Gość sarzyk Opublikowano 4 Listopada 2010 #1 Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam mam nie lada problem bo mam zamiar wymienic w przyszłym roku piec. I teraz zaczyna sie problem. Obecnie mam piec dolnospalajacy Zgoda-Wieprz 20kW powierzchnia ogrzewana 220m2 tj. 616m3 i wystarczało zawsze nawet w najwieksze mrozy trzeba było palic tylko cały czas. Do tego CWU 80l z podwójna wężownicą ale kiedys bedzie ok 140l dwupłaszczowy ale wspomagany systemem solarnym własnej produkcji<lol>. I teraz mam problem bo w tym roku dociepliłem strop (stropodach) (budynek to parter i piętro. Na parterze jest sklep i witryny sklepowe o powierzchni łącznej ok 22m2) i to docieplenie stropu wełna knauf 15cm z folia paroizolacyjna bardzo bardzo duzo dało bo kiedys temp nawet przy takiej temp jak jest teraz spadała po nie grzanej nocy do 16 stopni (jeden pokój, kuchnia i łązienka nad brama wjazdowa ( w sumie 33m2) teraz po nie grzaniu spada tylko o ok 2 stopnie wiec jest znaczna róznica bo dzieki temu mam ok 20 stopni rano. Okna tez wymieniłem (na pietrze) na 6 komorowe deceunick z szyba 1,0W/m2 3 okna i 3 okna i drzwi balkonowe z szyba 1,1W/m2 Co roku dom staram sie docieplic w przyszłym roku jeszcze 15cm dodam na stropodach za 2 lata docieplam i izoluje fundamenty 10 cm styropian a za 3 lata docieplam budynek styropianem 15-20cm i teraz mam dylemat jaki w przyszłym roku zakupic piec odnosnie mocy. Moze doradzicie?? Cytuj
emus Opublikowano 4 Listopada 2010 #2 Opublikowano 4 Listopada 2010 Masz całą zimę na eksperymenty. Zacznij palić ciągle. Jeżeli przy paleniu ciągłym, temperaturze otoczenia np. 0 stopni, stałej temperaturze w domu np. 22 stopnie będziesz musiał na kotle utrzymywać temperaturę w okolicach 35 - 50 stopni to moc 20 kW jest za duża. Jesteś w bardzo dobrej sytuacji bo masz już kocioł czyli masz punkt odniesienia. Cytuj
Gość sarzyk Opublikowano 4 Listopada 2010 #3 Opublikowano 4 Listopada 2010 Ją palić będę w sposób ciągły wydaje mi się to ekonomiczniejsze . Teraz na ogół nie pale na wyższej temp niż 60 stopni i to wystarczą nawet w największą zime. Zastanawiałem się nad tym czy kostrzewa ceramik czy logika 2 ok 16kw była by ok. Czy wtedy można spodziewać się mniejszego spalania? Jak że stalopalnoscia wystarczy na 12 godz? A może piec 25kW palenie szamotem i wtedy większą stalopalnosc zd względu na większą komorę zaladunkowa? Cytuj
emus Opublikowano 4 Listopada 2010 #4 Opublikowano 4 Listopada 2010 Następny mój kocioł będzie miał 16-18 kW zamiast obecnych 24 kW. Przy kotłach dolnych ciężko pisać o stałopalności. Ja staram się utrzymywać w komorze zasypowej maksymalny pozom węgla czyli przy każdej okazji dosypuję węgiel. Gdy zimą, bardzo rzadko, w piątek wyjeżdżamy w niedzielę wracamy to zostawiam temperaturę zadaną na kotle 32 - 34 stopnie. Jak przyjeżdżamy to w kotle się pali. W domu co prawda nie ma 22 stopni, ale przerusztowanie, dosypanie węgla oraz około 230 litrów wody w instalacji powoduje że szybko dom się nagrzewa. Cytuj
HP79 Opublikowano 4 Listopada 2010 #5 Opublikowano 4 Listopada 2010 sarzyk Napisz jakie są powody wymiany kotła. Zużycie, przecieki? A może poszukaj informacji o usprawnieniu Twojego kotła i zmniejszeniu przy okazji jego mocy (z zachowaniem czystości spalania). Cytuj
Gość sarzyk Opublikowano 4 Listopada 2010 #6 Opublikowano 4 Listopada 2010 czesc moj piec nie cieknie ale chciał bym piec mniej obsługowy jak czytam ze kostrzewa trzymie 18 godz to najlepiej bym go juz wymienił moj trzymie ok 8 godz. Usprawnic to sie juz chyba nie da dla mnie nie jest idealny moim zdaniem za mały przesmyk pomiedzy komora załadunkowa a miejscem gdzie spala sie wegiel. po za tym chce dodac zawor 4d z pogodówka tylko dalej sie waham kostrzewa warmet czy cichewicz logica Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi