Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem mam nowa instalacje co nowiutki piec na węgiel/drewno dom jest bez piwnicy więc w kotłowni nieznacznie niższej od poziomie parteru na piecu mam pompkę co

do tej pory pompa już na 2 biegu a teraz muszę włączyć 3 bieg żeby zaczęło de facto grzać tzn dopiero na 3 słyszę jak przelewa wodę w naczyniu wyrównawczym i robi się ciepło. Nie wiem co jest czy pompa jest do luftu jak zdjąłem pompę to działa i pompuje. Jakieś pomysły??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

może się źle wyraziłem jak pompa chodzi na niższych biegach to jest marny albo wręcz żaden efekt cieplny na kaloryferach, natomiast jak włączony jest 3 bieg to w prawie natychmiast kaloryfery stają się gorące, a przy okazji słyszę w naczyniu wyrównawczym na strychu jak przelewa się woda.

gdy rozpalam w piecu i osiągnie on temperaturę włączenia pompy w momencie gdy się włącza słychać aż takie tępe uderzenie a w rurach aż słychać jak woda zaczyna krążyć

Opublikowano

Witam!

To tępe uderzenie to prawdopodobnie pochodzi z zamykającego się pod wpływem pompki zaworu różnicowego.

Zamieść jakieś fotki lub schemat instalacji, bo tak, to można tylko sobie przypuszczać. Pozdrawiam.

Opublikowano
  pepe281 napisał(a):
witam mam problem mam nowa instalacje co nowiutki piec na węgiel/drewno dom jest bez piwnicy więc w kotłowni nieznacznie niższej od poziomie parteru na piecu mam pompkę co

do tej pory pompa już na 2 biegu a teraz muszę włączyć 3 bieg żeby zaczęło de facto grzać tzn dopiero na 3 słyszę jak przelewa wodę w naczyniu wyrównawczym i robi się ciepło. Nie wiem co jest czy pompa jest do luftu jak zdjąłem pompę to działa i pompuje. Jakieś pomysły??

nie masz instalacji grawitacyjnej więc wywal zawór różnicowy -być może on przepuszcza

Opublikowano
  orzech1976 napisał(a):
Gdzie masz podłączone naczynie wzbiorcze (czy to ten pex u góry ?)

Wszystko w marę dobrze oprócz tej pompki, ale te pexy :(

żartujesz???????? z tego co widać to rura do naczynia nie jest wpięta bezpośrednio do kotła a poza tym przekrój jej????????????/

Opublikowano

witam ponownie przekręciłem pompę zgodnie z zaleceniami ale szczerze mówiąc w działaniu żadnej różnicy nie widzę ustawiłem na 2 bieg i na piecu temperatura była 51 stopni ale kaloryfery po redukcji biegu wystygły sam już nie wiem dom ma 240 m do ogrzania ale wcześniej spoko na 2 biegu rozprowadzało wodę i grzało jestem w kropce jakieś pomysły

post-23897-1295557620_thumb.jpg

Opublikowano

Teraz masz pompę ustawioną prawidłowo, i tak pozostaw. Musisz szukać przyczyny dalej...

Opublikowano

Przekrecenie pompy nie ma wpływu na grzanie lecz na zywotnosc pompy. W tamtym polożeniu szybko by Ci sie łożyska rozlecialy. Czy ten al-pex połączony na skrecane zaciski idzie do naczynka zabezpieczającego?? Jeżeli tak to to odejście musi byc przed pompą a nie za nią. Najprawdopodobniej przez to Ci tak slabo grzeje. Swoja droga to powinno byc zrobione w miedzi lub stali a nie pexie. Przekrój rury wewnatrz minimum 22mm a najlepiej 28 lub 32. Mozesz takze jeszcze bardziej przykrecic zawor odchodzący na bojler tak aby minimalnie puszczał (ten co masz w połowie otwarty). Ps. bez zaworu 3d ochraniającego powrot przed zbyt niską temperatura kociol bedzie Ci sie pocil w wyniku czego skoroduje i wyrzucisz go za 5-8lat

Opublikowano

skoro na trójce ci dobrze grzeje to w czy problem ,ustaw tak i po sprawie.co to za pompa? moze jest za słaba by to przepchnąć na pierwszym biegu.to przelewanie w naczyniu az tak bardzo ci przeszkadza?nie było by tego efektu gdyby rura zasilająca do niego była wpieta jak pisze kolega wcześniej