slodziak27 Opublikowano 12 Września 2010 #1 Opublikowano 12 Września 2010 Witam .. mam problem z układem c.o. Na kilku forum spotkalem sie z tematem "wysysanej wody z ukladu" mysle ze to samo jest u mnie.. Gdy dopuszczam wode do ukladu to po chwili slysze jak juz z wyrownawczego leci w kanal jakby uklad byl pelen a potem sie okazuje ze nagle w grzejnikach nie ma wody. Ktos mi wytlumaczy dlaczego tak sie dzieje? Ponizej schemat zainstalowania naczynia wyrownawczego. Cytuj
grzeg Opublikowano 12 Września 2010 #2 Opublikowano 12 Września 2010 albo żle narysowałeś albo masz zle podłączony zbiornik,po pierwsze brak odpowietrzenia co moze byc główna przyczyną,po drugie róra od zasilania ma być powyżej przelewu a powrotna od dołu naczynia. Cytuj
slodziak27 Opublikowano 12 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 12 Września 2010 jest odpowietrznik na powrocie . to jak to powinno wygladac? Cytuj
mezik0 Opublikowano 12 Września 2010 #4 Opublikowano 12 Września 2010 w górnym położeniu zbiornika powinna znajdować się rurka odpowietrzająca inaczej będzie zasysać . Cytuj
adamasz Opublikowano 12 Września 2010 #5 Opublikowano 12 Września 2010 Było wiele razy o naczyniu otwartym - to Twoje podłączenie jest do bani ;) Koledzy mają rację - będzie wysysać jak wodę z kompaktu nad kibelkiem. Powinno być: dołem powrót, od góry baniaczka - zagięte zasilanie jak laska dziadka (wypełnia całkiem się tylko przy wyrzucie wrzątku); przelew w miejscu ok, ale trzeba go odpowietrzyć - trójnik pionowy na wyjściu i do góry jakieś 70cm rurki OTWARTEJ, żeby się nie kurzyło :) można kolankiem zakończyć i skierować w bezpiecznym przy zalaniu kierunku! A dół trójnika jak jest-zlew. Polukaj na ciekawe uwagi kol.Guitara o instalowaniu z cyrkulacją i bez... PozdrA. Cytuj
slodziak27 Opublikowano 12 Września 2010 Autor #6 Opublikowano 12 Września 2010 to jesli ktos moze niech mi poda schemat odnosnie tego mojego jak to powinno byc zrobione. z gory dzieki ;) Cytuj
adamasz Opublikowano 13 Września 2010 #7 Opublikowano 13 Września 2010 Hej człowieku, za rączkę to małolaty się prowadza tu jest norma PN: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&p=51669 A jest jeszcze sporo tego u kol.Guitara opisywał jak zapobiegać zamarzaniu naczynia wzb. - nie mogłem znaleźć niestety, bo temat jest nie o naczyniu! Musisz poszukać trszkę sam ;) PozdrA. Cytuj
adamasz Opublikowano 13 Września 2010 #8 Opublikowano 13 Września 2010 PS Tutaj jeszcze masz conieco: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&p=45894 Cytuj
slodziak27 Opublikowano 22 Września 2010 Autor #9 Opublikowano 22 Września 2010 Witam ponownie. Otoz zrobilem to podlaczenie tak jak mi pisaliscie ,niestety nadal jest cos nie tak.. Wszystko jest oki gdy temp. nie przekroczy 70 stopni jak to sie stanie to potem rosnie jak szalona do 100 stopni ostatnie grzejniki robia sie zimne i trzeba czekac z dobra godz zanim temp zacznie opadac..nie mam pojecia jaka moze byc przyczyna.. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 23 Września 2010 #10 Opublikowano 23 Września 2010 narysuj jak masz w tej chwili podłączone. Cytuj
slodziak27 Opublikowano 23 Września 2010 Autor #11 Opublikowano 23 Września 2010 Tak jest w tej chwili po przerobce tak jak doradzali koledzy na forum. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 24 Września 2010 #12 Opublikowano 24 Września 2010 Tu ok. a możesz narysować schemat instalacji? Od kotła poprzez poziomy ,piony i wszelkie połączenia, armaturę? Może coś tkwi w układzie , zaworze regulacyjnym itp. Pozwoli to na analizę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi