Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich forumowiczów.

Jestem "zielonym" inwestorem. Mam mieszkanie o pow. 190m. Podjąłem już następujące decyzje.

Kocioł gazowy DeDietrich MCRII 24kW. Instalacja będzie trójnikowa prowadzona w bruzdach na ścianach z zejściami pod podłogę w przejściach między pomieszczeniami.

Do instalacji podłączonych będzie około 13 grzejników płytowych i 2 łazienkowe. Ponadto planuję instalację podłogową w łazienkach.

Mam wykonawcę, który wycenił mi 2 wersje

Jedna z rur Alupex firmy Wavin, druga z miedzi. Jeśli chodzi o koszty, to za rury Alupex wraz z wszystkimi kształtkami (trójniki itp.) koszt wynosi około 2,5 tys. PLN.

Miedź jest o około 1 tys. PLN droższa, ale patrząc na łączne koszty instalacji wraz z piecem, grzejnikami itp. jest to niewielka różnica.

Mam pytanie do fachowców, z czego lepiej zrobić to ogrzewanie. Słyszałem że z miedzią jest różnie, że może wskutek przepływu wypłukiwać się i po kilku latach trzeba ją wymienić. Nie wiem co sądzić o Alupexach.

Proszę o poradę, nie jak łatwiej będzie wykonawcy ją zrobić, koszty pomińmy, tylko co będzie trwalsze i lepsze w użytkowaniu?

Ewentualnie na co zwrócić uwagę jak wykonawca będzie ją robił?

Opublikowano

Miedź to dobry materiał, ale drogi, sam mam w miedzi ale tylko dlatego że kupiłem ja kiedyś okazyjnie. Jak będziesz miał ogrzewanie gazowe to alupex w zupełności wystarczy. Tylko przy alupexie kolanka i trójniki wybierz sobie zagniatane a nie skręcone, bo skręcane po kilku latach lubią sobie podciekać gdyż łączenia skręcane się luzują.

Opublikowano

Dzięki bladyy78 za poradę, mój wykonawca rzeczywiście proponuje instalacje zaciskaną.

Czy ktoś jeszcze może wypowiedzieć się na temat miedzi i alupexów?

Opublikowano

Do instalacji z kotłem gazowym możesz zastosować właściwie każdy materiał. Jest duży wybór również cenowy i każdy dla siebie cos wybierze. Może być miedź (najlepiej miekka wtedy odpada kompensacja) może być pex czy alupex, dobrze sprawdzają się sytemy zgrzewane. Ważne aby instalacja została wykonana zgodnie z wymaganiami producenta systemu. Należy pamietać o unikaniu łączenia miedzi z aluminium (producenci rur miedzianych nie polecają ich stosowania do instalacji CO z grzejnikami aluminiowymi)