisać, że jak działać nie będzie poprawnie, to na jego koszt zamiana.
Enzoo Opublikowano 21 Lutego 2013 #37 Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam, wczoraj przyjechał do mnie kocioł Buderus Logano S111 45D i mam taką oto wątpliwość; zaznaczam, że jestem laikiem. Kocioł ma na wyjściu i wejściu taki kołnierz DN70 do którego przykręcany jest króciec na 1 1/4, a ja ma teraz instalację pod kocioł na 1 1/2 i taki też kupiłem zawór 4D. Czy hydraulik powinien przerobić wyjścia z pieca na 1 1/2?
vernal Opublikowano 21 Lutego 2013 #38 Opublikowano 21 Lutego 2013 Niech nakręci przejściówkę na 6/4 na zasilaniu i powrocie. Instalacji bym nie ruszał, tym bardziej, że zawór 4D 6/4 ma mniejszy przepływ niż to wyjście z kotła 5/4 ;)
Enzoo Opublikowano 21 Lutego 2013 #39 Opublikowano 21 Lutego 2013 Pomierzyłem jeszcze raz i obecnie też wyjście z pieca na 5/4 (a nie jak pisałem 6/4), więc sprawa załatwiona, zostaje po staremu. No prawie, bo jeszcze musimy dobrze założyć zawór 4D. Ale to już inny temat.
berry2 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 #40 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 a co gdy bojler ma wejscia i wyjscia 1/2"? jakimi średnicami i w jaki sposob polaczyć bojler, pompe cwu i kocioł? jakie filtry dodać? bardzo proszę o odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.