Rafgre Opublikowano 4 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Witam, posiadam Linda Duo 35kw ze sterownikiem 3000 premium problem jest taki że piec chyba dużo pali i tworzy duże spieki. Moje ustawienia to podawanie 5s(nie mam na to wpływu -ustawienia fabryczne) przerwa 10s, dmuchawa moc 108( klapka otwarta do połowy).C.w.u nie podłączona. Do ogrzania domu ok 250m2 zużywa ok 35-40kg węgla na dobę. Dodam że mam założony czopuch do palenia zboża,ale to chyba nie ma wpływu. Jak zmienić parametry żeby poprawić jakość palenia.Tworzą się spieki i jest dużo jakby z koksowanego węgla. Na piecu mam nastawiona temperaturę 55stopni a piec max siłą bezwładności bujnie się do 60stopni . Cytuj
pio11oip Opublikowano 5 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ustaw : Podawanie 5 przerwa 15 dmuchawa 130 - KLAPA OTWARTA NA 100% temp min na 58 a na piecu nie mniej niż 60st Opisz jeszcze jakie masz CO (podłogówka czy tradycyjne) Cytuj
Rafgre Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam, na razie podłączone są tylko kaloryfery ale lada dzień będzie jeszcze podłógowka. Cytuj
pio11oip Opublikowano 5 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Miałeś ewidentnie za mało powietrza i piec nie dopalał węgla. Jeżeli piec nie będzie dawał rady uciągnąć CO wtedy zmień przerwę z 15 na mniej - ale podkręć jednocześnie dmuchawę. Dmuchawę musisz dopasować do swojego opału ale będzie to przybliżone do tego co pisałem i pokrywa otwarta na 100%. Też mam układ mieszany podłogówka plus kaloryfery - właśnie jestem na etapie testów. link: Tu troszkę pisałem o ustawieniach Cytuj
peppers Opublikowano 6 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam serdecznie. To ja już nic nie rozumiem. Tu koledzy piszą żeby nie było spieków trzeba dać więcej powietrza, a na innych postach jest napisane aby nie było spieków trzeba zmniejszać powietrze. Proszę was napiszcie jak to jest naprawdę z tym powietrzem. Moje ustawienia podawanie 8/przerwa24/dmuchawa85. jak dam dmuchawę powyżej 100 to ogromne spieki. Najlepiej jest jak dmuchawa na 70 ale wtedy kocioł wytwarza dużo sady. Cytuj
pio11oip Opublikowano 6 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam Tak jak są spieki to należy obniżyć dopływ powietrza - ale podejrzewam, że w tym przypadku na 80% to nie spieki tylko niedopalony węgiel. Aby było mniej sadzy i piec lepiej palił należy ustawić temp. min. na 60st ustawienie 8/24 jest identyczne jak 5/15 - wiec dmuchawa na 70 to chyba coś nie tak - chyba że opał jest jakiś dziwny - proponuję dać dmuchawę na min. 120 i zobaczyć jak się pali. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi