Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam mały problem z dogrzaniem powrotu ,kolega z tego forum Vlad24 dam mi do zrozumienia ze mam za mały przekrój rur pomiędzy piecem a zaworem 4d i powrotem są to rury 1cal ,poczytałem trochę na tym forum i nie którzy mieli taki sam problem zmienili z 1 cala na 1,5 cali i to im pomogło lecz czy mi pomorze mam stara instalacje https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&id=6759 tu jest zdjęcie mojej instalacji .

Czy będzie pewniej założyć pompkę na powrocie oczywiście w takim układzie ----------

zmiana rur na 1,5 cala no i oczywiście zawór 4d 1,5cal no i zawór BYPASS+ pompa czy wystarczy sam zawór BYPASS+ pompa na 1cal i to będzie ok

sam już nie wiem co mam zrobić jak BYPASS to jaka pompę wybrać

A możne przygotować bypass a jak nie za działa grawitacyjnie dokopię pompkę i kit tylko czy zawór różnicowy nie zwerzy przepływu wody

Opublikowano

Nie wiem jak to podłączenie wygląda ale co to za rura idąca pionowo w dół wraz z zaworem różnicowym ? obok tej od pompki ? A i jeszcze jedno może źle ustawiłeś ten grzybek w zaworze ? nie masz go przypadkiem obróconego o 180 stopni ?

Daj dodatkowe zdjęcie całego podłączenia pieca albo narysuj schemat to coś się wymyśli .

Ale w pierwszej kolejności potrzebował bym abyś zdemontował siłownik i zrobił fotkę dość wyraźną zaworu 4d a raczej jego gniazda tam gdzie wchodzi ten cycek od siłownika .

Opublikowano

Jak już dołożyć pompkę to między wyjściem z kotła a zaworem 4d.

Ja mam u siebie właśnie 2 pompy i rury "wokół" zaworu Cu28 i wszystko śmiga.

Opublikowano

Tu masz link do pewnego sterownika - na dole strony.

Na stronie 12 instrukcji jest schemat z zaworem 4d i 2 pompami - CO i kiotłową - ja właśnie instalacje przerobiłem wg tego schematu i działa bez uwag.

http://www.kostrzewa.com.pl/regulator-syst...trol-mix07.html

Ostatnio na forum było o zamianie zaworu i obiegu kotłowego z 1 na 1,5 cala i przeróbka zakończyła się powodzeniem.

Tak więc masz 2 wyjścia : pompa lub 1,5 cala zawór i obieg kotłowy.

Opublikowano
schemat jak mam podlaczone a zawur mam tak jak na rysunku nr3 zaworu

Witam !

Moja instalacja ma zawór tej samej firmy tylko troszkę większy 1 1/4 cala. Nie mam niestety siłownika, więc ustawiam go ręcznie. Działa bez problemu. Powrót ładnie podgrzewa.

Trudno ocenić z twojej fotki jak wysoko jest zamontowany, bo u mnie ok. 0.5 m nad kotłem. Nie piszesz też na jakiej cyferce siłownik go ustawił. Może być tak, że sterownik pokojowy otwiera go prawie max. i wtedy gorąca woda idzie przede wszystkim na grzejniki i powrót jest niedogrzany. Po osiągnięciu zadanej temp. na sterowniku pokojowym, zawór zostanie przymknięty i sytuacja powinna się poprawić.

Na razie nie myśl jeszcze o wymianie zaworu, lecz poobserwuj jego działanie i opisz dokładnie jego zachowanie.

Pompy c.o nie ma potrzeby wymieniać na większą. U mnie też jest 1 calowa i wystarcza, a układ mam rozległy 160 m.kw. w poziomie.

Opublikowano

Na kotle ustawione 65C a na powrocie nie było mniej niż 55C ale raczej jest to mniej o około 5 stopni od temp na kotle (przy obecnych temp na zewnątrz) a w pomieszczeniach 21C.

Opublikowano
Witam !

Moja instalacja ma zawór tej samej firmy tylko troszkę większy 1 1/4 cala. Nie mam niestety siłownika, więc ustawiam go ręcznie. Działa bez problemu. Powrót ładnie podgrzewa.

Trudno ocenić z twojej fotki jak wysoko jest zamontowany, bo u mnie ok. 0.5 m nad kotłem. Nie piszesz też na jakiej cyferce siłownik go ustawił. Może być tak, że sterownik pokojowy otwiera go prawie max. i wtedy gorąca woda idzie przede wszystkim na grzejniki i powrót jest niedogrzany. Po osiągnięciu zadanej temp. na sterowniku pokojowym, zawór zostanie przymknięty i sytuacja powinna się poprawić.

Na razie nie myśl jeszcze o wymianie zaworu, lecz poobserwuj jego działanie i opisz dokładnie jego zachowanie.

Pompy c.o nie ma potrzeby wymieniać na większą. U mnie też jest 1 calowa i wystarcza, a układ mam rozległy 160 m.kw. w poziomie.

zamontowany jest w tej samej wysokosci co wychodzi z kotła siłownik cały czas wisi na 30% bo tak mu zadałem ale nie dogrzewa ani powrotu ani zadanej temp. na mieszaczu

Opublikowano

Moja rada jest taka abyś zdjął siłownik włóż to pokrętło co miałeś z siłownikiem lub coś czym dasz radę obrócić grzybek o 180 stopni i ponownie zamontuj siłownik . Jest to naj mniej czasochłonne i kaso chłonne :lol: i daj znać o efektach .

pozdrawiam

a i jeszcze :

post-17896-1290723707_thumb.png

Opublikowano

dokładnie tak mam jak na rysunku ,panowie owinąłem czujnik powrotu i CO pianka do rur i o dziwo ten podniosła się do min.45 c , przy takiej jak dzisiaj temp. na dworze -2 zadana na co. 50C w domu 24C na piecu 65C a na powrocie 55C po ociepleniu czujnika temp. min.podniosła się o 10 st .wiec zobaczę jak się będzie to wszystko spisywać w najgorszym układzie tylko zwiększę rury zasilanie i powrót ma 6,4

Opublikowano
dokładnie tak mam jak na rysunku ,panowie owinąłem czujnik powrotu i CO pianka do rur i o dziwo ten podniosła się do min.45 c , przy takiej jak dzisiaj temp. na dworze -2 zadana na co. 50C w domu 24C na piecu 65C a na powrocie 55C po ociepleniu czujnika temp. min.podniosła się o 10 st .wiec zobaczę jak się będzie to wszystko spisywać w najgorszym układzie tylko zwiększę rury zasilanie i powrót ma 6,4

Jak to owinąłeś?

To czujnik był wcześniej odsłonięty od strony zewnętrznej?

Nie wiem co powiedzieć.

Hm... Dobrze, że napisałeś dla przestrogi na przyszłość - na takie "niuanse" jest najtrudniej wpaść - może wystarczy jako grzeczny komentarz.

Opublikowano
Jak to owinąłeś?

To czujnik był wcześniej odsłonięty od strony zewnętrznej?

Nie wiem co powiedzieć.

Hm... Dobrze, że napisałeś dla przestrogi na przyszłość - na takie "niuanse" jest najtrudniej wpaść - może wystarczy jako grzeczny komentarz.

witam kolegów z forum fakt jest taki ze nie pomyślałem o zaizolowaniu czujnika otuliną TERMOIZOLACYJNĄ DO RUR nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale pomogło mi wpaść na pomysł żeby zaizolować czujnik z zewnątrz 1 wypowiedz forumowicza który opisał co pozmieniał i otulina ocieplił no i pomogło jak na razie jest ok dziękuje wszystkim za pomoc