Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem wymiennik dwupłaszczowy cwu Galmet 140l poziomy - niestety nie ma on mufy na czujnik cwu z pieca? Na forum znalazłem rozwiązanie aby włożyć go pod piankę w połowie bojlera albo drugie rozwiazanie to zbudowanie takiej mufy na trójniku (obrazek w załączniku) - proszę o rade, któe rozwiązanie będzie lepsze?

I pytanie z tematu, czyli: czy istnieją grzałki do wymienników które oprócz termoregulatora mają także termometr taki analogowy?

post-18359-1280345563_thumb.jpg

Opublikowano

Witam, dobrym rozwiązaniem jest włożenie go pod pianke w połowie zbiornika.

Jest to rozwiązanie które można szybko i łatwo wykonać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam ponownie, z powodu szybkiego przeczytania Pana postu zapomniałem, że posiada Pan zbiornik dwupłaszczowy ( mój błąd - uprzejmie przepraszam )

W tym wypadku włożenie czujnka pod pianke odpada, ponieważ wsazywał by on temperaturę płaszcza

a nie ciepłej wody. Jak Pan zapewne wie zasobniki te zamiast wężownicy są otoczone płaszczem wodym.

W Pana przypadku rozwiązanie przedstawione na rysunku będzie lepsze.

Może Pan również skontaktować się z producętem czy płaszcz wodny jest na całej objętości zbiornika.

Z tego co mi wiadomo płasz idzie środkiem zbiornika, po prawej i lewej jego stronie, tam powinien być dostęp do samego zbiornika.

Jeśli nie jest na całej to w tym miejsu gdzie go nie ma ( mniej więcej pośrodku zbiornika ) można włożyć czujnik pod piankę.

Chciałbym zapytać czy posiada pan grzałkę, bo jeżeli tak to można spróbować włożyć czujnik obok tego od grzałki.

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

• 4 lata później...
Opublikowano (edytowane)

To jest tzw "mokra grzałka"  więc trzeba najpierw wyłączyć zasilanie elektryki bojlera - bezpiecznik, następnie spuścić wodę ze zbiornika, do poziomu poniżej grzałki, odłączyć przewody - zapamiętując który gdzie, wykręcić starą grzałkę, uszczelnić gwint nowej grzałki - teflon, konopie z pastą, wkręcić nową grzałkę, napuścić wody i sprawdzić szczelność połączenia - jak OK to podłączyć przewody , załączyć bezpiecznik i grzać.

Ps

Jak stara grzałka będzie mocno oblepiona kamieniem to niestety trzeba będzie zdemontować zbiornik i go wypłukać z  osadzonego w nim szlamu i kamienia 

Ew warto - jeżeli jest już spuszczona woda, skontrolować stan elektrody magnezowej i w razie uszkodzenia lub zużycia wymienić.

Jak nie masz pewności że wymiana pójdzie dobrze dobrze, to zostaw ją dla fachowca

Edytowane przez sambor