witten Opublikowano 13 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam wszystkich, mieszkam w małym domku letniskowym, w którym jest wszystko czego mi trzeba oprócz ogrzewania. Z uwagi na to, że nie jest to mój domek (wynajmuję go) nie opłaca mi się inwestować w profesjonalną instalację grzewczą za kilka tysięcy. Pomyślałem więc, że mógłbym zbudować prostą instalację domowym sposobem - do ogrzania są przecież tylko 2 pomieszczenia. Jestem całkowicie zielony w temacie, więc zastanawiam się czy to co wykombinowałem będzie działać. "System" polega na ogrzewaniu na palniku gazowym wody w zbiorniku i pompowanie jej do kaloryfera w pokoju za ścianą. Na palniku (czerwony krzyżyk) chcę postawić zbiornik (niebieski) w którym będzie podgrzewana woda. Ze zbiornika woda ma być pompowana (P) do 1 kaloryfera w pokoju za ścianą (pomarańczowy). Woda z kaloryfera wraca z powrotem do zbiornika w obiegu zamkniętym. Czujnik sterownika pompy (zielony) włożony do zbiornika załącza pompę przy określonej temperaturze. Palnik będzie stał w kuchni i tam zanieczyszczał powietrze - chodzi o to, żeby czyste ciepło było w pokoju. Zastanawia mnie tylko czy zbiornik może być otwarty (otwór od góry przez który włożony będzie czujnik temperatury). Mam wrażenie, że woda wyleje się z kaloryfera przez zbiornik ponieważ kaloryfer jest wyżej od zbiornika. Jeśli tak rzeczywiście będzie to co lepiej zrobić - podnieść zbiornik powyżej poziomu kaloryfera czy zastosować zamknięty zbiornik? Druga sprawa to pompa - czy takie pompy jakie są najczęściej w sprzedaży, o 3-stopniowej prędkości będą odpowiednie do tak małej instalacji? Nie chcę żeby mi woda w tym kaloryferze szumiała jak wodospad, no i żeby sama pompa nie terkotała zbyt głośno za ścianą (żeby można było przy niej zasnąć). Cytuj
krisk Opublikowano 15 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Witam To co pokazujesz na schemacie zachowaj jako uproszczony schemat dla studenta IS który dopiero co zaczyna edukacje Nie wiem co masz na dzaiłce ale piszesz o palniku.... Dedukując mslę że gaz masz dostępny tylko z butli Pełną kontrolę osiągniesz po zainstalowaniu czegoś takiego BLUE FLAME piecyk, konwektor, ogrzewacz gazowy na butle do 11 kg Przynajmniej zniweluje to niebezpieczne zachowania instalacji podczas opisanego snu.:) Podniesie sprawność przesyłu ciepła:) Zmniejszy zład wody:) Cieszy mnie to że chcesz wiedzieć /Ogrzewanie nigdy Tanie nie będzie tu inwestycja w urzadzenie to 270 zł reszta Wiadomo ... - podobno mamy być potęgą gazową wiec dobra inwestycja: urządenia pójdą w góre za kilka lat, a gaz stanieje ... same superlatywy WARTO ŻYC BEZPIECZNIE POZDRAWIAM Cytuj
SanitSystem Opublikowano 15 Czerwca 2010 #3 Opublikowano 15 Czerwca 2010 A najlepiej zamontuj sobie coś takiego i bedziesz miał problem rozwiazany http://www.sklep.termsystem.com/?p=product...w-br-waga-13-kg Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Czerwca 2010 #4 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Jeśli jest energia elektryczna to do dogrzania mozna zastosowć kocioł elektryczny do 4 kW Patrz http://www.cozaile.pl/kotly-c-o-i-podgrzew...tryczny-ekw-asp Cytuj
witten Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor #5 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Najbardziej mnie zainteresował ten ogrzewacz gazowy z zamkniętą komorą spalania i odprowadzaniem spalin na zewnątrz. Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Bardzo dobre rozwiązanie - cała idea przecież polega na tym, aby nie wdychać spalin gazu. Muszę się nad tym zastanowić, wygląda ciekawie i cena w miarę przystępna. Prąd natomiast jest za drogi, ogrzewałem się tak tej zimy i wychodziło ok. 300 pln na miesiąc przy grzaniu tylko wieczorem i nocą jednego pomieszczenia - tj. pokoju (w kuchni i w łazience mróz na szybach). Jeszcze raz dziękuję za porady. P.S. Schemat, który zamieściłem przedstawia tylko ideę jaką wymyśliłem, więc ten złośliwy komentarz o studencie zaczynającym naukę był niepotrzebny. Mimo to wybaczam :) Pozdrawiam Cytuj
SanitSystem Opublikowano 15 Czerwca 2010 #6 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Są też inne takie modele innych firm ten podałem jako przykładowy warto poszukać takiego urzadzenia z wentylatorem wtedy efekt nagrzewania jest dużo lepszy np takie cudo: http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewa...czen_66732.html Takie urzadzenia sa dość popularne na słowacji węgrzech itd. Cytuj
witten Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor #7 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Dzięki za info. Takie urządzenie w zasadzie rozwiązuje mój problem :) Pozdrowienia Cytuj
Pieco Opublikowano 8 Marca 2011 #8 Opublikowano 8 Marca 2011 Po co tak kombinować. Wystarczy farelka o większej mocy lub piecyk olejowy. Nie jest to, bo koszt prądu jest duży. Ale do domku letniskowego jak znalazł. Cytuj
egon1 Opublikowano 15 Marca 2011 #9 Opublikowano 15 Marca 2011 może poczytaj o panelach promiennikowych elektrycznych ponoć tanie grzanie Cytuj
Robocik Opublikowano 30 Marca 2011 #10 Opublikowano 30 Marca 2011 Wiesz kolego, a może ładna koza ze szkiełkiem . Miło i ciepło moi rodzice domek drewniany z bali całoroczny z ocieplonym poddaszem ogrzewają takim 7 kW i jak węgla dadzą to jest ciepło nawet w trzaskający mróz i jak przyjemnie wieczorem, a ciepełko się samo rozchodzi :D Raz lub dwa razy na dobę rzucą i sielanka, a z popielnika wyrzucić to przecież nie kłopot, przegarniacz zazwyczaj też jest, a i moim zdaniem najtaniej będzie :) Ja polecałbym, takie rozwiązanie jako dobrą i efektowną dla oka możliwość. Cytuj
murti Opublikowano 1 Maja 2011 #11 Opublikowano 1 Maja 2011 W dniu 15.06.2010 o 09:38, SanitSystem napisał: A najlepiej zamontuj sobie coś takiego i bedziesz miał problem rozwiazany http://www.sklep.termsystem.com/?p=product...w-br-waga-13-kg No tak, ale tu już jest cena powyżej 1000 zł, a chodziło o coś w miarę taniego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi