siatkarz Opublikowano 2 Września 2010 #1 Opublikowano 2 Września 2010 Wczoraj odpaliłem nowy piec na ekogroszek z podajnikiem 19 KW i po kilku godzinach palenia nagle pojawił się dym w kotłowni. Wczesniej paliłem tym piecem ale tylko po godzinie i nic takiego się nie działo. Piec jest podłączony szczelnie do komina [klejem elastycznym] komin ma 6 metrów wysokości i przekrój kanału dymowego 24x24 cm. Czytałem już na tym forum o jakiś nieszczelnościach na zasobniku [ ja mam na tym uszczelkę gumową]. Temperaturę na sterowniku miałem ustawioną na 40 stopniach C. Jaka może być przyczyna tego dymu? Cytuj
kotłowy Opublikowano 2 Września 2010 #2 Opublikowano 2 Września 2010 Witam! 40 stopni ,to nawet powrot powinien miec wyzsza temperature,min 60 stopni na piecu.A szyber na wylocie do komina masz otwarty Cytuj
siatkarz Opublikowano 2 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Września 2010 czyli jak bedzie wyższa temperatura to bedzie ok? Cytuj
kotłowy Opublikowano 2 Września 2010 #4 Opublikowano 2 Września 2010 moze byc ,przy tej temp slaby ciag w kominie i piec na podtrzymaniu stad tyle dymu Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Września 2010 #5 Opublikowano 2 Września 2010 Przy tak niskiej temperaturze na kotle ,spaliny tez mają niska temperaturę. W momencie gdy słońce jest wyżej na niebie może się zdarzyć ,że dym się cofa (wyższa temperatura powietrza niż spalin w obrębie górnej części komina. To samo w przypadku czasu przed burzą. Cytuj
siatkarz Opublikowano 2 Września 2010 Autor #6 Opublikowano 2 Września 2010 dzięki za wyjaśnienia - dopiero się uczę palić więc nie dziwcie się że się nie znam Cytuj
Gość mak Opublikowano 2 Września 2010 #7 Opublikowano 2 Września 2010 Mam nadzieje że nie zapomniałeś o zastosowaniu w pomieszczeniu kotłowni nawiewu i o kratce do komina wentylacyjnego. Przepisy określają "że wielkość nawiewu powinna wynosić 200 cm2, a kratka powinna być zamontowana pod sufitem z odprowadzeniem do komina wentylacyjnego o minimalnych wymiarach 14x14 cm". Przy zbyt szczelnym pomieszczeniu, co przy zastosowaniu nowoczesnych otworów okiennych i szczelnych drzwi jest zjawiskiem częstym, również może występować zjawisko cofania się dymu do pomieszczenia. Cytuj
siatkarz Opublikowano 2 Września 2010 Autor #8 Opublikowano 2 Września 2010 Mam w kotłowni nawiew około 10 cm nad posadzką oraz kratkę wentylacyjną pod sufitem. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Września 2010 #9 Opublikowano 2 Września 2010 Mam inne parametry spalania latem ale tez zdarza się przy dużych opałach oraz przed burzą (gdy jest bardzo gorąco), że podczas ruszania kotła po długiej przerwie dym ma tendencje do cofania się. Gdy spaliny już mają odpowiednią temperaturę jest o.k. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi