Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuję wzoru lub tabeli do przeliczania ciągu kominowego z m3/min na Pa. Sciślej to interesuje mnie ilu m3/min odpowiada ciąg 23 Pa. Jeśli kształt komina jest istotny, to chodzi o komin 27/14 cm. Btw czy ciąg kominowy sprawdza się na "zimnym" czy ciepłym "kominie" przy jakich warunkach pogodowych?

Dziękuję

Opublikowano

Jeżeli nie przeszkadza Ci ,że po angielsku, to tu coś jest :

http://www.engineeringtoolbox.com/natural-...tion-d_122.html

Jest tam kalkulator ciągu naturalnego (Natural Draft Pressure Calculator)

po lewej stronie masz przeliczniki.

Jest też mały plik Excel do ściągnięcia :

http://www.newdawnengineering.com/website/...tests/draft.xls

Ciag silnie zalezy od roznicy temperatur: w samym kominie i na zewnątrz, tak więc jego wartość nie jest

ciągle stała.

Po co Ci takie teoretyczne dane ? Praktyka i tak może wypaść zupełnie inaczej. Trochę szeroki masz ten

komin, moą być problemy z jego nagrzaniem.

Opublikowano

Dziękuję koledze za to kompendium wiedzy (angielski oczywiście nie przeszkadza :-) ).

Dlaczego pytam o tą rzecz ? Jeżeli chodzi o wartość 23Pa - to taką wartość ciągu podaje producent (Atmos z dolnym spalaniem) dla kotła 25kW który uzytkuję.

Co do samego komina, to przy odbiorze kominiarskim był wykonany pomiar "wiatraczkiem" znaczy się chyba anemometrem. Było to blisko rok temu , ale przywołując z pamięci wartości wówczas zmierzone to było to coś około 1.3-1.5 m3/min ( hmnn głowy nie dam czy przytaczam właściwą jednostkę). W każdym razie podpytałem pana kominiarza jak się ma to co zmierzył do wartości wymaganej przez producenta (23Pa), ale stwierdził że ... "no trzeba by przeliczyć" i na tym się skończyło. Pomiar był wykonywany przy dość wysokiej temp zewnętrznej ponad 20C, więc raczej w niekorzystnych warunkach.

Użytkuję kociołek już 2 sezon i zastanawiam się czy jednak nie mam pewnego problemu z kominem (zbyt małym ciągiem). Dlaczego? Dlatego że po rozgrzaniu (kocioł osiąga 80-90C) kocioł nie jest w stanie pracować bez wspomagania wentylatorem wyciągowym, temperatura wody pomału spada, a w komorze górnej (z paliwem) odkłada się dużo "smoły". Oczywiście między kotłem a kominem jest jeszcze czopuch - w moim przypadku jest to kolano 90st o średnicy 15cm , wprowadzone w komin z "lekkim" wzniosem (5-7st). Chodzi mi po głowie żeby go podmienić na czopuch o większej średnicy np 18 cm i zwiększyć kąt wejścia do około 30 stopni. Ale za nim wpędzę się w pewne koszty chciałbym zweryfikować możliwości samego komina w oparciu o "stare" pomiary.

"Przegryzam się" przez dane podane natej stronie, ale troszkę tego dużo, no i niestety nie widzę bezpośredniego przelicznika o który pytałem. Trochę się dziwię że w paramtrach kalkulatora "Natural draft preassure" nie ma zapytania o przekrój komin. No nic może mnie oświeci jak sie dokładniej temu przyjżę.

Opublikowano

Ciąg kominowy oblicza się biorąc pod uwagę różnice temperatur.

Niezbędną wysokość komina zapewniającą uzyskanie odpowiedniego podciśnienia w

komorze paleniskowej w uproszczeniu obliczyć można ze wzoru:

hmin = 39 S / ((1/(273+tz) - (1/(273+ts)) Pb), m

S - wymagany ciąg kominowy dla kotła, Pa

tz – temperatura powietrza zewnętrznego (najniekorzystniejsze warunki tj. 12 lub 20), oC

tz – średnia temperatura spalin, oC

Pb- ciśnienie barometryczne, Pa (przy braku danych można przyjąć 101325 Pa)

Opublikowano

Dziękuję również za ten głos, ale nadal pozostajemy w sferze rozważań teoretycznych. Podstawiłem dane do tegoż wzoru i przyjmując ts =180C tz=20C wynika że komin powinien mieć niecałe 7,5m wysokości. Sądzę że moj komin ma zbliżoną wysokość do tej teoretycznej, ale jak napisal kolega heso teoria nierzadko odbiega od praktyki z różnych przyczyn, dlatego próbuję ustalić coś w oparciu o rzeczywisty pomiar wykonany anemometrem.

pozdrawiam

Opublikowano

Komin jest ostatnim ogniwem w spalaniu i uzyska taki ciąg, jaki mu niejako "dostarczymy" piecem.

Spaliny niestety muszą byc dość gorące, żeby ciąg był na przyzwoitym poziomie. Możemy oczywiście

w czasie palenia pozwolić sobie, w zależności od zapotrzebowania na ciepło, na dość szerokie

wahania temperatury spalin, szczególnie kiedy komin juz jest nagrzany. Szkodliwe dla trwałości

komina i samej wartości ciągu jest wypuszczanie spalin niezbyt gorących- poniżej 150 st. C.

Z własnych obserwacji wiem, że b. szkodliwie na temperaturę spalin wplywa każda ilość tzw.

lewego powietrza, tj./ takiego które nie bierze udzialu w spalaniu, a tylko przeplywa przez palenisko.

Uwaga: tak samo szkodliwie może wpływać działanie nadmuchu wentylatorem, bo chociaż pozornie

wydawać się może, że powietrze jest wdmuchiwane tam, gdzie trzeba, ale często jest podawane

w nadmiarze i wychladza piec ( no i komin).

Opublikowano

Jeżeli chodzi o temperaturę spalin, to nie wiem ile wynosi. Atmos posiada termostat spalinowy, ale nie jest on wyskalowany w Celsjuszach, raczej operuje sie ustawieniami typu "godzina 12 ,15 etc". Przy pracy z wentylatorem (ssącym) i pełnym załadunku kotła wygląda to tak że np. temperatura spalin odpowiada ustawieniu termostatu na godz 15, po jego wyłączeniu temp nieznacznie wzrasta (czyli może odpowiadać ustawieniom termostatu 15:30-16), ale już po kilkunastu minutach zaczyna spadać np do pozycji 14 - 14:30. Wg instrukcji producenta aby kocioł rozwinął pełną moc 25kW powinien pracować cały czas z wentylatorem wyciągowym, a bez wentylatora przy "dobrym" ciągu powinien osiągać 70% mocy nominalnej czyli 17kW,a u mnie raczej tak nie jest, tzn mam wrażenie że kociołek jest w stanie generować ciepło "ledwie" na pokrycie bierzącego zapotrzebowania c.o. tj5-7kWh na godzinę. Wnioskuję to z procesu ładowania bufora 1000l sprzęgniętego z kotłem.