Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

zrobiłem instalacje w domu taką jak na obrazku i tu jest moje pytanie DLACZEGO PIEC CENTRALNEGO OGRZEWANIA NIE OGRZEWA MI WODY Z BOJLERA??

witam.musial bys miec pomke na zasilaniu i 2zawory(lub-3drozny)bo w takim ukladzie musi i bedzie tylko podlogowka

Opublikowano

Bez pompki nie da rady. Woda idzie gdzie jej łatwiej albo gdzie się ją ciągnie ewentualnie pcha - z kuchni może jej łatwiej. Średnice rur mają też znaczenie, temperatura na wyjściu, opory w zbiorniku na wężownicy.

Opublikowano

po pierwsze rura od kotła bezpośrednio do naczynia bez żadnych zaworów po drugie jeżeli zile będzie powieszony bojler to jak go odpowietrzysz ?jak niema odpowietrznika to trzeba mu nadać odpowiedni spadek żeby mógł się sam odpowietrzyć

Opublikowano

Brak rury bezpieczeństwa, bo jak jest ZZ po drodze to jest rura niebezpieczeństwa :)

Ale jak z kuchni CWU działa, to odpowietrzenie pewnie jest OK. Czyli raczej te ZZ niepotrzebnie maja sprężynki - jak grzybki plastikowe, to mogą popłynąć przy zagotowaniu. Powinny być pionowo/poziomo strzałki jak na schemacie - dziwne, że z kuchni do bojlerka się przez ZZ dopycha?

A może to klasyczne 'drosserklapy' napędzane grawitacją?

Jakiego typu to są zaworki??? Może fotka :)

PozdrA.

Opublikowano
Brak rury bezpieczeństwa, bo jak jest ZZ po drodze to jest rura niebezpieczeństwa :)

Ale jak z kuchni CWU działa, to odpowietrzenie pewnie jest OK. Czyli raczej te ZZ niepotrzebnie maja sprężynki - jak grzybki plastikowe, to mogą popłynąć przy zagotowaniu. Powinny być pionowo/poziomo strzałki jak na schemacie - dziwne, że z kuchni do bojlerka się przez ZZ dopycha?

A może to klasyczne 'drosserklapy' napędzane grawitacją?

Jakiego typu to są zaworki??? Może fotka :)

PozdrA.

są to zwykłe zawory ze sprężynkami

dodałem fotopost-20557-1288893020_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trzy lata temu zrobiłem podobnie i objawy podobne do Twoich.

Rozebrałem zawory zwrotne wyrzuciłem grzybki i wszystko ruszyło bez żadnych problemów

Opublikowano
Rozebrałem zawory zwrotne wyrzuciłem grzybki i wszystko ruszyło bez żadnych problemów

Przeczytaj ponownie, co napisałeś - grzybki to el robocze ZZ! Jak je usuniesz, to przestaną wogóle odcinać na zimno... A rozbieranie tych mosiężnych ZZ jest ryzykowne, bo używany Ms to mat kruchy (tzw wymywanie cynku) ;) .

Wystarczy wyciągnięcie drutu sprężynki przez otwory przepływowe - płaskoszczypami! Na Forum było o tym wielokrotnie ;)

PozdrA.