Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Temperatura W Zębcu Pk 15 Z Podajnikiem I Sterownikiem Perfrkt Z Firmy Elster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,kupiłem piec Zębca kp 15 z podajnikiem i sterownikiem i po odpaleniu pieca nie osiaga temperatury rzadanej np.ustawiona 60 C a piec maksymalnie osiaga 48C. Jest on zainstalowany w nowym domu pow.130 m,dom ocieplony.

Ustawienia pieca:

moc kotła 100%

ilość powietrza 80%

czas przerwy 20s

czas podawania 3 s

Proszę o pomoc bo idzie zima a w domu zimno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano
Ustawienia pieca:

moc kotła 100%

ilość powietrza 80%

czas przerwy 20s

czas podawania 3 s

Proszę o pomoc bo idzie zima a w domu zimno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam!

Zmniejsz też ilość powietrza np. do 50%, bo wentylator wydmuchuje ci ciepło do komina.

Opublikowano

Nigdy nie oszczędzaj na małej dawce podawanego paliwa. Mała dawka to tylko pozorna oszczędność - energii cieplnej przecież nie uzyskasz z powietrza :)

Zwiększ zdecydowanie czas podawania, a od razu zobaczysz różnicę.

Opublikowano

Zapomniałem napisać,że jest strasznie dużo nie dopalonego węgla.I jeszcze jedno jak zmienić czas podawania i czas przerwy,którym przyciskiem bo żadnym nie można tego zmienić,może głupie pytanie,ale próbowałem i nie ma takiej funkcji pokazuje czas podawania i przerwy ale jak to zmienić?????? Proszę o konkretna pomoc.

Opublikowano

A co na to wszystko instrukcja?

Opublikowano

W instrukcji nie takiego punktu o zmianie podawania i czasie przerwy.Może ktoś posiada taki sterownik PERFEKT Z firmy ELSTER i napisze jak dokonać tych zmian.Będę bardzo wdzięczny.

Opublikowano
W instrukcji nie takiego punktu o zmianie podawania i czasie przerwy.Może ktoś posiada taki sterownik PERFEKT Z firmy ELSTER i napisze jak dokonać tych zmian.Będę bardzo wdzięczny.

A jesteś pewien,że to jest Z ? Na stronie elstera nie ma takiego.

Opublikowano

Udało się piec osiaga ustawiona temperature oto parametry:

Ilość powietrza 30%

minimalny obrót dmuchawy 25%

maksymalny obrót dmuchawy 50%

czas podawania 10 s

minimalna przerwa 40 s

maksymalna przerwa 180 s

czas nadzoru 15 min

Co jeszcze poprawić aby węgiel spalał się całkowicie,gdyż jest dużo takich brył nie dopalonego węgla.Mam trochę mokry węgiel czy w tym jest przyczyna?

Nie mam też zaworu czterodrożnego gdyż hydraulik powiedział,że do tak małej instalacji jest nie potrzebny.

Opublikowano

czas podawania wystarczy 3 s sterownik reguluje sobie moc skracając/zwiększając czas przerwy podawania.

Ilość powietrza powinna byc 70-80 %-sterownik reguluje sobie mocą dmuchawy