Piotrek20Tg Opublikowano 26 Października 2010 #1 Opublikowano 26 Października 2010 Witam kolega zrobił u siebie sam amatorsko podłogówkę w kuchni rurki dał tak jak na tej fotce zalane jastrychem rurki jest 35mb cała podłoga ma 14m\kwadratowych pex zalany jastrychem i obecnie schnie czy dobrze to zrobił?Kuchnia w kształcie litery L tam gdzie nie ma pexa przy ścianach ma mieć szafki wiec pod nie dawał. Bo tak według mnie na tym styropianie powinna być folia alu ta do podłogówki Cytuj
yozik Opublikowano 26 Października 2010 #2 Opublikowano 26 Października 2010 Mleko się wylało... Jakoś grzać będzie. Cytuj
Mushasi Opublikowano 26 Października 2010 #3 Opublikowano 26 Października 2010 fakt że powinna być folia odbijająca ale jak nie ma to co zrobić A ile jest nadbetonu ??? Cytuj
Piotrek20Tg Opublikowano 26 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 26 Października 2010 tak według mnie bo nie pytałem to jakies 25 do 30mm Cytuj
Mushasi Opublikowano 26 Października 2010 #5 Opublikowano 26 Października 2010 to cieniutko ale działać będzie jednak trzeba uważać na przegrzewy bo płytki polecą Cytuj
Piotrek20Tg Opublikowano 26 Października 2010 Autor #6 Opublikowano 26 Października 2010 aha dzięki przekaże mu mógł pierw popytać na forum potem robić no ale na błędach się uczy ponoć:P Cytuj
Mushasi Opublikowano 26 Października 2010 #7 Opublikowano 26 Października 2010 jedno pytanko na ścianie będzie grzejnik ? Cytuj
Piotrek20Tg Opublikowano 27 Października 2010 Autor #8 Opublikowano 27 Października 2010 tak tam gdzie jest zaslepione pexem na tych pionach Cytuj
maxima26 Opublikowano 27 Października 2010 #9 Opublikowano 27 Października 2010 Grzać będzie ale pół pokoju. Cytuj
Piotrek20Tg Opublikowano 27 Października 2010 Autor #10 Opublikowano 27 Października 2010 A dlaczego poł ma juz kupiony rodzielacz na dwie petle z zaworem esebe mieszajacym termostatycznym i pompką Cytuj
maxima26 Opublikowano 27 Października 2010 #11 Opublikowano 27 Października 2010 Moim zdaniem po pierwsze za duże są odstępy między rurkami a powinno być ok 10cm i najlepiej ułożyc w (ślimaka) co 20 cm i powrót i wychodzi ok 10 cm dzieki temy można uzyskać wmiare jednakową temperaturę na całej podłodze a tak to masz albo pól cieplej i letniej , albo gorąca i letnia. Ale to jes tylko moje zdanie , ja zrobilem tak i jest Ok grzeje idealnie równomiernie to jest łazienka i mam tak cały parter. Cytuj
Piotrek20Tg Opublikowano 28 Października 2010 Autor #12 Opublikowano 28 Października 2010 ok dziękuje Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 28 Października 2010 #13 Opublikowano 28 Października 2010 pozwolę sobie dodać że folia nie tylko odbija ciepło ale także chroni styropian przed wnikaniem zaczynu cementowego w pory ponieważ wbrew powszechnej opinii styropian nie jest wodoszczelny i woda z betonu przenikając niesie ze sobą cement który zamyka pory w styropianie pogarszając przez to jego właściwości izolacyjne. większość producentów zabrania także ''kontaktu''rurek pex z elementami metalowymi (zbrojenia),a użyta tu siatka ''rapitza''nie służy do wykonywania zbrojeń ''wylewek'' betonowych- zbrojenie powinno znajdować się w warstwie nadbetonu (który powinien mieć ok.40-50 mm) moim zdaniem jest to modelowy przykład jak nie powinno się wykonywać nie tylko ''podłogówki'' ale ''wylewek''również Cytuj
tomekb Opublikowano 28 Października 2010 #14 Opublikowano 28 Października 2010 Witam , przy tak zrobionej podłogówce , to niech kolega sobie grzejnik powiesi bo ta podłoga będzie kiepsko grzała. Cytuj
krool2 Opublikowano 28 Października 2010 #15 Opublikowano 28 Października 2010 Ale przynajmniej nie będzie zimno w nóżki :P Cytuj
UBI Opublikowano 28 Października 2010 #16 Opublikowano 28 Października 2010 Witam, wtrącę swoje trzy grosze, fakt że brak jest folii jest dość istostny mało tego pod folią powinna byc warstwa styropianu min 3 cm. co do zageszczenia rur na zdjęciu to raczej cienko to widzę. zagęszczenie powinno wynosić 15 cm wtedy osiągniesz ok 50W/m2 i jest ok. podłogówka daje komfort ogrzewania tylko jesli jest nie przegrzana tzn temperatura na powierzchni płytki nie powinna przekroczyć 29 C powyżej tej temperatury zachodzi zajwisko tzw ciężkich nóg. ilość rury łatwo jest obliczyć ponieważ do uzyskania potzrebnej wydajności wychodzi ok 8mb rury na 1 m2 powierzchni, pamietając że długość pętli nie może mieć więcej niż 100 m pozdrawiam Cytuj
tomekb Opublikowano 28 Października 2010 #17 Opublikowano 28 Października 2010 krool2 napisał(a): Ale przynajmniej nie będzie zimno w nóżki :P Zależy gdzie postawi stopę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi