Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Reczne ustawienia , nie mam Pid-a , kocial dlugo dochodzi do zadanej ,w podtrzymaniu stoi z10-15 min , moje ustawienia podawanie 7 s, przerwa podawania 70 s , nadmuch 18% gdy dam wiekszy to temp spalin przekracza 150C , przy takim nadmuchu plomien jest zolty jak dam wiekszy nadmuch plomien jakby bielszy sie robil , nie mam pojecia jak to badziewie ustawiac juz ehh .

Spróbuj 10s podawanie przerwa 60s nadmuch zostaw. Zobacz histeze. Ja u siebie jak grzałem na ręcznych to spaliny były ok 160 i w podtrzymaniu spadały do ok 86 histeze miałem 2 st

Radziuszkaa ta "Zetka" to kanal ktory robi sie na scianie zew budynku celem doprowadzenia odpowiedniej ilosci powietrza tlenu do spalania?

Ja mam teraz zadana 68st podawanie 5sek przerwa 61sek i wiater 22%

Podtrzymanie 10 sek co 15min

Wiater w podtrzym 25sek co 45min

To jak zrobic by w srodku pieca bylo tak jak u Ciebie?

Bardziej dmuchac?

Przeslona na went otwarta w polowie

Pamietacie moze w piecu defro duo uni 25kw gdyby wlaczyc podajnik na godzine non stop to ile przejdzie kg wegla przez niego?

Radziuszkaa ta "Zetka" to kanal ktory robi sie na scianie zew budynku celem doprowadzenia odpowiedniej ilosci powietrza tlenu do spalania?

Ja mam teraz zadana 68st podawanie 5sek przerwa 61sek i wiater 22%

Podtrzymanie 10 sek co 15min

Wiater w podtrzym 25sek co 45min

To jak zrobic by w srodku pieca bylo tak jak u Ciebie?

Bardziej dmuchac?

Przeslona na went otwarta w polowie

Hej Walek!

Przede wszystkim, czy Twoja kotłownia znajduje się poniżej poziomu terenu? To podstawowe pytanie. Czy jest wentylacja, jaka powierzchnia, jaka wysokość, czy są okna (ile)...

Przedstawiam zdjęcia z mojej "zetki". U mnie kotłownia jest w piwnicy. I mimo dużego przekroju wlotu powietrza (średnica 10cm, w ogóle mam wstawiony trójnik, żeby do dwóch pomieszczeń dostawało się powietrze z zewnątrz) nie wyziębiam pomieszczenia kotłowni, istotne jest żeby wlot zimnego powietrza znajdował się ok 30cm nad posadzką. Temp w kotłowni mam 23*. Zauważ że dmuchawa przy piecu zamocowana jest również na podobnej wysokości.

Nie wiem czy zetka będzie lekarstwem na Twoje dolegliwości, ale poprzedni kocioł (śmieciuch) który pracował bez zetki, był zasmolony maksymalnie, aż skraplało się podczas palenia.

Co do dmuchania, to że będziesz więcej dmuchał ale powietrzem w którym jest ograniczenie dostępności tlenu to nic nie zmieni (tutaj właśnie chodzi o tą ciągłość wymiany powietrza, którą zapewnia kanał nawiewny typu "Z"). Spróbuj, daj mu więcej powietrza jeżeli cykl podtrzymania masz 15minut to dmuchnij mu co 5 min 30 sekund

Ja miałem wiater w podtrzymaniu 10s co 10min,ale cały czas zmieniam, teraz ustawiłem 15s co 7,5min, przesłona otwarta na maxa, tylko zaznaczam że palę pelletem...

Z nowym godem!

post-61453-0-23523800-1451566477_thumb.jpg

post-61453-0-66033100-1451566482_thumb.jpg

post-61453-0-54806900-1451566505_thumb.jpeg

Hej radziuszkaa

Kotlownia jest na poziomie terenu. Wlot mam wykonany kanalem fi200 tak mi doradzil kominiarz. Mam tez okno i drzwi wejsciowe do kotlowni.

Dol kanalu jest na wysokosci 10cm od posadzki. Ogolnie w kotlowni jest dosyc powietrza bo mocno nawiewa z tego kanalu.

Nie otwieram okna ani drzwi tylko z tego kanalu dochodzi powietrze.

Przeslone na wentylatorze mam otwarta na 1/2 czasami otwieram na max ale wielkiej roznicy nie widac. Nie wiem czy ta oslonke calkowicie zdjales z tego wentylatora?

Wysokosc kotlowni to 2.6m pomieszczenie 3x6m

Cześć,

Kotłownia zaprojektowana z zachowaniem obecnych standardów. Współczesna. Masz kanał nawiewny więc nie potrzebujesz żadnej "zetki".

Masz problem z dymem w kotłowni czy na ciąg nie narzekasz?

Zastanawiam się czy wysokość komina nie jest za mała...

U mnie klapka w wentylatorze otwarta zawsze na maxa

post-61453-0-48780500-1451578678_thumb.jpeg

Hej ten kanal nawiewny to kanal "z" i tu jest dosyc powietrza. Komin mam murowany z cegly o wysokosci 6m. Kanal wylotowy z komina ma przekroj 12x24cm.

Czasami po otwarciu drzwiczek dolnych w momencie podtrzymania gdzie wtedy palnik rynnowy mocno dymi dym przedostaje sie do kotlowni ale po chwili znika bo ciag kominowy go wydre na zew.

Klapke na went mam otwarta na max ale jej nie sciagalem. Nie wiem czy podwyzszenie komina cos da?

Dom jest niski dlatego komin ma te 6m.

Pamietacie moze w piecu defro duo uni 25kw gdyby wlaczyc podajnik na godzine non stop to ile przejdzie kg wegla przez niego?

Z mojej dtr dla Defro eko uni 19 liczyłem że jest to 13,3kg/h. Chyba powinno być podobnie dla Ddu25 bo palnik jest raczej ten sam, chyba że motoreduktor jest inny.

Czasami po otwarciu drzwiczek dolnych w momencie podtrzymania gdzie wtedy palnik rynnowy mocno dymi dym przedostaje sie do kotlowni ale po chwili znika bo ciag kominowy go wydre na zew.

Cześć w Nowym Roku,

No i właśnie w tym momencie kiedy jest w podtrzymaniu i nie dmuchasz a zaczyna dymić trzeba uruchamiać dmuchawę, bo to właśnie ten dym powoduje smolenie.

Czopuch łączący kocioł z kominem masz prosty czy łamany? Jak możesz zrób fotkę podłączenia kotła do komina.

Jakie masz spalanie przy obecnej temperaturze zewnętrznej i ile stopni puszczasz na grzejniki?

U babki w chałupie miałem czopuch łamany pod kątem prostym w poziomie, co kocioł dymił, szok, smoła, sadza, woda, dym...

Przestawiłem kocioł żeby czopuch był w linii prostej, i wydłużyłem komin o metr. W tej chwili mogę iść do kotłowni nie zmieniając ciuchów na robocze.

Witam kolego radziuszkaa , a Tobie ile idzie ekogroszku przy obecnych temp ? 

Edit 1 : jaka masz temp spalin , jak przeslona wentylatora otwarta na full?, u mnie nadmuch 15% klapka uchylona na okolo 2cm a temp spalin 140-160 ehh

Czesc radziuszkaa. Polaczenie kotla z kominem jest proste nie lamane. Nie chcialem komplikowac sprawy z czopuchem dlatego kociol stoi na srodku bocznej sciany i przez to troche jest kotlownia mniej ustawna.

Co do spalania to mysle ze kolo 15 do 18kg na dobe. Temp na grzejniki jaka puszczam to 42st. Temp powrotu 58st. Zawor 4D otwarty w polowie. Temp zadana na piecu 68st. Temp cwu 41st.

Troche martwi mnie komin. Teraz ma 6m i chyba go dobuduje tak by mial 7m. Ale tez to kijowo bedzie wygladalo na zewnatrz.

Pospisz jak masz za maly komin do pieca to co zrobisz? Najlepiej piec zmienic na mniejszy to bedzie ok a i kominiarz przy odbiorze budynku nie bedzie sie mial do czego doczepic.

Prawda jest taka ze wg opisu pieca tez jest wymagana wysokosc komina. W starych chalupach kominy sa wyzsze niz w budunkach ktore sie teraz stawia. I o dziwo sa tak projektowane by kotlownia miala 2m na 2m i piec gazowy kondensacyjny i po krzyku.

Jest jak jest komin jest, piec jest i trzeba grzac a problemy rozwiazywac. Taka jest prawda.

Nie mowie ze kociol dymi dlatego ze komin jest nizszy niz byc powinien. To ze dymi to wszyscy wiedza tylko co dalej..

Witam forumowiczów - prośba odnosnie ustawień kotła

Moje ustawienia

Podawanie 6s co 64 s

nadmuch 30%

Podtrzymanie 10s co 40 minut

Wentylator  w Podtrzymaniu 30 s co 40 minut

Histeryza kotła 1 stopień

Histeryza CWU 3 stopnie

Poniżej zamieszczam zdjecia spalania ( podajnik tak wygląda po przepracowaniu 24 godzin ) Wydaje mi sie że za dużo jest "tego" w podajniku

Piec w 24 godziny wciaga jakieś 23 kg

( Tak przy okazji to ten "daszek" nad rynną, który zmontowałem jakiś czas temu  to chyba nie poprawia tego mojego spalania :(

Jakieś sugestie odnośnie ustawień ?

post-37177-0-85429900-1451761417_thumb.jpg

post-37177-0-46884200-1451761467_thumb.jpg

post-37177-0-61898800-1451761505_thumb.jpg

Daszek wpłynął pozytywnie na proces spalana ale szału nie ma .

płytki ceramiczne się wygrzały bo sadza nie osiada już .

Może skróć 

Podtrzymanie 5s co 20 minut

Wentylator  w Podtrzymaniu 15 s co 20 minut

Witam kolego radziuszkaa , a Tobie ile idzie ekogroszku przy obecnych temp ? 

Edit 1 : jaka masz temp spalin , jak przeslona wentylatora otwarta na full?, u mnie nadmuch 15% klapka uchylona na okolo 2cm a temp spalin 140-160 ehh

Cześć,

Palę peletem. W tej chwili temp zadana 62*, na grzejniki 38*, a spalanie 35-40kg na dobę (bez podgrzewania wody), ale jadę na ustawieniach ręcznych nie na pidzie. Ogólnie podajnik napełniam co 3 dni.

Temperatura spalin jest niewidoczna na wyłączonym pidzie więc nie wiem (irytujące to jest, ehhh). Natomiast jak kocioł pracował w automacie to temperatura spalin była między 110-150*.

Ja obecnie przezucilem się na ekogroszek bo bardziej kaloryczne pale niecałe 12 h ale patrząc po zużyciu ró pewnie wyjdzie ok 30 kg chodź dopiero jutro będzie dokładnie wiadomo.

Pale na pid w ustawieniach:

Podawanie od 1 do 8 s przy rozpaleniu podaje ok 3-4 s co 2.5 do 3 minut temp zadana 65 podlogowka 37 grzejniki 40 temperaturę spalin sam dostowuje ale pracuje w granicach 140-150

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.