Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,niedawno zmieniałem całą instalację c.o. Powierzchnia grzania ok. 180 m,kocioł 22 kW z podajnikiem na miał, zawór 4 d, 1 pompa na zasilaniu c.o.temp. na piecu 65 * C. Wszystko działa sprawnie oprócz grzania bojlera .Bojler podłączyłem grawitacyjnie. Problem pojawia się, gdy zawór 4 d jest przymknięty. Wtedy rura zasilająca bojler jest chłodna a powrót gorący. Po nagrzaniu się, obie rury mają podobne temperatury. W położeniu zaworu 4d "1" i "9" nie ma problemu z bojlerem, /tylko wtedy w domu za gorąco lub za zimno!/ . Nie ma zaworu zwrotnego.Po zapoznaniu się z wieloma opiniami na forum już wiem, że zrobiłem błąd. W związku z tym proszę o pomoc, jak to najlepiej zmienić.Piec posiada sterownik do cwu, /teraz nie wykorzystany/

Moje pytania:

1. Sposób grawitacyjny - gdzie i jakie zawory? /jeśli można przy tym zostać/

2. Jak z pompą, to gdzie ją najlepiej umieścić ? Czy i gdzie powinienem wtedy zamontować zawór zwrotny? Pompa do zasilania a nie do wody użytkowej /już wiem, że są różne/

Proszę o pomoc, bo z instalatorów, których znam,każdy mówi co innego :huh: , a jak przerabiać, to poprawnie

Pozdrawiam

post-9067-1295007422_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.

Ja mam dodatkowa pompe do Cwu taka jak do Co i dziala bez zaworow zwrotnych .Pompa Cwu zamontowana na zasilaniu zasobnika Cwu . Zasobnik wpiety i zasilanie i powrot przed zaworem 4d.Po osiagnieciu zadanej temperatury wody w zasobniku sterownik wylaczy pompe Cwu. Oczywiscie konieczny jest czujnik temperatury wody w bojlerze podpiety do sterownika kotla.

Opublikowano

Witam i dziękuję za zainteresowanie moim tematem.Wysłałem zdjęcia mojej instalacji ale ich nie widzę.Zasilanie bojlera przed zaworem, trójnik na rurze zasilającej z wyjściem do bojlera , za trójnikiem kolanko do zaworu 4d

post-9067-1295010366_thumb.jpg

post-9067-1295010577_thumb.jpg

Opublikowano

po pierwsze brak odpowietrznika na rurze zasilającej bojler,po drugie gdzie masz wpiety powrót?ma być tak jak pisze xawer,po trzecie pompa,skoro sterownik ma ją w opcji to warto załozyć

Opublikowano

Odpowietrznik zamontuję a powrót z bojlera wchodzi do powrotu z całej instalacji pod zaworem 4d, powrót z bojlera łączy się na z powrotem z grzejnika w garażu trójnikiem pod nim.Dziękuję za opinię i pozdrawiam

post-9067-1295013629_thumb.jpg

Opublikowano

gdy założysz sterownik na dwie pompy ( co i cwu) to pompę cwu podłącz na powrocie od bojlera . za każdą pompą trzeba założyć zawory zwrotne . Znalazłem na allegro pompę z leszna bardzo oszczędną (9W na 1szym biegu ) i do bijlera jest wzupełności wystarczająca

Opublikowano

Nie wystarczy po prostu zawór zwrotny na powrocie z bojlera?

Opublikowano

Jaka średnca tej rury zasilającej bojler?? Widze pompa diamond, na ktorym biegu?? Mm to zrobione identycznie, bojler grawitacyjnie na 1 cal, pompa diamond na 1 biegu zasilanie c.o 3/4 cala i wszystko dziala jak nalezy.

Opublikowano

Witam, wczoraj zamontowałem pompę do zasilania bojlera,przed nią dałem jednak zawór zwrotny z klapką oraz sterownik do cwu. I tak się wszystko pomieszało, że:

1. Pompa do bojlera na 1 biegu zabiera więcej wody niż pompa do co .To jest logiczne, więc co "chodzi" na 2 lub 3 biegu.

2. Do powrotu z bojlera mam wpięty powrót z grzejnika w garażu,gorąca woda z powrotu bojlera wypycha wodę powrotną z grzejnika /zawór zwrotny konieczny?/

3. C.o ogrzewa dwa piony.Teraz w jednym, na parterze mam gorące tylko góry grzejników.Na piętrze trochę lepiej,góra gorąca, doły chłodne.Przedtem było ok.

4. Na piecu temp. zadana 65 stopni, dla bojlera 50.Po 20 godzinach bojler dogrzał się do 46 stopni, dziś rano było tylko 38.Zapomniałem o odpowietrzniku bojlera, kurczę. Ale czy to jest przyczyna?

5. Pompy ustawione są w trybie "Pompy równolegle".Gdy priorytet ma "ogrzewanie domu" sterownik wyłącza pompę bojlera, natomiast w ustawieniu "priorytet bojlera" , piec wyłączył pompę co, gorąca woda popłynęła grawitacyjnie a do bojlera płynęła letnia /pompa na 1 wydaje mi się wystarczać/

Najgorsze teraz jest to niedogrzewanie grzejników, wyłączyłem pompę bojlera, zakręciłem wszystkie grzejniki w drugim pionie i nic się nie zmieniło. W połowie domu zimno!

Zawór 4d ustawiony "na pół".

Do "krajo78": zawory zwrotne ZA POMPĄ? W sterowniku ST 44 w instrukcji pisze, że PRZED

Do "wikliraf2" - średnica rury zasilającej bojler ma 1 cal.

post-9067-1295793883_thumb.jpg

post-9067-1295794297_thumb.jpg

Opublikowano

Na 1 cal to grawitacja spokojnie chodzi, przynajmniej u mnie, wiec nie wiem po co ta pompa, ktora teraz wprowadzila komplikacje, ale twoj wybór. Odpowietrznika jak nie masz to sprobuj odpowietrzyc srubunkiem, moze jest przypowietrzony.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie. Jak masz podłączony ten grzejnik w garażu, że powrót jest podpięty na powrót z bojlera?? Chodzi mi o to, skąd wychodzi zasilanie tego grzejnika. Ten grzejnik pracuje cały czas, czy hest wyłączony?? Dobrze widzę, że masz kocioł Defro??

Opublikowano

Pompę do bojlera dodałem, bo nie nie grzał mi grawitacyjnie,mieszało się przez zawór 4d, a swoją drogą piec posiada sterownik, więc chciałem go wykorzystać. Spróbuję odpowietrzyć na śrubunku, ale to jutro, bo nie mam takiego klucza. Jak spuszczę wodę z układu, na pewno założę odpowietrznik na bojler.Przed chwilą zaobserwowałem, że jak pompa c.o. na 3 a cwu na 1 - bojler nie grzeje.Gdy c.o. na 2 - chłodniejsza woda na dom! Grzejnik w garażu nie grzeje wcale, słychać szum pompy w układzie.Odpowietrzałem układ przez pół niedzieli, wszędzie wypływa woda ale wydaje mi się, że gdzieś musi być powietrze.Grzejnik w garażu jest podłączony do rury zasilającej ten pion, co słabo grzeje.

Zgadza się, mam kocioł DEFRO AKM 22kw

Opublikowano

Nie bardzo zrozumialem z Twojej wypowiedzi jak to masz podlaczone, masz jak wersja a, czy jak wersja b, ktora narysowalem?? Zapytalem, czy masz pompe "diamond"(patrze twoje zdjecia), bo ja taka mam i na 2 i 3 biegu wyraznie slychac jej prace (taki szum rezonujący w rurach) Jeśli masz taka pompe to moze byc odpowiedź - niestety to made in china, wiec nie ma sie co dziwic - ja skryzowalem grzejniki i praca na 1 biegu jest wystarczająca. Ten grzejnik w garazu nie grzeje bo jest zakrecony, czy z innego powodu??

post-22179-1295814745_thumb.jpg

post-22179-1295814758_thumb.jpg

Opublikowano

Wersja B, zasilanie grzejnika w garażu wychodzi osobno z zasilania lewego pionu, /pierwsze zdjęcie w poście nr 3, z rury z napisem fischer / Niedogrzewanie tego pionu musi być związane z zapowietrzeniem, spróbuję odpowietrzyć na zakręconych grzejnikach, może pomoże? Grzejnik w garażu nie grzeje - nie wiem dlaczego?

Opublikowano

Problem już rozwiązany. Grzejnik w garażu grzeje, zamontowałem zawór zwrotny przed trójnikiem .Pompy nie "wyścigują się". Bojler wreszcie nagrzewa się normalnie, zamontowany odpowietrznk na rurze zasilającej /ukłon w stronę grzega za spostrzegawczość/. Podejrzewam, że to z powodu zapowietrzonej wężownicy były te problemy z grzaniem grawitacyjnie. Skoro u wikliraf2 tak działa, to i u mnie powinno było. Ale w końcu mam trochę bardziej wykorzystaną automatykę pieca. Dziękuję wszystkim za dobre rady, każdy wniósł coś istotnego, pozdrawiam