Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Boiler Kospel Pytanie Mam Do Układu Zamkniętego !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie chodzi o bojler kospel 100L dwupłaszczowy w instrukcji piszą ze

Dane techniczne

Ciśnienie znamionowe

MPa

zbiornik 0,6 / płaszcz 0,15**

** Wymienniki WP przeznaczone są do układów otwartych c.o.

a ja mam układ zamknięty oczywiście zabezpieczony naczyniem i grupą bezpieczeństwa itp.

to czy mogę zastosować taki bojler kospela?? czy szukać innej firmy? ten ma innowacyjne rozwiązanie tz rozpraszacz wody

ciśnienie w instalacji mam 0,15 Mpa normalnie a jak sie pali to wzrasta max do 0,22 Mpa

Opublikowano

0,15MPa=1,5bar prawie, czyli 15 metrów słupa wody, więc dość duże ciśnienie jak na co najmniej dwupiętrowy budynek.

Najpierw zweryfikuj , czy musisz mieć takie ciśnienie, no i dlaczego rośnie o aż 0,7bar.

Taki wzrost ciśnienia to objaw np. zbyt małe naczynie wzbiorcze(4-5%zładu przynajmniej, niewyregulowane ciśnienie wstępne, uszkodzenie membrany w naczyniu.

W zasadzie wymiennik ten bez problemu powinien wytrzymać, producent przecież bierze jeszcze pod uwagę margines bezpieczeństwa, a firma Kospel to czołówka jakościowa.

Brakuje podstawowych informacji o instalacji co, rodzaj kotła, wysokość budynku i dlaczego jest układ co zamknięty a nie otwarty.

Nowe przepisy dopuszczają montaż naczynia przeponowego, ale trzeba spełnić kilka warunków.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wysokość budynku to 7 metrów

rodzaj kotła to kocioł na paliwo stałe na węgiel stary tradycyjny piec pale wieczorami

układ zamknięty dobrze zabezpieczony spełniam warunki , ale rzeczywiste muszę membranę sprawdzić w naczyniu przeponowym

czyli wydaje mi sie że kospel bezie dobry w internecie wyczytałem że ma rozpraszacz wody ktry zmniejsza zjawisko stygniecia wody mieszania sie wody ciepłej z zimną

Opublikowano

Witam

Posiadam bojler firmy kospel 120l zamontowany w układzie zamkniętym, pracuje od czerwca przy ciśnieniu ok 1,2 bara, dobiłem nawet do 2, nic się nie działo, a skoki ciśnienia przy ogrzewaniu wody to chyba normalne. Jak nie palisz temp wody w kotle 20 stopni, jak napalisz na 50 to cisnienie musi ci wzrosnąc.

Pozdrawiam.

• 7 lat później...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu, mam pytanie. Mam bojler dwupłaszczowy który pracuje w układzie otwartym, planuję montaż kotła pelletowego i instalacja będzie w układzie zamkniętym. Czy obecny bojler może pozostać czy trzeba montować nowy? Na bojlerze informacja; ciśnienie robocze 0,8 MPa.

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że pracuje już       9 lat i chyba to nie najwyższa półka, firma STAMAR

Opublikowano

Wymienieniłbym ale trochę budżet "kuleje". Jak coś to jaki możesz polecić (w miare dobry i za rozsądną cenę)?