Gość Hydra1976 Opublikowano 1 Listopada 2010 #1 Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam ponieważ instalacje c.o układu zamkniętego robią się praktycznie standardem , można powiedzieć ,że nowoczesny kocioł na paliwa stałe powinien mieć zgodnie z EN 303-5 czyli CE , wbudowaną wężownicę schładzającą płaszcz wodny w momencie przegrzania. Z moich informacji wynika, że jedynym seryjnym kotłem z zasypem ręcznym na rynku z wbudowaną wężownicą bezp jest LOGICA firmy CHT Cichewicz. Kocioł znam, i wiem że wężownica super tam się sprawdza i na nią ma Cichewicz wszystkie papiery . Czy znacie inne kotły z wężownicą wbudowaną? Bo wynikałoby że Logica jest jedynym kotłem, który ma prawdziwe CE ???Prośba o info Cytuj
sorier Opublikowano 1 Listopada 2010 #2 Opublikowano 1 Listopada 2010 Cytat z instrukcji obsługi kotła Logica: "Kotły typu Logica/Funke Logica mogą być stosowane wyłącznie w instalacjach układu otwartego na podstawie normy PN91/B-02413" Cytuj
Gość Hydra1976 Opublikowano 1 Listopada 2010 #3 Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam nie chodzi mi co pisze w instrukcji, tylko szukam dla klienta z Niemiec jakieś alternatywy dla Logica, stąd mój post. Zasypowy kocioł z wężownicą do instalacji zamkniętych. Handluję też SASem ale nie ma w ofercie węzownicy.... Cytuj
Mecenas Opublikowano 1 Listopada 2010 #4 Opublikowano 1 Listopada 2010 Czeski Dakon DOR jest w wersji z wężownicą. Czyli na 90% będzie też jego niemiecki klon - Junkers Supraclass. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi