Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak już chyba na maksa to wygląda, bo żar już głębiej jest teraz.

ANIMUS

Takie mają być ustawienia (5/42/45) ???

Widzę ze ktoś (Ryszard))edytował twój post

Tak ,Ryszard ma się czasem ze mną . :)

Po kolejnych 10 godzinach wyglada to tak:

( na zdjeciu na łopatce jest groszek po tycg 10 godzinach, natomiast w wiadrze ten wczesniejszy )

Animus: spalanie jest na tych ustawieniach napewno z 40%wieksze niż przed tym jak pojawiły sie problemy z piecem. Zazanaczam iż teraz nie ma takich mrozów jak w te kilka dni kiedy było naprawde mroźno.

Temperatura jest teraz porównywalna z ta kiedy piec mi nie gasł. (piec wciągał wtedy powiedzmy 20-25 kg w ciagu 24 godzin , teraz wydaje mi sie ze tyle samo ale w ciagu 15 godzin.

Można jakoś ograniczyc spalanie i zachować przy tym " dobre" spalanie ?

post-37177-0-60206400-1452329070_thumb.jpg

post-37177-0-34358100-1452329514_thumb.jpg

post-37177-0-87375900-1452329581_thumb.jpg

Animus czytam wasze wypowiedzi i powiem tak ze jak piec pracuje na malej mocy tzn 5/75/23% to pozera wiecej opalu a i tak sie syfi w srodku. To zalezy od ekogrochu.

Kiedys mialem ustawienia 8/45/50 i piec szybciej osiagal temp zad ale i trzymal okolo 40min a pracowal 8 min. Spalalo okolo 14kg na dobe a teraz wychodzi 20kg a mam maly dom i dobrze ocieplony no i te ddu25kw.

Kiedys sie kleilo od smoly w srodku ale palilem mokrym eko, nie mialem zetki i dom wtedy nie byl do konca ocieplony bo byl w budowie a grzac trzeba bylo. Mam zawor 4D i puszczam na grzejniki okolo 38st temp zadana 65st hist 1st.

Jak robert1883 ustawi zawor 4D nizej czyli dla pieca bedzie lepiej a na dom ograniczy ciepla wode i moze byc zimno a nie o to tu chodzi zeby popiol wygladal na perfekt spalony a w chacie zimno.

Jest teraz cieplej na zewnątrz, może trochę urwać.  :)

Kocioł może pracować na mniejszej mocy, ale trzeba wychwycić gdzie jest granica możliwości palnika , po jej przekroczeniu ,spalanie jest większe nieprawidłowe a kocioł zaczyna się mocno brudzić wewnątrz .Duże znaczenie ma też paliwo granulacja, jego wilgotność itd..

Skróciłem przed chwila budke  - ma ona teraz dlugosc 11cm ( skróciłem ją prze połowe)

Nie zmieniałem narazie ustawien

Mam Panowie ogromna prosbe:

MUSZE ustawic to spalanie dzisiaj !!!!!!!!!!!!

Jutro o 12 wyjezdzam z domu ( zostaje sama żona z dzieckiem  ) -Bede dopiero w czwartek wieczorem. NIE CHCIALBYM ZEBY BYŁY PROBLEMY Z PIECEM W TYM CZASIE bo bedzie dopiero problem !!! :o

Poniżej kilka zdjec jak to wyglada. (zalozyc dodatkowe ten okragly Deflektor czy zostawic tylko budke)

Za jakis czas jak piec popracuje wrzucę kolejne !!!!!!!!!!!

post-37177-0-08157600-1452345071_thumb.jpg

post-37177-0-21087900-1452345124_thumb.jpg

post-37177-0-09735900-1452345173_thumb.jpg

post-37177-0-84560100-1452345218_thumb.jpg

post-37177-0-02612600-1452345255_thumb.jpg

A ja Ci nie podawałem już żadnych nastaw sterownika dzisiaj, pojedziemy do wieczora na tym co jest, kocioł wyczyściłeś, zobaczymy jak teraz obrośnie sadzą z krótką budką .. :)

Po 12 godzinach tak wyglada spalanie ( troche duzo niedopalu)

A tak wygladała przed chwilą Praca pieca :

Temperatura zadana 59stopni

-Temperatura spadła do 51 stopni ( i od tego momentu czas w jakim dobiła do 59 to 18 minut )

Podtrzymanie trwało 17 minut

post-37177-0-38994500-1452412880_thumb.jpg

post-37177-0-30116000-1452412918_thumb.jpg

post-37177-0-93127400-1452412954_thumb.jpg

Witam Panowie , chcialem sie Was jak zwykle poradzic :P, chodzi mi o ustawienia kotla 22kw , przy temp -1 spala 25kg na dobe , ogrzewam okolo 180m2 , +podlogowke , brak termostatow na grzejnikach , tzn sa niby wbudowane i jakies tam pokretlo +- ale grzejniki odkrecone na maxa , temp zadana 60C tryb pracy ogrzewanie domu , cwu tez sie przy tym nagrzewa bez zalanczania pompki , podawanie 8s , przerwa 74s nadmuch 19% przeslona wenty.. otwarta na okolo 2cm http://pl.tinypic.com/r/30kbksj/9

Robert

ja bym dał odrobinę wiekszy nadmuch i zostawił

z tego syfu wiecej nie wycisniesz. w popiele widac ile zanieczyszczeń jest w tym węglu

Butcher

25kg wegla 28MJ spalone ze sprawnością 70% daje 5,6KW a to niewiele dla domu 180m2 przy https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8428-jak-pali%C4%87-w-kotle-z-palnikiem-rynnowym-defro-duo-uni/page-138#takich temperaturach

a czy spalanie jest w miarę ok to nie mam pojęcia

nie wiem jakie straty ma Twój dom jestem w stanie jedynie policzyć ile da się mocy wycisnąć z danej ilości opału przy założonej teoretycznej sprawności. jakbyś miał policzone potrzeby domu to by było wiadomo czy taki poziom spalania jest w normie dla jej potrzeb czy nie.

jak w popiele niedopały to można dać ciut dłuższa przerwę lub ciut wyższy nadmuch ale jak nie widzę to moge gdybac jedynie

Wydluzajac za bardzo przerwe podawania mozemy doprowadzic ze piec nie osiagnie temp zadanej. Bedzie podawal i spalal i wiecej opalu pozre.

Ja mimo ze mam dobrze ocieplony dom to spalilem okolo 18kg na dobe w te mrozy co byly.

Mialem ustawienia 5/62/22%

Teraz mam 7/75/28% i tak chyba zostawie.

Nie wiem czy nie czasami ustawic jeszcze wieksze podawanie i dluga przerwe. Moze bedzie lepiej...

Walek

18kg przy założeniu kaloryczności 26Mj i sprawności 70% daje w okolicy 3,8KW średniej mocy a to jest bardzo niskie zapotrzebowanie

już pisałem mnóstwo razy fizyki się nie oszuka

a czy spalanie jest w miarę ok to nie mam pojęcia

nie wiem jakie straty ma Twój dom jestem w stanie jedynie policzyć ile da się mocy wycisnąć z danej ilości opału przy założonej teoretycznej sprawności. jakbyś miał policzone potrzeby domu to by było wiadomo czy taki poziom spalania jest w normie dla jej potrzeb czy nie.

jak w popiele niedopały to można dać ciut dłuższa przerwę lub ciut wyższy nadmuch ale jak nie widzę to moge gdybac jedynie

Witam gdy zwiekszam przerwe podawania to zar cofa sie do podajnika , tzn pali sie blizej 1/4 rynny od str podajnika , a gdy zwiekszam nadmuch temp spalin 150-180C dom ocieplony styropianem 12cm 

2qkhw69.jpg

Walek

18kg przy założeniu kaloryczności 26Mj i sprawności 70% daje w okolicy 3,8KW średniej mocy a to jest bardzo niskie zapotrzebowanie

już pisałem mnóstwo razy fizyki się nie oszuka

Szczerze to troche nie dociera do mnie to co napisales. Tak nie do konca kumam o co chodzi.

Animus pisal bym sprobowal 5/54/28%. Juz kiedys takie ustawienia mialem. Pale retopalem o kalorycznosci 25. Mialem tez 5/65/25% i 5/77/23%. Teraz mam 7/80/25% .

Przy kazdych ustawieniach obojetnie jakbys nie ustawil spala sie calkowicie lecz w piecu wciaz czarno i dymi!!

Chcialbym aby w piecu bylo tak jak u kolegi radziuszka tzn czysto nic tylko pozamiatac i do tego daze a i tak wciaz kicha...

Co sadzicie o tej kapliczce? Warto czy nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.