Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem

Po przerobkach(Bojler i doprowadzanie wody) Hydraulik "fachowiec" tak zrobil ,ze caly uklad jest zapowietrzony.

Do gory w grzejnikach nie ma wogole wody ciagle powietrze dolawalem juz wody z 10 razy tak ,ze zawor az puszczal wode bezpiefczenstwa przychodze za 5- godzin patrze do gory znow nie ma w grzejnikach wody odpowietrzam nawet nie kapne kropelka na piecu stan wody spadl do zera....(tak bylo z 10 razy) teraz juz nie mam sil na to i nerwow

Nie ma zadnych wyciekow uklad zamkniety naczynie wyrownawcze mam na dole(przy piecu) nie wiem czemu ,ale tak zawsze bylo i dzialalo tylko ,ze jak pompka nie chodzila przestal byc obieg wody i grzejniki przestawaly grzac

Przerobil to tak ,ze bez pradu powinien byc obieg na dol na grzejniki czyli samoczynny ,ale co z tego jak gdzies ta woda ucieka tylko gdzie

WEdlug mnie jak tak zrobil to naczynie wyrównawcze powinno byc na gorze a jest na dole to jak to ma isc ?

Moze ktos mi to wytlumaczyc co z ta woda ktora ciagle dolewam jak nie ma wyciekow to ile litrow mozna tam wpuscic

Jak wleje wode odpowietrze grzejniki napale w piecu to jest ok wszystko grzeje tylko przez 5 godzin bo pozniej woda znika

Opublikowano

spróbuj w dwie osoby;jedna dolewa wodę(pilnuje manometru) a ty odpowietrzaj,w końcu musi sie wszędzie wlać,może powietrze jest jeszcze gdzieś w rurach.skoro to układ zamkniety to naczynie jest w dobrym miejscu..

Opublikowano
uklad zamkniety naczynie wyrownawcze mam na dole(przy piecu)

napale w piecu to jest ok wszystko grzeje

Jaki masz piec bo słowo "napalę" sugeruje że na paliwo stałe a układ zamknięty i zawór bzp. na coś innego.

Opublikowano

Postaram sie jak bede mial chwile czasu narysowac ten uklad mniej wiecej.

A co do odpowietrzania to ciagle to robie i ciagle z grzejnikow na gorze leci powietrze po dolaniu wody ,a pozniej leci woda.

Jak napisalem wczesniej na manometrze woda spada za kilka godzin praktycznie do zera wiec nie wiem dlaczego tak sie dzieje i ile tam moze wejsc wody w taki caly uklad moze ktos mniej wiecej okreslic (srednio) ? 100-150 litorw ?

Piec Uniwersalny Pleszewski