Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam Linda Duo 35kw ze sterownikiem 3000 premium problem jest taki że piec chyba dużo pali i tworzy duże spieki. Moje ustawienia to podawanie 5s(nie mam na to wpływu -ustawienia fabryczne) przerwa 10s, dmuchawa moc 108( klapka otwarta do połowy).C.w.u nie podłączona. Do ogrzania domu ok 250m2 zużywa ok 35-40kg węgla na dobę. Dodam że mam założony czopuch do palenia zboża,ale to chyba nie ma wpływu. Jak zmienić parametry żeby poprawić jakość palenia.Tworzą się spieki i jest dużo jakby z koksowanego węgla. Na piecu mam nastawiona temperaturę 55stopni a piec max siłą bezwładności bujnie się do 60stopni .

Opublikowano

Miałeś ewidentnie za mało powietrza i piec nie dopalał węgla.

Jeżeli piec nie będzie dawał rady uciągnąć CO wtedy zmień przerwę z 15 na mniej - ale podkręć jednocześnie dmuchawę.

Dmuchawę musisz dopasować do swojego opału ale będzie to przybliżone do tego co pisałem i pokrywa otwarta na 100%.

Też mam układ mieszany podłogówka plus kaloryfery - właśnie jestem na etapie testów.

link:

Tu troszkę pisałem o ustawieniach

Opublikowano

Witam serdecznie. To ja już nic nie rozumiem. Tu koledzy piszą żeby nie było spieków trzeba dać więcej powietrza, a na innych postach jest napisane aby nie było spieków trzeba zmniejszać powietrze. Proszę was napiszcie jak to jest naprawdę z tym powietrzem. Moje ustawienia podawanie 8/przerwa24/dmuchawa85. jak dam dmuchawę powyżej 100 to ogromne spieki. Najlepiej jest jak dmuchawa na 70 ale wtedy kocioł wytwarza dużo sady.

Opublikowano

Witam

Tak jak są spieki to należy obniżyć dopływ powietrza - ale podejrzewam, że w tym przypadku na 80% to nie spieki tylko niedopalony węgiel.

Aby było mniej sadzy i piec lepiej palił należy ustawić temp. min. na 60st

ustawienie 8/24 jest identyczne jak 5/15 - wiec dmuchawa na 70 to chyba coś nie tak - chyba że opał jest jakiś dziwny - proponuję dać dmuchawę na min. 120 i zobaczyć jak się pali.