Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam prośbę o ocenę tego schematu:

post-18583-1289124327_thumb.jpg

Jest to wierne odwzorowanie istniejącego układu. Mieszacz "Wita", calowy z ręczną nastawą.

Kocioł na paliwo stałe - górno/dolnego spalania, sterownik ze sterowaniem pompy boilera i CO.

W rozpalaniu pompa boilera nie pracuje. Uruchamia się dopiero po zamknięciu pierwszego cyklu

i wyłącza po osiągnięciu temp zadanej cwu. Nie pracuje również gdy temp płaszcza jest niższa od temp

zadanej cwu, czyli jest wyłączona przy etapie wygaszania.

Klient narzeka, że przy niewielkim nawet załadunku kocioł potrafi zagotować wodę (mieszacz

jest skręcony między 3 a 4, przy skali 0-6).

Instalacja jest wykonana ze stali, grzejniki: 6 stalowe + 3 żeliwne, na 4-ech termostaty.

Czy cokolwiek byście zmienili w tym układzie?

Czy spotkał się ktoś z takim algorytmem sterownika, w którym po osiągnięciu temp zadanej kotła (tu

ustawione 55), dmuchawa wyłącza się w przedziale 55-60, przy czym nie zauważyłem żadnej powtarzalności.

Ponowne załączenie dmuchawy do trybu praca, też nie ma stałej wartości wskazań wyświetlacza.

Sterownik nie ma możliwości regulacji parametru histerezy.

Czyżby sam ją sobie wyliczał?

Jeśli tak to na jakiej podstawie?

Sterownik na kotle to Luksus Pro firmy Elster.

Za wszelkie uwagi z góry dzięki!

Opublikowano

Czy to ma sens?

post-18583-1289127539_thumb.jpg

Może obieg jest odwracany przy częściowo skręconym mieszaczu?

Chyba jest to możliwe przy tych średnicach, tym bardziej że klient wspominał o stukach na zaworze różnicowym.

Sugerowałoby to, że odwrócony obieg podnosi kulę zaworu a pompa CO z powrotem ją domyka.

Opisywany problem pojawia się tylko przy działającej pompie boilera.

Dalej mnie to nie przekonuje w stu procentach, bo pompy są tej samej mocy i CO na trójce, CWU na jedynce.

Ktoś cokolwiek wymyśli poza tym dodatkowym zaworem zwrotnym?

Opublikowano

W układzie są grzejniki z zaworami termostatycznymi to po co jest tam mieszacz(funkcji ochrony przed niską temperaturą powrotu nie spełnia na pewno)? Zbędne wydaje się to obejście na zasilaniu. Po za tym nie jestem zwolennikiem przemiennego montażu pomp raz na zasilaniu (CO) raz na powrocie (cwu).

Opublikowano
W układzie są grzejniki z zaworami termostatycznymi to po co jest tam mieszacz(funkcji ochrony przed niską temperaturą powrotu nie spełnia na pewno)

Mieszacz docelowo zaopatrzony będzie w siłownik ze sterownikiem. Dlatego tam jest.

Zbędne wydaje się to obejście na zasilaniu.

Instalacja modernizowana (wymiana kotła), wcześniej pracowała wyłącznie na grawitacji. Grzechem wydawoło mi się nie pozostawić możliwości jej ewentualnego wykorzystania. Stąd też średnice rur, których wymiana nie wchodziła w rachubę.

Po za tym nie jestem zwolennikiem przemiennego montażu pomp raz na zasilaniu (CO) raz na powrocie (cwu).

W sytuacji krótkiego obiegu CWU, czy ma to jakiekolwiek znaczenie?

Byłoby miło gdybyś podał kilka argumentów przeciw, dla takiego układu.

sugerowałbym sprawdzenie czy mieszacz jest zamontowany poprawnie (zgodnie z kierunkami)

Kierunki wszystkich urządzeń na instalacji są prawidłowe.