Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

jestem nowym posiadaczem DEFRO AKM UNI 22KW

od 2 tygodni "próbuje" w nim palić eko groszkiem. czytam i czytam, oczywiście coś pomaga ale spalanie nadal w granicy 40 kg grochu na dobę.

Na pewno nie jest to optimum ze względu na nie ocieplone poddasze, nowy dom, pierwsze grzanie itd. Oczywiście popiół to bardziej żużel albo spieki, sadzy sporo. Piecyk dość sprawnie się rozgrzewa ale problem według mnie jest z podtrzymaniem.

Moje nastawy:

praca- 10s

przerwa-65s

wentylator-35%

klapa otwarta na MAX

PODTRZYMANIE

praca 15s

przerwa 10 min

wentylator

praca 60s

przerwa 10 min

Piec trzyma w podtrzymaniu ok 10-11 min po czym wraca w tryb pracy i to właśnie mnie martwi.

czy winą może być brak zawory 4D, i straty ciepła uciekającego przez niedocieplony dach?

Budynek jest w trakcie budowy więc dach docieplony będzie niedługo.

Co myślicie na temat tego podtrzymania i moich ustawień?

pozdrawiam

Dziwna sprawa z tymi zaworami u niektórych z was. U mnie serwisant przedstawił sprawę jasno. Nie ma zaworu 3d/4d = nie ma podbitej gwarancji od kotła i tyle. Przecież to tylko poprawia stabilna prace układu a nie odwrotnie.Ale wracając do twoich nastaw-albo mało poczytałes tutaj o paleniu groszkiem albo nie doczytałeś.Piszesz,ze masz klapke od wentylatora otwarta na max-po co ? przymknij ja w 75% najpierw,tak zeby było z 3 cm szpary.Druga sprawa to przerwa w podawaniu,te 65 sek to duuuzo za duzo jak na 10 sekund podawania.Nawet podpierając się tabelką DTR od tych kotłów to za długa przerwa w podtrzymaniu. Skróc przerwe podawania do 55sek, prace zostaw na 10sek no i przymknij ta klapke.Piszesz,że budynek w terakcje budowy więc wilgoci dużo plus temperatury jakie są na dworzu.Nie napisałes ile m2 ogrzewasz ,ile grzenikó,czy masz termostatyczne głowice,czy regulator pokojowy czy co.Im więcej piszesz tym więcej czytasz=proste :) Ale zawór 3d/4d to podstawa przy tych kotłach.Zreszta ...każdy robi jak uważa

A ja proszę o poradę i wyjaśnienie pewnej kwestii...

DefroDuoUni (z AG Lux) + DefroMZ (z zaworem 4D i od dziś siłownikiem, który chwilowo nie jest wpięty) + Defro SPK Lux (ustawiona temperatura pokojowa-z uwagi że kupiony dom ma położone parkiety-muszę grzać tak narazie minimum-ustawione 18,5C w salonie)

Po dobiciu do zadanej temperatury z regulatora pokojowego piec przechodzi w podtrzymanie (bardzo długie podtrzymanie), chodzi pompa CO do ustawionego progu 40C reszta pokoi tak sobie dogrzana-przymknięte głowice na grzejnikach i wtedy zapewne dzieje się to co mnie trochę przeraża - sadza pojawiająca się w kotle-zapewne kiedy kocioł nie grzeje i wyziębia się. Zastanawiam się, żeby puścić kocioł na mniejszej mocy, ale żeby chodził z jak najmniejszą liczbą postojów. W sterowniku kotła MENU->MENU INSTALATORA->REGULATOR POKOJOWY TRYB: STEROWANIE POMPĄ i STEROWANIE PIECEM (tą opcję mam włączoną). Przypuszczam, że to właśnie ta opcja jest odpowiedzialna za przełączanie kotła w stan podtrzymania. Wybrałem drugą opcję (można zaznaczyć obydwie naraz) i kocioł ruszył-czyli oznacza to, że może pracować dalej pomimo, że temperatura w salonie osiagnęła zadany próg (i tak ograniczona głowicą termostatyczną) i grzać resztę pomieszczeń?

Jeszcze podpytam o opcje MENU->MENU INSTALATORA->REGULATOR POKOJOWY->CYKL POMPY CO - czy to jest powiązane z powyższą opcją - sterowanie przez pokojówkę pompą?

do kolegi vernal.

Druga opcja to mniejsza moc . Piszesz zeby ustawic mniejszy zakres nadmuchu.

Niestety nie zmienialem nastaw wentylatora w obu przypadkach byl taki sam.

Jesli na pierwszej opcji i mocy 25,7 kW miałem ustawiony wentylator na 35 % .

To ile procent dac na mocy 14,7 kW ?

Jak nie masz sondy lambda to trzeba ustawić "na oko".

Tak jak ustawiałeś wcześniej.

Sondą ustawia się to 1 dzień a bez niej tydzień.

Na pewno będzie trzeba mniej.

Ma być tyle, żeby płomień był odpowiedni (doczytać jaki), popiól odpowiedni, bez spieków i niedopalonego opału.

Ma się żar za bardzo nie cofać podczas palenia(ok 2/3 żaru na rynnie a reszta popiół).

I w ogóle poustawiać jak należy.

Nie sądzę, że procentowo to będzie proporcjonalnie mniej powietrza niż dla 25kW, raczej trzeba dostroić.

Jak to zrobić dokładniej, to doczytaj w tym albo innych wątkach.

Dziękuję za odpowiedz lucke

Zawór 4D już zakupiony czekam na hydraulika.

Ogrzewam 197m2

na dole 6 grzejników-50 żeberek alu + grzejnik w łazience naścienny

i 80m2 podłogówki w 5 sekcjach

na górze 5 grzejników- 50 żeberek alu

i 10,3m2 podłogówki

Grzejniki na razie nie posiadają zaworów termostatycznych, są poprzykręcane kurkami na ok+ - 50%. Nie posiadam regulatora pokojowego poza tym w obecnej sytuacji jest to bez sensu bo całe ciepło ucieka przez niecieplony dach.

Jutro spróbuje tych ustawień co napisałeś a wentylator sam już zakryłem na te ok 75%

To co wyrzucam z popielnika chyba nie można nazwać popiołem:(

Czyli sprawność kotła jest dużo mniejsza na tej mocy niż na bardzo dużej.

Musisz więc się pogodzić z częstymi wejściami w stan podtrzymania (co powoduje też duże straty i brudzenie wymiennika oraz komina).

Pomimo tego jest taniej...

Tu jasno widać, że kupiłeś kocioł 2 razy większy niż potrzebujesz.

Nie dość, że na kocioł wydałeś więcej, to teraz musisz się godzić z ciągłymi stratami paliwa (więcej spala niż kocioł mniejszy).

Ale się nie martw.

Zrobiłeś tym sposobem przyjemność innym ludziom -

1. Producentowi kotła (więcej zarabia na większym kotle)

2. Sprzedawcy kotła (to samo co wyżej)

3. Sprzedawcy opału (większy obrót)

4. Wsparłeś całą rzeszę biednych górników (to samo co punkt 3).

Pozdrawiam.

Witam kolegę Vernala

Po przeczytaniu forum,mam kilka pytań , temat jest troszke inny .jak wspominałem mam piec dduni 50kw którego wykorzystje na razie w 1/3 mocy poniewaz reszta budynku nie jest jeszcze skonczona,takie palenie czeka mnie jeszcze przez rok dlatego prubuje ustawic jak najmniejszą moc i co za tym idzie spalanie tak myśle?, bez uszkodzenia kotła. moje ustawienia podstawowe to

temp pieca 55

temp cwu 45

czas pracy 10 s

czas went 15s

czas podtrz 15 s

czas przerwy w podtrz 1 min

wentylator w podtrz co 5 min 35 sek

Wydłużyłem czas podtrzymania w kierunku oszczedności , mam troszke drewna wysuszonego i w trakcie palenia groszkiem wrzucam 3 razy dziennie po kilka szczap drewna na ruszt wodny , nie mogę zlikwidowac spieków 1/2 z popiołem

jak ktos pomoże w ustawieniu kotłą mozemy popisać i wymienić doswiadczenia ja ze swojej strony skromne

pozdr

Koledzy mam taki problem i nie wiem co z tym zrobić, mianowicie jak kociołek stoi sobie w podtrzymaniu to sporo mi przeciąga temp. zadaną mam 55 a przeciąga mi nawet do 75, dziwne troche kociołek pozamykany klapka na wentylatorze sie domyka do konca.

Ustawienia w podtrzymaniu.

podawanie 20s

przerwa podawania 27min

wentylator

czas pracy 12 s

czas przerwy było 14min zmieniłem na 18min ale dalej to samo

czopuch na pół otwarty

Co mi podpowiecie

Powiedzili mi tak 50zł za usługę serwisową plus koszta wysyłki, czyli tak pewnie ok 100 wyjdzie, pisałem do techa czy można to zrobić w warunkach domowych, oni by musieli przesłać ten soft do wegrania ale nic mi nie odpisali\, Generalnie na wiosnę chyba sie do tego przybiorę lub zrobię sobie wycieczkę do serwisu i zrobią to od ręki.

No temperatura wzrasta o jakies 4 -5 stopni powyzej zadanej .Troszke dziwne ze wzrasta az tyle .Ale w sumie jest tez dobra strona tego .Piec napewno troche dluzej wtedy stygnie i podtrzymanie trwa dluzej /A popielnik tak co 3 dni musze wybrac .

MHy sama rynienka jest ok.Tylko znienawidzilem ta sadze. Nie kontrolowalem pieca okolo tygodnia. Temp w domu ok Pokojowka dziala ok. Cykl pompy co w porzadku .Ale Jak zobaczylem piec w srodku normalnie zalamka.Jeszcze z tydzien i dym nie mialby gdzie leciec tyle sadzy mam. Probowalem juz wielu ustawien i nie moge jej pokonac. Macie jakies pomysly .??

Yogi a próbowałeś zminiać opał ? ja generalnie pale cały czas tym samym Jaretem i jest ok. Czyścić trzeba ale nie ma tragedii.

Raz zachciało mi się testować tani opał to myślałem że szlak mnie trafi z sadzą.

Ja dalej nie wiem czy mam dobrze ustawiony nadmuch bo nie moge ustać żeby wypalało się na popiół :/

Lecę na pieklorzu z Bobrka i u mnie w DDU 25 kW nie ma tragedii.

Raz na dwa tygodnie czyszcze metalową szczotką ruszta wodne (które szybko zalepiają się sadzą i zmniejsza się prześwit miedzy rurami rusztu) i ściągam z półek nadmiar pyłu.

Górne okrągłe dysze wylotowe najmniej sie zasyfiają i myśle że z dwa miesiące by wytrzymały.

Tak jak pisałem najgorsze zasyfienie to : ruszta wodne i półki wymiennika.

Miesiąc temu wziąłem na próbę 6 worków eko groszku z innego składu , worki nie opisane czarne związane ściągaczmi plastikowymi.

Wartość opałowa 27 MJ/kg Był to groszek bardzo drobny , palił sie pięknie i piecyk też szybko dochodził do zadanej temp.

Ale masakrował piec w środku. Po tygodni sadza dopadła nawet górne okrągłe dysze wylotowe do komina. Ich srednica zmniejszyła się o prawie połowę !

Oto chyba problem jest w tym moim tanim czeski pseudo ekogroszku.Nie testowalem innego opalu bo zostalo mi jeszcze jakies 2 tony tego czeskiego.Alenastepny sezon chyba sprobuje.Jak czytam ze raz na 2 tygodnie troche czyszczenia Narazie nie mam czym zrobic zdjecia to mielibyscie porownanie jak to po jakims dobrym tygodniu wyglada.

Balzac bardzo dobry pomysl.Niestety nie mialem czym zrobic zdjecia.Wczoraj wyczyscilem kociolek zmienilem troche ustawienia.Zobacze jak to bedzie wygladalo po kilku dobrych dniach .Ale jak bylo tak zawalone to na polkach wymiennika przeswit zmniejszyl sie prawie o polowe. To stanowczo za duzo.Najdziwniejsze jest ze kolega pali tym samym opalem tylko w piecu klimosza z retorta i bez rusztu wodnego i u niego jest o niebo lepiej.Jeszcze bym ta sadze przebolal ale mam taka prace ze na 2 tyg wyjezdzam a nie chcialbym zony zaganiac do czyszcenia pieca z sadzy chyba nie byla by zadowolona heheehe.

Jedyne co zauwazylem to ze z im wieksza moca pale tym tej sadzy jest wiecej.Jak rynna az kipi od wegla i plomienie ladnie obejmuja rurki dym jest normalnie taki kopcacy widac ze duzo sadzy sie wytwarza wtedy.W tej chwili probuje palenie w taki sposob zeby plomienie nie dochodzily za mocno do rur .Zobaczymy jaki bedzie efekt.Napewno kociol dluzej dochodzi do zadanej a z sadza sie zobaczy.

Zdrowych,Pogodnych a przedewszystkim Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Wspaniałego nadchodzącego NOWEGO ROKU !!!

ps.panowie i panie temat przycichł,przydało by się pochwalić osiągami naszych kotłów tj.jakie spalanie dobowe przy ostatnich minusach i jakie macie ustawienia na kotłach swoich hmmm ? Pozdrawiam Serdeeeecznie

Witam witam po krótkiej przerwie spowodowanej świętami. Ale jeszcze póki co Zyczę zdrowych pogodnych i Wesołych świąt Bożego Narodzenia.

Ale wracając do tematu. troche o spalaniu

Jak byłu mrozy dzień -12do -15 w nocy spadało u mnie do ok -18do -20 zauważyłem ze spalanie wzrosło do ok 26-28kg na dobę, Teraz mrozy odpuściły. noc dzień delikatnie ponad 0 spalanie spadło do ok 18-20kg na dobę. Generalnie jestem nawet zadowolony ze spalania, w zeszłą zimę było duuuużo więcej, Przy dobrych układach liczę tak zimę zakończyć może na 3t ekogroszku.

Teraz trochę o Ekogorszku

Cały czas palę Pieklorzem z Kopalni Bobrek Centrum, ale znalazłem firmę która prowadzi sprzedaż eko. i mają bardzo ciekawą opcje która nazywa sie "zamówienie próbne" czyli za 25zł wysyłają ci 30kg ekogroszku ze swojej oferty, i sobie testujesz. Ja zamówiłem 30kg i dostałem drugie 30kg gratis bo niby pani powiedziała ze to jakaś ich nowość i prosiło o wytestowane i przekazanie opini. I tak szczerze mówiąc ze bardzo mnie ta firma zainteresowała gdyż mają bardzo niską przesyłkę na cały kraj podajrze 80zł od palety.

Co do tematu sadzy i czyszcznia

W sobotę wyszorowałem kociołek, kilka dni popale i wrzuce foto jak to wygląda u mnie z sadzą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.