Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma nic na temat tej blachy w instrukcji zrób zdjęcie i wrzuć

Opublikowano

Witam , zbyt duze spalanie cd. , temp na zewnatrz + a worek idzie mi na 20H , zrobilem fotki tej blachy , ta blacha z dziorami to deflektor tak? ta gruba blacha nad deflektorem jest przesowna , ustawienia jakie mam na dzien dzisiejszy to podawanie 6s przerwa 46 s nadmuch 20% , probowalem na 30% to jakby troche wieksze spieki a

na 20%wydaje sie za slaby nadmuch i pieron wie co tu jest nie tak

11go978.jpg

a to ta gruba przesowna blach

Opublikowano

Tak naprawdę to niedużo Ci idzie jak tylko worek. Zostaw sobie nadmuch na 30 % spieki mogą wynikać z samego groszku zrób większą histeze wtedy będzie dłużej grzal i większą repertuar spalin. Jaka masz teraz histeze?

Opublikowano

Ja mam tak ze nie mam silownika na zaworze 4D. Mam pozakladane glowice. Puszczam na chalupe 35st i tyle. Mam cieplej w lazienkach. W pokojach jest chlodniej okolo 22 do 23 st. W lazience 25 do 26st. Podloga idzie caly czas jak i pompa CO. Temp zadana 65st powrot 58st . zuzycie okolo 12do13kg na dobe . pale retopalem

Opublikowano

Mam piec DDU25Kw rynna. Czyszcze co 2 tyg. Popiol wyciagam co 10dni..

Opublikowano

To zarabisty wynik co do spalania , tzn 35C ustawiasz na zaworze 4D czy na termostatach przy grzejnikach ?, podlogowke mam puszczona na 2(35C) nie mam zegara z temp na powrocie ehh , mozesz podac swoje ustawienia itp , przeslona

Opublikowano

Ja mam ustawione tak glowice ze w kazdym pokoju mam inna tem,na glowicach jest skala na ktorej ustawia sie zadana temp.pomieszczenia,np4-to 24stopnie,jezeli temp,w pomieszczeniu bedzie taka to zawor odcina doplyw,na dom mam obecnie puszczone 37stopni,reguluje tym zawor 4d,pozdrawiam

Opublikowano

Ja reguluje tylko zaworem 4D. Puszczam okolo 35 do 40st i tyle. Reszta regulowana jest termostatami. Nie mam sterownika pokojowego. U mnie jezeli bede go juz mial posluzy jako dekoracja w salonie. Bo tak prawde mowiac niewiele bede z niego korzystal. Poki co go na razie nie mam. Podlogowka idzie non stop i na powrocie z podlogowki mam 28st.

Teraz mam podawanie 6 co 75sek

Wiater 22%

Histereza pieca 1st

Histereza cwu 1st

Podtrzymanie 20 co 30min

Wiater w podtrz 30sek co 40min

Temp zad 65st a powrot 58st +- 2st

Temp cwu 44 st + pompa cyrkulacyjna

Opublikowano

Sam nie wierzylem ze taka temp.mozna nagrzac pokoj,wszystko jest uzaleznione ile ciepla Ci ucieka,jak jest ocieplony dom,jakie grzejniki(zeliwne maja grube sciany,dlugo sie nagrzewaja aby oddac cieplo)u mnie w sypialni temp.24 bo zona lubi cieplo przy oknie caly czas rozczelnionym,pozdrawiam.

Opublikowano

35C to przeciez grzejniki praktycznie chlodne , i taki chlodny grzejnik niby utrzyma temp w domu ??

Dogrzewa podłogówka
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , Panowie chcialem Was zapytac czym czyscicie swoje kotly ?, macie jakies skrobaki itp? idzie gdzies to dostac w sklepie ?, szukalem ale jakies badziweia mi znajduje , u mnie piec dosc dlugo nieczyszczzony , to bedzie niezla jazda :) tutaj na dole jak rynna to zawsze cos tam skrobne lopatka , ale gora to juzz nie ma jak , musze chyba zespawac blache do preta wysokosc okolo3cm by wygarniac ta sadze pomiedzy plaszczem wodnym czy jak sie to tam zwie .

Opublikowano

Ja dostałem z piecem zapytaj u producenta

Opublikowano

Tez dostalem te akcesoria razem z piecem , tylko mi gdzies wcielo jak Mańke w Czechach :) znalazlem juz na necie thx :)

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy ale kocioł posiadam od dwóch sezonów i tyla samo czytam to forum .Mój kocioł to defro komfort eko 19 kw. z sterownikiem ag lux techa i okrągłą retortą. Mam do kolegów forumowiczów następujące pytanie;myślę od dłuższego czasy nad wymianą tej retorty na palnik rynnowy z powodu palenia różnymi rodzajami paliwa głównie miałem, miałem zmieszanym z eko groszkiem jak również  samym eko groszkiem. Co myślicie o takim rozwiązaniu proszę o jakieś porady nad sensownością takiej wymiany a może już ktoś wymieniał.A może rynna to zły palnik? Z góry dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja bym nie zmienił na rynne, za dużo wad, za mało zalet. Ale w drugą stronę chętnie się zamienię ;)

Ja mam rynne i jestem zadowolony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.