Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście u mnie w nadzorze 7s/10m/35went. rozumiem że zmienić na 5s podawanie/5 m przerwa i 35 nadmuch moze zostać?

z góry dzięki za odpowiedz i porady

Animus

Po nastepnych 5 godzinach piec wygląda następująco. ( popielnik został wczesniej opróżniony)

(Wydaje mi się ze przy tych ustawieniach piec pochłania dosys dużo więcej ekogroszku niż wtedy gdy nie miałem tych problemów z kotłem)

Radziuszkaa

Palę cały czas tym samym ekogroszkiem. Nie jest on może wyschniety na maxa ale nie jest mokry. Ekogroszek mam workowany - dodatkowo zanim go wsypie do podajnika to worki siedzą otwarte w kotłowni jakieś 5 dni.

Zanim nie miałem tego problemu z wygasaniem pieca a później z dochodzeniem do temperatury zadanej PALIŁEM CAŁY CZAS TAKIM SAMYM EKOGROSZKIEM  i nie było takich problemów .

post-37177-0-81285000-1452107715_thumb.jpg

post-37177-0-75197500-1452107814_thumb.jpg

post-37177-0-93900900-1452107853_thumb.jpg

Ja mam na kotle ustawioną 65 stopni...

podawanie 6 przerwa 77 nadmuch 23 przy rynnie 15 kw

Brak niedopałów, ładnie dochodzi do zadanej...

Myślę że zamiana węglogroszku to podstawa... a jak nie ma innej możliwości to kupić inny i mieszać ... i nie będzie niedopału w piecu mam sam pył ....

Pozdrawiam

Bit512. Ide na calosc. Puscilem Twoje ustawienia do mojego defro duo uni 25kw. Zobacze jutro co wyszlo z tego.

Jakim eko palisz?

Robert1883.

Ja mialem podawanie 6s

Przerwa 63s

Wiater 27%

Zmienilema na ustawienia bit512 czyli

Podawanie 6s

Przerwa 77s

Wiater 23% i tak zostawiam.

Przy ustawieniach z mniejsza moca piec zuzywal mi wiecej opalu.

Radziuszka Ty nie masz budki w swoim kociolku? :-)

Robert1883 mozesz podac wymiary tej kapliczki i z jakiego materialu ja zrobiles? Musiales zdjac deflektor?

Walek ddu25

Ja przy ustawieniach 6s co 64 s miałem ostatnio Mega problemy z piecem (zerknij na moje posty troszkę wyżej - jest ich w ostatnim czasie naprawdę duzo)

Dzięki koledze ANIMUS i Timon w chwili obecnej jest lepiej ( czekam oczywiście na kolejne sugestie z ich stony. Ostatnio skupiłem się tylko na ogarnięcia problemów z piecem, WIDZĘ JEDNA ZE OBECNA PIECA NAWÓZ SATA WIECEJ EKOGROSZKU- ile więcej to określenie może jutro wieczorkiem)

Zaznaczam w tym miejscu iż biorę pod uwagę wskazówki Wszystkich pozostałych na tym forum - Wielu z was Wykonuje tu naprawdę świetna robotę !!!!!!!

Co do budki to tez sprawdź moje wczesniejsze posty : zamieszczaLem gdzieś zdjęcia oraz dokładne wymiary

Animus

Po nastepnych 5 godzinach piec wygląda następująco. ( popielnik został wczesniej opróżniony)

(Wydaje mi się ze przy tych ustawieniach piec pochłania dosys dużo więcej ekogroszku niż wtedy gdy nie miałem tych problemów z kotłem)

Trzeba jeszcze wydłużyć zrób  przerwę 53s

WalekDDU25

Ja palę ze składu podobno .. "pieklorz" z Piekar śląskich u mnie najdroższy jaki był w regionie - luzem po 910 zł...i mieszam go z miałem też ze składu ale nie wiem jaki bo nie chciał powiedzieć sprzedający... na cały zbiornik sypię 5 grochu i 3 miału do pełna ...  

Ja mam praktycznie samą podłogówkę ... w domu staram się trzymać 23 - 24 stopnie  plus bojler 120 litrów ...podłączony bez pompy...

Niedawno założyłem termometr na czopuch i co mnie bardzo zdziwiło nie widziałem wyższej temperatury jak 70 stopni na czopuchu....

W popiele są grudki ale jak się weźmie w rękę to bez problemu się kruszą...

Zbiornik mi wystarczył na równe dwa tygodnie. dziś zasypałem ....a był ładowany 23.12.15. - co mnie dziwi to czy są mrozy czy ich nie ma to mi zawsze po dwóch tygodniach schodzi groszek...

W ubiegłym roku paliłem samym tym groszkiem to z jednego załadunku nie miałem 1 pojemnika popiołu także super teraz gdy mieszam są dwa pojemniki na jedno zasypanie ...

ROBERT

Pisałem wcześniej już że za długie to ustrojstwo i po mojemu powinno być na 2/3 długości palnika

jak uważasz że dużo spala to czy bierzesz poprawkę na temperatury i na to że do tych ostatnich zdjęć to miałeś w popielniku węgiel który tylko przez palnik przeleciał a nie został spalony?

ten cały niedopał można ponownie zapakować w podajnik i spalic jeszcze raz

ROBERT1883 pisales ze masz zalozone rogi na palniku bo przez ta kapliczke nic nie widac.z ciekawosci cofnelem sie pare stron do tylu str112 wpis 2223 i fakt masz rogi zalozone ale te uciete,ja w soim DDU tez mielem takie rogi na poczatku i nie dopalalo eco groszku ale wymienilem na te zagiete jest o wiele lepiej,ten palnik defro jest za krotki i optymalne spalanie odbywa sie w nim na srodku i te dysze zagiete wspomagaja proces spalania.

z drugiej strony palnik rynnowy jest przeznaczony do paliw gorszego gatunku jak mial itp i teraz wychodzi wniosek i pytanie  po co JA, TY i inni   nie kupilismy DD Z RETORTA palnikiem typowym do eco groszku.

post-48748-0-35535500-1452153844_thumb.jpg

Po nocy ( po jakiś 10 godzinach ) wyglada spalanie tak

To już raczej "prawidłowe " spalanie tego co kupiłeś masz nieźle zanieczyszczony opał przerostami jakiejś skały

(te białe kamienie) one zasłaniają dysze,to powoduje utrudniony dopływ powietrza do węgla nierównomierne spalanie

czyli zdarza się  częściowy niedopał ,a rynna jest krótka, możemy jeszcze  wydłużyć przerwę do 54 s dla sprawdzenia.

Węgiel tani czy droższy  kupuje się na wagę, ten tańszy w składzie węgla  zanieczyszczony jest kamieniami, na oko ich nie widać

kamienie są czarne, utrudniają spalanie węgla a nie dają nam żadnej energii,po przejściu przez ogień są jaśniejsze, trzeba je również kupić a potem wynosić z popiołem .

Takiego węgla po oddzieleniu zanieczyszczeń kamiennych będzie w jednej tonie z 700-800 kg ,trzeba się zastanowić, czy warto kupować taki węgiel ,który może być droższy od lepszych gatunków węgla.

Z wodą jest podobnie ,kupując mokry węgiel można kupić nawet 250 litrów wody w jednej tonie węgla zwłaszcza w miale.Spalając bezpośrednio mokry węgiel tracimy jeszcze więcej .

Woda + kamienie to daje nam już z 400 kg wypełniacza w jednej tonie węgla.

Jak taki węgiel z wypełniaczami kosztował 500 zl za 1 tonę, to zapłaciliśmy 200 zl w każdej tonie węgla, za zanieczyszczenia.

Tona samego węgla bez wypełniaczy kosztuje nas  wtedy 800 zł, ale ta cena jest ukryta ,wie o tym tylko sprzedawca w tym składzie.

Trzeba węgiel kupować latem kilka worków i "przepuścić  węgiel przez ogień" obejrzeć popiół wtedy widać co tam jest ukryte. 

Znam składy gdzie węgiel składowany jest pod zadaszeniem nie ma dostępu tam deszcz, a właściciel po godzinach nie podlewa go wodą żeby "przybrał " na wadze . 

Z tą ceną za węgiel to też z reguły niespodzianka/zagadka... kupiłem kiedyś tonę po 990 zł i miałem w popiele to co ty dopiero po zmieszaniu z obecnym moim groszkiem i to w proporcjach minimalnych dopiero go jakoś spaliłem ... 

i kup tu dobry groch....?? drogi nie koniecznie oznacza dobry... jedna wielka loteria...

Mój ekogroszek to:

Ekogoszek workowany po 25 kg, 26 kJ, producent: Katowicki Wegiel, zakład przeróbczy " Juliusz" z Sosnowca

Od 3 lat kupuje ten groch. Z ten ostatni płaciłem 900 zł za tonę.

W moim regionie chwala ten groszek, ale chyba wychodzi na to, że nie jest wystarczajaco dobry.

Na samym początku mojej historii z tym piecem kupowałem luzem groszek - ale tam to dopiero było kamieni. Cały czas piec zrywal zawleczke (i były problemy). WTEDY TEZ WYMIENILem RETORE NA RYNNe.

Tak na przyszłość to jaki proponujecie sprawdzony groszek (najlepiej workowany).

Jestem z Nowego Sącza- czy można taki tutaj kupić czy ewentualnie zamówić prze internet (i czy to wogóle dobry pomysł z tym internetem w przypadku opalu)

Na większej mocy musisz palić ekogroszkiem miękkim z wyższych pokładów ,który się łatwiej spala ,rynna jest krótka i mała jak ma się spalić prawidłowo taki opał  który znajduje się w rynnie tylko 54 s .

​Twarde ekogroszki jak jest cieplej czyli raczej temperatura dodatnia  .

A tą retortę mialeś obrotową?

Tak obrotowa i był naprawdę duży problem z nią. (Nawet ten obrotowy element zdążył się w krótkim czasie całkiem przepalic)

Kumpel u którego brałem piec , zaproponowała darmowa wymianę na rynne i się zgodziłem (miała być lepsza- no ale chyba nie jest)

Zastanawiam się czy nie podjechać do niego i zapytac czy nie zalatwil by retory (ale jaka obrotowa czy nie bo takie też sa) - czy jest wogóle wymieniać?

Kolega Miro pisze o tych rogach zacięty, co tym sadzisz ANIMUS (może mógłbym takie załatwić i założyć póki co ?)

Tak obrotowa i był naprawdę duży problem z nią. (Nawet ten obrotowy element zdążył się w krótkim czasie całkiem przepalic)

Kumpel u którego brałem piec , zaproponowała darmowa wymianę na rynne i się zgodziłem (miała być lepsza- no ale chyba nie jest)

Zastanawiam się czy nie podjechać do niego i zapytac czy nie zalatwil by retory (ale jaka obrotowa czy nie bo takie też sa) - czy jest sens wogóle wymieniać?

Kolega Miro pisze o tych rogach zagietych, co tym sadzisz ANIMUS (może mógłbym takie załatwić i założyć póki co ?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.