Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Naczynkiem Przeponowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na imię Paweł i jestem tu nowy.Założyłem nowy wątek ponieważ nie mogłem znaleźć na forum podobnego problemu ale z góry przepraszam jeżeli nie zauważyłem i powieliłem.Mam problem z naczynkiem przeponowym a konkretnie z potwornymi stukami, które się wydobywają z niego lub z instalacji bezpośrednio nad nim.Problem występuje szczególnie przy spuszczaniu wody w ubikacji.Cała instalacja ma 6 lat a problem pojawił się od tygodnia.Próbowałem zgodnie z radami uzupełnić zbiornik powietrzem zgodnie regułami opisanymi również na tym forum ale nic to nie dało.Naczynko jest na instalacji zimnej wody, hydrofor działa w granicach 0,2-0,4 Mpa.Czym mniejsze ciśnienie stuki są słabsze.Przy zamknięciu zaworu który doprowadza wodę do naczynka problem znika dlatego moja "pewność" , że problem jest w samym naczynku lub instalacji, która doprowadza wodę do niego.Załączam zdjęcia ww instalacji i z góry dziękuję za ewentualną pomoc jak sobie poradzić z tym problemem.

Pozdrawiam

Paweł

az7ukg.jpg

208v81c.jpg

Opublikowano

Ciśnienie wstępne ustawia się przy braku ciśnienia wody wodociągowej. Prosiłbym też o schemat większego fragmentu instalacji. Objawy wskazują na uderzenia hydrauliczne. W jakiej części instalacji jest naczynie włączone i jaka jest zastosowana armatura (wszystko to na schemacie). czy jest uzasadniony montaż naczynia.

Opublikowano

Na zdjęciu poza naczyniem przeponowym jest zawór bezpieczeństwa. Co zabezpiecza ten układ (na manometrze 4 bary)? Do instalacji zimnej wody jest zbedny. Z opisu wynika że masz własną pompę z hydroforem i twoje problemy mogą być związane właśnie z hydroforem

Opublikowano
Ciśnienie wstępne ustawia się przy braku ciśnienia wody wodociągowej. Prosiłbym też o schemat większego fragmentu instalacji. Objawy wskazują na uderzenia hydrauliczne. W jakiej części instalacji jest naczynie włączone i jaka jest zastosowana armatura (wszystko to na schemacie). czy jest uzasadniony montaż naczynia.

Ciśnienie ustawiałem przy "odciętym" naczyniu przeponowym czyli przy zerowym ciśnieniu wody.Nie posiadam schematu ale naczynie jest włączone w instalację doprowadzającą zimną wodę do kotła.Montaż całej instalacji został wykonany przez autoryzowany serwis, który uruchamiał piec gazowy.Tak jak pisałem zostało to wykonane 6 lat temu i do tej pory nic się nie działo.Wymieniłem nawet syfon w ubikacji bo myślałem, że to on powoduje te stuki.Co jest ciekawostką spotkałem się z opinią że to wina zaworów w naczyniu i instalacji.Zdemontowałem naczynie i ręcznie kilkakrotnie ruszałem tymi zaworami.Po tym eksperymencie problem ustał na jeden dzień po czym z każdym dniem znowu było coraz głośniej.

Opublikowano
Na zdjęciu poza naczyniem przeponowym jest zawór bezpieczeństwa. Co zabezpiecza ten układ (na manometrze 4 bary)? Do instalacji zimnej wody jest zbedny. Z opisu wynika że masz własną pompę z hydroforem i twoje problemy mogą być związane właśnie z hydroforem

Tak jak wyżej napisałem jest wpięty w instalację doprowadzającą zimną wodę do kotła pieca.Manometrem prosze się nie sugerować bo padł pod wpływem tych drgań(zresztą drugi bo wymieniałem z tego samego powodu).Kiedy działał prawidłowo pokazywał ciśnienie identyczne z tym na hydroforze czyli zakres 0,2-0,4 Mpa