Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dotyczy: Honeywell TM50 - Termostatyczny zawór mieszający

Zastosowanie:

Termostatyczne zawory mieszające TM50

regulują temperaturę wody i są wykorzystywane:

• do centralnej regulacji zasilania ciepłej wody

użytkowej lub bezpośrednio przy odbiornikach

albo dla podgrzewania wody z

wykorzystaniem energii słonecznej - układy z

dwoma źródłami energii.

• w systemach grzewczych z ogrzewaniem

podłogowym lub do ograniczania temperatury

powrotu do kotła.

Czy instalujecie takie zawory w instalacjach CO ?

Zawór rozdzielający w systemach centralnego ogrzewania

87427787.jpg

Zawór mieszający w systemach centralnego ogrzewania

98256053.jpg

Pytam bo w poście

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...post&p=1052

"piotrek automatyk" pisze że optymalna

temperatura zasilania grzejników to 35 stopni

minimalna temperatura powrotu to 60-65 stopni

Za pomocą tego zaworu można uzyskać albo jedno albo drugie.

Jest jakiś układ w którym np 2 takie zawory termostatyczne realizują te funkcje ?

Jeśli tak to czy nie potrzebny będzie wtedy zawór 4d , siłownik i automatyka ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  dareksin napisał(a):
Dotyczy: Honeywell TM50 - Termostatyczny zawór mieszający

Jeśli już, to do CWU albo małej pętli podłogówki (ciekawe tylko, czy będziesz miał jakiś powrót poniżej 30stC a to do mieszacza konieczne B) )...

U mnie chodzi TM50 do ograniczania temp CWU z bojlerka - ale przepływy u niego za słabe - jak jestem pod prysznicem na górze i ktoś mocno odkręci kran CWU na parterze to mam momentalnie kapuśniaczek z sitka - wypada czekać 'na mokro' aż się tamten 'zamknie' .

Do podbijania powrotu są duże zaworki np. czeski Regulus albo ESBE seria VTC 300 a do większych kotłów VTC 500. Honeywella jest jeszcze TM200 ale to też raczej do CWU.

Na podłogówki stosuj zaworki RTL = Return Temperature Limitter czyli ogranicznik temp powrotu (małe pętle tak do 40mb) albo gotowe mieszacze pompowe z rozdzielaczem i rotametrami, różnych firm na większe instalki...

PozdrA.

Opublikowano
  adamasz napisał(a):
U mnie chodzi TM50 do ograniczania temp CWU z bojlerka - ale przepływy u niego za słabe - jak jestem pod prysznicem na górze i ktoś mocno odkręci kran CWU na parterze to mam momentalnie kapuśniaczek z sitka - wypada czekać 'na mokro' aż się tamten 'zamknie' .

Ja mieszkam w bloku. W sumie 3 punkty czerpania wody: kuchnia , umywalka , wanna.

Raczej nie będzie sytuacji by chodziły naraz 2 punkty.

Jaką temperaturę masz nastawioną na CWU TM50 ?

Jak ma się to do tematu Legionelli ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Legionella

""Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55 °C i nie wyższej niż 60 °C." w ust. 2a brzmi: " Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną (w tym okresowe stosowanie metody dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów. Do przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70 °C i nie wyższej niż 80 °C." Należy nadmienić, że bakterie Legionella w temperaturach wyższych niż +60 °C, nie tylko się nie namnażają, ale szybko giną. "

Opublikowano
  dareksin napisał(a):
Ja

Jaką temperaturę masz nastawioną na CWU TM50 ?

Jak ma się to do tematu Legionelli ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Legionella

"

Temp zależną od upodobań - 35-40stC w lecie i 45-50 do kąpieli zimą!

'Wygrzewanie' Legionelli to sprawa okresowego podkręcenia bojlerka... Ja mam tanią taryfę nocną, więc tylko zamykam zaworek wężownicy i daję grzałkę ON (termostat el.na 70stC) na godzinkę ok. północy raz na parę tygodni i po sprawie. Zaworek TM50 i tak nie puszcza mi tego ukropu na krany...

Do kotła: temperatury wówczas nie podkręcam, bo to BARDZO zwiększa mi spalanie, no i regulacje od nowa, bo mam sterownik zabytkowy: Tango!

Tak wogóle to ta Legionella trochę jak świńska grypa i emisja CO2 - służy głównie do drenaży naszych kieszeni przez spryciarzy :)

PozdrA.

Opublikowano

U mnie po ostatnim remoncie kuchni jest zostawiony ok 3metrowy martwy - zaślepiony odcinek do kranu którego już nie będzie.

Czy może tam "stać" woda ? Martwić się tym ?

Opublikowano

trudno mi ocenić

wiem, że z tego powodu naczynia przeponowe sa montowane na zasilaniu zasobników

i wiem, że groźne to jest dopiero po namnożeniu tej bakterii do pewnej ilości w wodzie, od jednej bakterii nic nikomu nie będzie

dla spokoju oczywiście lepiej zaślepić ten odcinek tuż przy przepływającej wodzie.

Opublikowano
  Vlad24 napisał(a):
dla spokoju oczywiście lepiej zaślepić ten odcinek tuż przy przepływającej wodzie.

nie ma takiej możliwości

Vlad24 napisał(a):
wiem, że z tego powodu naczynia przeponowe sa montowane na zasilaniu zasobników

ale co ma do tego zbiornik przeponowy ? ja w swojej instalacji nie mam wcale takiego ...