Butcher358 Opublikowano 4 Listopada 2015 #2076 Opublikowano 4 Listopada 2015 Butcher358 a co niby ma dac zmiana oprogramowania w tym defro aglux? Nie wiem Panie kolego , Animus w ktoryms z postow wyzej zaproponowal mi bym moze uaktualnil sterownik .
WalekDDU25 Opublikowano 4 Listopada 2015 #2077 Opublikowano 4 Listopada 2015 Animus co z tym oprogramowaniem sterownika defro aglux? Co to daje i czy sa jakies dodatkowe funkcje na wyswietlaczu? Jestem caly czas ciekawy czy jakby rynne zastapic retorta to czy nadal w kotle bedzie sie dymilo i zarastalo sadza?
Butcher358 Opublikowano 4 Listopada 2015 #2078 Opublikowano 4 Listopada 2015 WalekDDU25A co to jest ta retorta ?, jaki Ty masz kociolek kolego i jakie ustawienia jesli mozesz podac ?, bede ustawial wedlug wskazowek Animusa , ale chcialem tak spr jakie Ty masz ust...
Balzak Opublikowano 4 Listopada 2015 #2079 Opublikowano 4 Listopada 2015 Jestem caly czas ciekawy czy jakby rynne zastapic retorta to czy nadal w kotle bedzie sie dymilo i zarastalo sadza? Kolega ma takie sam kocioł jak mój tylko rózni sie palinkiem i własnie ma retortę, i powiem tak szału nie ma możę troche mniej kopci troche mniej syfi, Tu całym problemem jest ruszt wodny, i to ze mamy kotły przewymiarowane
wrobel21 Opublikowano 4 Listopada 2015 #2080 Opublikowano 4 Listopada 2015 Panowie kilka spraw, po pierwsze sąsiad ma identyczny piec co my tylko retorta i ma to samo nie ma różnicy, po drugie pytanie o tą aktualizacje ja mam ster ag Lux nr 128.04.17 NKS 2E czy takie cos mogę z aktualizować i co to da, i po trzecie czy mozna zamontować rck na czopuchu pod katem, zdjęcie poniżej w czym rzecz.
Butcher358 Opublikowano 4 Listopada 2015 #2081 Opublikowano 4 Listopada 2015 Posiada ktos z Was regulator pokojowy, pogodowke , oplaca sie inwestowac w cos takiego ?czytalem tez cos na temat zaworow 4droznych , ja taki posiadam tylko sterowany recznie , ustawiam np:na piecu 45 C a wyjscie na grzejniki 38 , dobre takie rozwiazanie , czy normalnie ustawic ten zawor by na grzejniki szla ta sama temp co na piecu a grzejniki przykrecic np: na 3 (tzn nie mam jeszcze glowic termostatycznych , ale niebawem bede mial).Pozdrawiam
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2082 Opublikowano 5 Listopada 2015 Ja mam zawór 4d z siłownikiem, sterownikiem zaworu Defro MZ i czujnikiem pogodowym. Ustawioną mam krzywą grzewczą i w zależności od temp zewnętrznej zawór puszcza na dom odpowiednio ciepłą wodę. Są oszczędności a temp w domu cały czas utrzymuje się na takim samym poziomie 21.5-22st. Dlatego z regulatorem pokojowym dałem sobie spokój.
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2083 Opublikowano 5 Listopada 2015 A jak będziesz chciał w jednym pokoju większą temperaturę to co zrobisz?
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2084 Opublikowano 5 Listopada 2015 To regulator pokojowy też nie pomoże. Ja mam ustawioną temperaturę w największym i najzimniejszym pokoju, w salonie. W innych reguluje termostatami na grzejnikach.
Animus Opublikowano 5 Listopada 2015 #2085 Opublikowano 5 Listopada 2015 Ps: Jeszcze małe pytanko i daje spokoj hi , jak to ma byc z tym zarem tzn najlepiej jak bedzie palic sie na srodku paleniska rynnowego czy blizej str podajnika ? Jeszcze na temat miejsca spalania w palniku . Jak będziecie czyścić palnik to zwróćcie uwagę na otwory napowietrzające w palniku to jest idealne miejsce do spalania paliwa jest tam odpowiednio napowietrzone. Jeżeli się żar cofnie i będziecie spalać trochę glebiej to temperatura podajnika bedzie rosła,za to częściowo w obszarze napowietrzna bedzie już tylko szlaka - popiół a przez ten popiół bedzie uciekać lewe powietrze do komina. Kocioł bedzie wolniej dochodził do temperatury zadanej na sterowniku, lewe powietrze nie biorące udziału w procesie spalania studzi wymiennik kotła to są straty dla kieszeni.
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2086 Opublikowano 5 Listopada 2015 A dlaczego regulator pokojowy nie pomoże?
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2087 Opublikowano 5 Listopada 2015 Bo też będzie sprawdzał temp w pokoju w którym jest. W innych trzeba wtedy regulować glowicami
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2088 Opublikowano 5 Listopada 2015 Po to chyba jest ten regulator pokojowy żeby sprawdzał i trzymał cały czas żądaną temperaturę w danym pomieszczeniu.
Balzak Opublikowano 5 Listopada 2015 #2089 Opublikowano 5 Listopada 2015 Dobrze napisane w danym pomieszczeniu a w pozostałych?? Nie masz kontroli
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2090 Opublikowano 5 Listopada 2015 Dlatego uważam że reg pokojowy to tylko bajer. Np w naszym biurze mamy takowy i jest on nastawiony na 30st bo jeśli ustawi się na np 22 to przy takiej temp wyłączy pompę. Wtedy w tym jednym biurze jest 22 a w innych może być nawet 18.
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2091 Opublikowano 5 Listopada 2015 To chyba dobrze że wyłączy pompę. Oszczędności na prądzie.
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2092 Opublikowano 5 Listopada 2015 Przy podłogówce prędzej, przy grzejnikach ja uważam że to źle. Może ktoś inny ma odmienne od mojego doświadczenie ale mi szybko przeszło z regulatorem pokojowym. Gdyby to jeszcze były jakieś grosze ale jakoś pieniądz to już kosztuje, szczegolnie dedykowane do Defro. A tak w ogóle to możesz wygasic kocioł, zaoszczędzisz i prąd i ekogroszek ;)
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2093 Opublikowano 5 Listopada 2015 W salonie masz czujnik grzejniki mają termostat. Nie wiem jak twoja instalacja wygląda. Zakładając mam małe dziecko i wiadomo chciałbym mieć w jednym pokoju temp. 23 stopnie. Reguluje sobie termostatem wiadomo maluch taki lubi ciepło. Temperaturę jaką mamy ustawioną w salonie 21 stopni. Czy ta temperatura nie będzie taka sama jak w tym pokoju gdzie jest 23 stopnie.
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2094 Opublikowano 5 Listopada 2015 Tak jak pisałem wcześniej, nie mam regulatora pokojowego. W salonie zawsze miałem najzimniej więc krzywą grzewczą ustawiłem wg temp w salonie i tej na dworze. Inne pokoje mam dość ciepłe i tam grzejniki idą słabiej wg ustawienia głowic termostatycznych. A moja instalacja składa się z 3 obiegow: grzejnikowego z zaworem 4d i siłownikiem, podłogowego z zaworem 3d i głowicą termostatyczną z kapilarą oraz CWU. Każdy obieg ma osobną pompę i wszystkie te obiegi schodzą się na rozdzielaczu podłączonym do kotła.
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2095 Opublikowano 5 Listopada 2015 Chodzi mi o to, że jaką temperaturę ustawisz w salonie to czy możesz zwiększyć w innym pomieszczeniu utrzymując stałą temperaturę w salonie.
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2096 Opublikowano 5 Listopada 2015 Tak, ponieważ w innych pokojach mam lekko przewymiarowane grzejniki
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2097 Opublikowano 5 Listopada 2015 Krzywa grzewcza jest jedna czy dwie u ciebie.
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2098 Opublikowano 5 Listopada 2015 Jest to jedna krzywa którą ustawia się wg 4 punktów temp zewnętrznej, dla -20, -10, 0 i 10 st. Punkty pośrednie sterownik wyznacza sam.
nieudacznik13 Opublikowano 5 Listopada 2015 #2099 Opublikowano 5 Listopada 2015 Nie rozumiem jednego skoro jest jedna krzywa grzewcza to jak to się ma do ogrzewania podłogowego. Zakładam że masz i myślę że to jest salon. Idzie jedna temperatura na dwa różne obiegi?
luknor Opublikowano 5 Listopada 2015 #2100 Opublikowano 5 Listopada 2015 Podłogówki mam bardzo mało, tylko kuchnia na tę chwilę i tam temp ustawiona jest ręcznie. Cała reszta jest ogrzewana grzejnikami i nimi steruje zawór 4d z pogodówką. W zeszłym roku jeszcze było inaczej tj. zawór 3d i ręcznie ustawiona temp i po zmianie na obecne rozwiązanie widzę oszczędność na opale bo w dzień jak jest cieplej to zawór sam się przymyka i kocioł mniej wody oddaje na obieg grzejników.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.