Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pen zformatowany na fat32 ? Ewentualnie spróbuj z innym pendrive

Opublikowano

Tak fat32. Tym penem wgrywałem nowy soft do sterownika K1PRv2 i poszło

Opublikowano

Mimo wszystko spróbował bym z innym penem

Opublikowano

Animus nie rozumie o co ci chodzi

Tysonq spalanie okolo 13kg na dobe

Opublikowano

Animus nie rozumie o co ci chodzi

Żeby kocioł pracował ciągle i prawie się nie odstawiał trzeba zejść z mocą i uzupełniać tylko stratę   (praca w podtrzymaniu to to samo gdy stoisz w korku samochodem silnika nie gasisz a jechać się nie da )

Nie możesz kręcić żadnymi zaworami bo przegrzewasz chałupę gmerasz tylko w sterowniku tak długo aż kocioł zacznie pracować dłużej ,na PID-zie raczej trudno, w dwu-stanie na ręcznym prędzej da się to zrobić.  .Tylko czy palnik pozwoli zejść z mocą na tyle żeby to było jeszcze prawidłowe spalanie paliwa.

Opublikowano

A jak wgrywać nowy soft do SPK LUX to wyłączyć też sterownik?
Opublikowano

ok, zaraz jeszcze raz zobaczę. Wiesz może jaki jest kod serwisowy do sterownika K1PRv2?

Wczoraj wgrałem do tego sterownika nowy soft ze stony defro i nie ma informacji, że sterownik pracuje w PID. W instrukcji jest napisane "PID:Praca", a u mnie jest tylko praca choć pid jest włączony. Tak ma być?

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

już lecę sprawdzić :)

Opublikowano

kod pasuje :) do spk zaraz wezmę inny pen

Dzięki

Opublikowano

Miałeś rację, zmiana pena pomogła wszystko poszło.

Dzięki :)

Opublikowano

Z penami tak to jest pen penowi nie równy

Opublikowano

Do animus

No tak chce zrobic. Juz nadmuch zmniejszalem do 15% podawanie mam min 5sek i przerwa 38sek. Jak jecham minimalna moca to piec pracowal przez 15 min i trzymal okolo 25min. Wtedy pobieral wiecej wegla bo widzialem po zasobniku. Piec dochodzi w 8 min i trzyma 50 min i zuzycie jest mniejsze. Wtedy rzecz jasna piec pracuje z duzo wieksza moca.

Opublikowano

Z penami tak to jest pen penowi nie równy

Wczoraj wgrałem do tego sterownika nowy soft ze stony defro i nie ma informacji, że sterownik pracuje w PID. W instrukcji jest napisane "PID:Praca", a u mnie jest tylko praca choć pid jest włączony. Wiesz może czy tak ma być?

Mam 2-ugi dzień piec defro sigma 16kw, a w ustawieniach początkowych nie ma palnika 16kw uni tylko 15kw uni. Ustawiłem ten 15kw. Dziś zadałem 65° na kocioł, a on mi cały czas dmucha 1% i temp 57° sie utrzymuje. Nie wiem o co biega :(

Opublikowano

Niestety nie mam żadnych doświadczeń z PID-em , może któryś z kolegów pomoże

Opublikowano

Ok, dzięki wielkie

Opublikowano

Do animus

No tak chce zrobic. Juz nadmuch zmniejszalem do 15% podawanie mam min 5sek i przerwa 38sek. Jak jecham minimalna moca to piec pracowal przez 15 min i trzymal okolo 25min. Wtedy pobieral wiecej wegla bo widzialem po zasobniku. Piec dochodzi w 8 min i trzyma 50 min i zuzycie jest mniejsze. Wtedy rzecz jasna piec pracuje z duzo wieksza moca.

I o to chodzi możesz zejść jeszcze niżej z mocą ?  Wszystko zależy od wielkości palnika a dokładniej ilości otworów przez, które tłoczy dmuchawa powietrze ,jeżeli ciśnienie powietrza wewnątrz spadnie to cześć paliwa się nie spali ,powietrze wybierze tylko te otwory ,które są najbliżej .To są granice modulacji mocy palnika. 

Opublikowano

No wlasnie chce zeby piec pracowal z mala moca. Moze podpowiesz mi jakie ustawienia by zastosowac podawanie przerwa czy wiater i co z podtrzymaniem czy w podtrzymaniu dmuchac czy nie? Mi sie wydaje ze jak piec popracuje z wieksza moca to piec dlugo trzyma w podtrzymaniu a tym samym mniej opalu pozera. Musialbym ustawic piec na 5sek podawania i przerwa podawania na nie 38 sek jak teraz mam a na 78 sek. Wtedy zar mocno cofa sie w glab rynny i plomien wtedy wychodzi nie z rynny tylko ze srodka rury i wzrasta temp rury.

Opublikowano

Moje nastawy nijak Ci się nie przydadzą (6sek podaw. 2 min przerwa  i 25% wiatr) ,ale łatwiej się reguluje nastawy zostawiając podawanie w spokoju a korygować przerwą i wiatrem .Przy takim paleniu podtrzymanie się wyłącza całkowicie (ustawiasz na co 3 h a w takim okresie to i tak kocioł się na małej mocy włączy). :)

W podtrzymaniu trzeba uważać na ciąg kominowy  ,który wypala to co zalega na palniku i w ten sposób rozregulowuje twoje nastawy .

Opublikowano

Witam.

Co ile procent zmieniacie nastawy podawania lub nadmuchu? Drastycznie czy tak bardzo delikatnie? W moim sterowniku K1PRv2 można zmienić nastawy od -30 do +30.

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Zmiany tych parametrów są bardziej widoczne, gdy kocioł pracuje z większymi mocami.

Opublikowano

Witam.

Bo tak trochę obserwuję i są troche spieki i trochę niedopalony eko. Dałem trochę, tak na +5 nadmuch (korekta nadmuchu). No i dziś zobaczę :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Animus dlaczego masz wiater ustawiony na 25%? Moze mamy inne piece no i rzecz jasna inne beda wtedy ustawienia. Ja mam DDU25kw a Ty?

Opublikowano

Inne kotły ,inne dmuchawy ,inne palniki,inny opal ,inna instalacja itd...

Dlatego nawet gdybym miał ten sam kocioł to nastawy mogłyby odbiegać od Twoich .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.