Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Zapodaj fotki jak twój kociołek wygląda w środku.

cześć,
mam pytanie, czy ktoś z użytkowników sterownika K1PRv2 ma podpięty regulator pokojowy?

zamierzam kupić, jaki polecacie?

i jeszcze jedno pytanie, czy po osiągnięciu zadanej temperatury na regulatorze pokojowym, odcina tylko pompę CO czy od podłogówki też?

dzięki za odp

PS
walekddu pamiętam o fotce

Witam.

Ja mam K1PRv2 i panel pokojowy SPK LUX. Jak dla mnie pasuje :) Czy odcina pompy, pewnie tak. Zależy jak sobie ustawisz. Najlepiej pobierz instrukcje sam zobaczysz (oczywiście jak Tobie przypasuje) i ocenisz.

Pozdrawiam.

cześć,

mam pytanie, czy ktoś z użytkowników sterownika K1PRv2 ma podpięty regulator pokojowy?

zamierzam kupić, jaki polecacie?

i jeszcze jedno pytanie, czy po osiągnięciu zadanej temperatury na regulatorze pokojowym, odcina tylko pompę CO czy od podłogówki też?

dzięki za odp

PS

walekddu pamiętam o fotce

Ja mam nie kupuj spk lux kup zwykły z techa sporo tańszy a różnica to tylko logo defro

Odcina tylko co lub obniża temp na zaworze 4d podlogowka działa niezaleznie

Ja wczoraj rozpocząłem chyba już ostatnia próbę walki z sadza i wylozylem cześć rusztu wodnego płytkami szamotowymi. Póki co widzę pozytywny wpływ ale o efektach napiszę za parę dni.

Zobaczcie Witkowski ma deflektor do palnika rynnowego dopalajacy gazy. Jestem ciekaw czy do rynny z defro pasuje. Moze ktos juz probowal?

Butcher358 nie mam czujnika temp spalin. Piec dochodzi do zadanej 68st w 6 min i stoi jakies 30min. Dlon podczas pracy pieca mozna polozycz na czopuch. Nie mam pida wiec nie mam czujnika spalin. Przy wiekszej mocy jakby mniej pali dodam ze zdjalem rogi i pale z wiekszym wiatrem zeby bilo w dol deflektora. Ta rynna jest niedopracowana przez defro bo jest za krotka.

Zobaczcie na stronie witkowski palnik rynnowy jest o wiele lepiej wykonany i ma dokladany z gory deflektor dopalajacy gazy.

Ten Witkowski wygląda jak mój APPS-R z Ewmaru

Z tym odlanczaniem pompy CO to nie do konca jest takie dobre jakby sie wydawalo. Na drugi dzien jak sie wlaczy to sciagnie cala zimna wode do pieca i piec szaleje bo nie moze jej dogrzac lub co gorsze to sie wylaczy bo np nie osiagnie temp zadanej a i zar moze sie cofnac zbyt mocno wglab rynny z powodu ustawien niskiej mocy.

U mnie ida non stop 2 pompki od CO i podlogowki. Cyklicznie ida CWU i pompa obiegowa CWU

Tez sie zastanawialem nad spk lux. Zapodajcie linki lub fotki tych tanczych z techa

Wrocilem do rogow :-) chyba tak jest lepiej

Z tym odlanczaniem pompy CO to nie do konca jest takie dobre jakby sie wydawalo. Na drugi dzien jak sie wlaczy to sciagnie cala zimna wode do pieca i piec szaleje bo nie moze jej dogrzac lub co gorsze to sie wylaczy bo np nie osiagnie temp zadanej a i zar moze sie cofnac zbyt mocno wglab rynny z powodu ustawien niskiej mocy.

U mnie ida non stop 2 pompki od CO i podlogowki. Cyklicznie ida CWU i pompa obiegowa CWU

Tez sie zastanawialem nad spk lux. Zapodajcie linki lub fotki tych tanczych z techa

post-65783-1453276198,2366_thumb.jpegpost-65783-1453276200,7089_thumb.jpeg

Walek ddu25 z tymi pompami to nie tak jak myslisz. Pokojowka daje sygnal o dogrzaniu pomieszczenia i zatrzynuje pompe. Ale w sterowniku ustawiasz opcje tz cykl pracy pompy i ustawiasz jak dlugo i co ile minut ma sie zalaczac pompa podczas postoju w celu przemieszania wody w ukladzie. Ja mam ustawione 1 min co 5 min, grzejniki sa caly czas cieple, pomimo ze pompa stoi i pomieszczenie jest dogrzane.

Takie ustawienia co daja. Ze pompa pracuje 1 min co 5min? To niech lepiej idzie caly czas bo chyba nie codzi Ci o oszczednosc na pradzie?

Cyklicznie to bym ustawil np 10min co

Chodi o to ze jak w pomieszczeniu w ktorym jest pokojowka zostanie osiagnieta temperatura zadana w moim przypadku 23s, wtedy sterownik daje sygnal do wylaczenia pompy. W sterowniku kotla ustawiony mam cykl pracy pompy i pomimo ze pokojowka dala sygnal o dogrzaniu to ta pompa w moim przypadku zalacza sie na 1 min co 5 min w celu przemieszania wody w ukladzie aby ta nie stygla w rurach, grzejniki sa caly czas cieple i powietrze sie nie rozwarstwia, tak jak to jest w przypadku gdyby pompa stala czaly czas. Nie chodi tez o oszczednosc na pradzie, a tylko i wylacznie na opale bo kociol duzej stoi w podtrzymaniu. Gdybym mial pompe zalaczona caly czas to bym sie w domu ugotowal. Ma grzejnikach mam tez zawory termostatycne ktore w raie czego tez ograniczaja przeplyw.

Fotis79 rozumie ok. Ja nie mam pokojowki i pompa idzie caly czas. Masz racje zgadzam sie. Ale jednego nie rozumie a mianowicie tego ze przez to piec sie odstawia na dluzej i smoli kociol. Ten temat byl juz poruszany na forum. Zgodnie wszyscy twierdzili iz trzeba kociol tak ustawic azeby wogole sie nie odstawial. Tak by piec pracowal na malej mocy.

Jaki masz ster pokojowy?

Sterownik mam spk lux plus do tego pogodowka. Z moich obserwacji czy kociol sie odstawia na krotko czy dlugo to i tak smoli urok rynny i rusztow. Ja srednio czyszcze kociot co dwa miesiace. Czy kociol czysty czy zabrudzony spalanie na tym samym poziomie.

Ok. Nosze sie z zamiarem kopna spk lux. A pogodowke jaka masz? Sorki ze tak wypytuje.

Witam Pany :P chciałem Was zapytac do czego to sluzy  mozna to wysowac druga sprawa ta cienka blacha z otworami to deflektor tak ?   piec troche zasyfiony , (nie bylo mnie w pl ) czym czyscicie Wasze kotly , mozna kupic jakies skrobaki ? dobrze byloby chyba tez opalic ta sadze jakims palnikiem :)                                                                              2enqhbc.jpg

o09ok8.jpg

Ok. Nosze sie z zamiarem kopna spk lux. A pogodowke jaka masz? Sorki ze tak wypytuje.

Pogodowa tez tech kupowalem razem z pokojowym.

Może kolega Erpolis&Animus&Timon odp cow w mojej spr ^^ hihi , Erpolis Ty chyba paliles Pelletem(i wspominales ze to powinny byc podobne ustawienia co do owsa) , moze podasz swoje wczesniejsze ustawienia , ja od dzis pale owsem tak na probe , to odrazu widac ze jeczmien lepiej sobie radzil , moje ustawienia to podawanie 10 przerwa 37s nadmuch 35% przeslona otwarta na okolo 2cm , podtrzymanie 10 min praca 20sekund , nadmuch 20 s co 10 min , myslalem ze owsem bedzie lepiej niz jeczmieniem a tu lipton , Pany :rolleyes:  do czego to jest to na drugim foto 2 posty wyzej , mozna to wysowac ale po kiego to nie mam pojecia ehh .PZDR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.