Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli sporo, za duży ze mnie laik w tych kwestiach żeby nawet o tym pomyśleć... Narazie szukam na różnych forach jak zmienić soft z k1prv2 na k1prv3 

A czego dokładnie szukasz? Soft wrzucasz na pendrive podpinasz pod sterownik i resetujesz. Najlepiej jeszcze jak byś wentylator z przepływomierzem założył.

Do kolegi luknor: Czym się sugerowałeś wymieniając rynnę na retortę?

Rynna jest z natury bardzo budzącym palnikiem, generuje dużo sadzy. Po dwóch sezonach walki z zasyfionym kotłem stwierdziłem że spróbuję retorty. Więcej będę mógł powiedzieć jak trochę u mnie pochodzi, czy jest np bardziej ekonomiczna.Nie chcę wyciągać zbyt pochopnych wniosków.

Na chwilę obecną widzę że kocioł chodzi stabilniej i używa mniejszego zakresu mocy. Szybciej się zbiera retorta do pracy przez co kocioł nie traci temperatury i łatwiej jest mu utrzymać zadaną.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli chodzi o kwestie spalania to k1prv3 myślę że jej nie poprawi. My mamy, i 25-30 kg ekogroszku przy całodobowy paleniu przy takiej pogodzie to norma, z której chyba nie da się zejść... . Boję się myśleć co będzie jak przyjdą mrozy. Póki co ratujemy się ty, że na dzień piec jest wyłączony...

Natka ja to już przetestowałem i okazało się że wyłączanie pieca wcale nie przynosi takich dużych oszczędności...

A czego dokładnie szukasz? Soft wrzucasz na pendrive podpinasz pod sterownik i resetujesz. Najlepiej jeszcze jak byś wentylator z przepływomierzem założył.

A masz jakieś namiary gdzie można kupić ten przepływomierz?

Jeżeli zmiana nadmuchu nic nie daje to zmniejsz podawanie albo wydłuż czas między podawaniem

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Chodzi ci o ustawienia w trybie serwisowym? U Ciebie widzę że wygląda to pięknie :) W tej chwili mam takie nastewienia:

Min. praca podajnika: 1 sekunda

Maks. praca podajnika: 7 sekund

Minimalna przerwa podawania: 50 sekund

Maksymalna przerwa podawania: 90 sekund

Min. wentylator roboczy: 10

Maks. wentylator roboczy: 40 sekund

Min. obroty: 800

Maks. obroty: 2300

Histereza cwu: 2 stopnie

Możesz spokojnie wydłużyć max przerwę podawania do 120 lub 150. Max praca podajnika zmień na 6 i zobacz czy piec da radę lepiej niech dłużej dochodzi do zadanej niż wchodzi w nadzór.

Jak zobaczysz że jest za słabo to zmniejsz min przerwę podawania o 2s

Możesz zmienić sobie temperaturę pieca na 65 a CWU na 50 większą różnica spowoduje szybsze nagrzaniu CWU a i tak pewnie nie używasz tak gorącej wody. Jeżeli masz w sterowniku sterowanie tygodniowe to też możesz tam zmienić. Ja w nocy mam ustawione CWU -10 ° i tak samo w dzień tylko -5 rano i wieczorem jak korzystam na 50. Później wrzucę fotele albo film

Natka ja to już przetestowałem i okazało się że wyłączanie pieca wcale nie przynosi takich dużych oszczędności...

A masz jakiś sprawdzony sposób na zmniejszenie spalania ??? :-) Ile Ci spala?

A masz jakiś sprawdzony sposób na zmniejszenie spalania ??? :-) Ile Ci spala?

Sprawdzonego nie mam niestety, trzeba dużo czasu poświęcić żeby spalanie było satysfakcjonujące. Ja nadal testuję różne ustawienia w tej chwili pali mi około worka na 24 godziny palenia.

Ale z pidem czy bez? Mi z pidem tyle spala a tam chyba nie a zbyt wiele możliwości jeśli chodzi o korektę...

Z PIDem, w menu ustawień serwisowych jest bardzo dużo ustawień, nie wiem czy to dużo czy mało, ale z tego co czytałem wyżej to spala ci worek i wyłączasz piec na dzień, mi spala worek w trybie palenia 24h na dobę.

Czyli mam wgrać ten soft K1PRv3 v.2.4.2.zip ??? Piec mam z zapalarką

Napisałem do DEFRO z wyceną części, czekam na odpowiedź a powiedz mi czy mogę zaktualizować ( i czy warto?) bez tej turbiny narazie?

K1PRv3 v2.4.2 to jest wersja z zapalarką więc będzie ok.

Ja mam dostawiony wiatrak z przepływomierzem, i jest wszystko Ok, teraz samego wiatraka który kosztował 70 PLN nie chcą sprzedawać tylko kompletną dmuchawe za 340 PLN jak dobrze pamiętam.

Możesz wgrać ale bez przepływki sterownik będzie troche żle przepływ mierzył.

Z PIDem, w menu ustawień serwisowych jest bardzo dużo ustawień, nie wiem czy to dużo czy mało, ale z tego co czytałem wyżej to spala ci worek i wyłączasz piec na dzień, mi spala worek w trybie palenia 24h na dobę.

Nie, nie, worek to mi spala przy calodobowym paleniu. Kocioł 20kW. Skąd mogę wziąć hasło do menu serwisowego ?

Ingerencja w menu serwisowe nie powoduje utraty gwarancji ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.