Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Dziś zauważyłem na rozdzielaczu - a dokładnie na śrubunku który łączy miedzianą rurkę z rozdzielaczem taką jakby zaschniętą maź... ciężko mi to dokładnie opisać - załączam zdjęcie... wygląda to jak pozostałość po lutowaniu miedzi - takie zielonkawo białe "coś"... Tylko w sumie to tam raczej nie było co lutować, bo na pozostałych wejściach do rozdzielacza jest czysto - tylko na jednym takie coś się pojawiło....

Niestety nie potrafię powiedzieć czy to się stało dziś, czy może 2 miesiące temu... po prostu rozdzielacz jest troszkę schowany za piecem i dziś tak kontrolnie usuwałem z niego kurz i pył i rzuciło mi się w oczy...

Piec na eko groszek - działa non stop od roku...

Czyżby była jakaś nieszczelność i taki osad się zrobił ?? Śladu wody tam nie ma i nigdy nie było... co mogło spowodować taki osad ?

Pozdrawiam serdecznie.

post-7416-1282592200_thumb.jpg

Opublikowano

Miałem coś podobnego na piętrze w rozdzielaczu, tylko białe głównie było, po zupełnym wystudzeniu instalacji okazało się, że był drobny wyciek, przy większej temperaturze woda odparowywała i nie bardzo można było stwierdzić skąd powstaje zaciek. Drobna regulacja mocowania i nic już się nie dzieje. Może u Ciebie też taka prozaiczna sprawa, tylko ten kolor, może coś się jeszcze wytrąca?

Opublikowano

"Zielonkawo białe coś" na miedzi to efekt jej powierzchniowego utlenienia. Zazwyczaj po kontakcie z pastą lutowniczą, która mogła się tam dostać przypadkiem na zabrudzonej rękawicy, może lutowałeś coś powyżej i skapnął nadmiar pasty?

Ewentualnie stary mini przeciek, tzw. "pocenie się", czyli wody nie widać, bo zdąży odparować a nigdy jej nie widziałeś, bo nie wygaszasz kotła. Po tak długim czasie pewnie już jej nie zobaczysz, bo ew. przeciek "zaszedł" wytrąconym kamieniem i brudem kotłowym.

Jedno z dwóch. Innych odpowiedzi nie widzę.

Wyczyść i poobserwuj.

Sprawdź też czy śruba złączki miedzi nie jest luźna.

Opublikowano

No to nie pozostaje nic innego jak obserwować - teraz kiedy kocioł grzeje tylko CWU rozdzielacz jest zimny - więc wyczyszczę dokładnie i poobserwuje.

Może rzeczywiście trzeba dokręcić tą śrubę....

Dzięki serdeczne - pozdrawiam.