darek1980 Opublikowano 9 Lipca 2010 #1 Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam mam zamiar zakupić piec 25 kW z podajnikiem na miał i ekogroszek, mam domek nowy, powierzchnia 115m2 i cwu, znajomy ma podobny i jest zadowolony, poprosze o opinię o tym producencie. Cytuj
dorecho Opublikowano 9 Lipca 2010 #2 Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam. Darku. Kocioł b.prosty przez to może być dobry....mam zupełnie podobny, ale myślę, że w nowym domu -chyba budowałeś zgodnie z przepisami/ termoizolacji, to chyba za duży..... Chociaz nie jest to az tak złe, że być nie może /jak z kotłami zasypowymi. Sam też ogrzewam czasami kotłem 25 kW powierzchnię 34 m2.... Tak naprawdę to po co tachać taki cieżar......możnaby z 50 kg zaoszczędzić blachy. Kociołek 19 kW ma troszkę mniejszy wymiennik, ale podajnik jest dokładnie ten sam??? Pozdro Cytuj
darek1980 Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor #3 Opublikowano 10 Lipca 2010 Moze ktoś mi jeszcze doradzi czy wybrać siemko 19kW jakieś 5500zł czy Sekom Skam P 17 kW z podajnikiem brucera i sterownikiem PID cena jakieś 7200, czy jest sens przepłacac 1700 zł i czy jest szansa że zdązy zwrócić się różnica w cenie? Cytuj
a-w Opublikowano 10 Lipca 2010 #4 Opublikowano 10 Lipca 2010 jestem również na etapie zakupu kociołka i między skam-p a ogniwo eko wybór padł na ogniwo, w sierpniu mają wyjść 10 i 16 KW z nowym palnikiem brucera i sterownikiem ekoal, nie znam jeszcze ceny i wstrzymałem zakup ogniwa eko 15 za 6800 w necie Cytuj
dorecho Opublikowano 10 Lipca 2010 #5 Opublikowano 10 Lipca 2010 Witaj. Jestem bardzo zadowolony ze ślimaka w retorcie. Palę tylko ekogroszkiem. Po doświadczeniach z miałem - już niechciałbym nigdy więcej tegoż miału................ Brucer spala podobno pięknie miał, ale po co za 1700 zł droższy zestaw - to prawie chyba opał na cały rok ogrzewania u Ciebie. Chyba ,że też staniesz sie pasjonatem ogrzewania / jak wielu tu na forum/. Ktoś już gdzieś opisał,że miał wychodzi go z 50 % drożej niz ekogroszek. Skłaniam się też do tej opinii.a ileż więcej kurzu, popiołu, umazanej pyłem twarzy... no ale i tak trzeba sie myć...... Myślę, że ślimak z retortą jest b.dobrym sposobem spalania węgla. Teraz są chyba jakieś obniżki cen i taki 19 kW /17/ dostanie się za mniej niż 5 tys. Pozdro Cytuj
darek1980 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor #6 Opublikowano 13 Lipca 2010 po długim czytaniu różnych artykułów mam dwa typy: OGNIWO EKO 15kW DEFRO DUO 15KW EWENTUALNIE SEKOM SCAM-P tylko że maja najmniejszy 17 kW Już sam nie wiem ogniwo jest z cieńszej blachy 5mm Defro 8mm. Defro nie ma Brucera...... Poproszę o opinie. Cytuj
Neo Opublikowano 15 Lipca 2010 #7 Opublikowano 15 Lipca 2010 Ogniwo EKO i to bez czekania na wersję Plus. Modyfikacja będzie dotyczyła skalowalności palnika i akurat przy mocy 15 kW bez zasadniczej różnicy. Cytuj
darek1980 Opublikowano 23 Lipca 2010 Autor #8 Opublikowano 23 Lipca 2010 Już stoi w garażu, dzieki i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi