Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Instalacji I Problem Ze Zbiornikiem Wyrównawczym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

czeka mnie przeróbka instalacji CO. W chwili obecnej zbiornik wyrównawczy znajduje się na szczycie jednego z pionów. Dzięki lekturze forum wiem, że instalacja jest wykonana niepoprawnie, bo na drodze do zbiornika znajduje się pompka CO i zawory.

Ponieważ doprowadzenie odrębnej rury do zbiornika nie wchodzi w rachubę, proszę podpowiedzcie, czy akceptowalnym rozwiązaniem będzie poprowadzenie osobnej rury (1"?) z wyjścia pieca, która wchodzić będzie do jednego z przewodów wentylacyjnych obok komina i będzie kończyła się na poddaszu, na poziomie równym poziomowi zbiornika wyrównawczego. Niestety nie jest możliwe zakończenie rury zbiornikiem (za mała przestrzeń).

Załączam dwa uproszczone schematy instalacji, przed i po przeróbce. Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Stara instalacja:

post-11876-1273750467_thumb.jpg

Nowa instalacja:

post-11876-1273750478_thumb.jpg

Opublikowano

W momencie zagotowania się wody zostanie wyrzucona woda i co wtedy? Te wodę należy odprowadzić do kanalizacji , kratki, rynny. A czy nie można z tego przewodu poprowadzić rury do tego naczynia a odciąć dotychczasową?

Opublikowano

Niestety nie - obecne naczynie znajduje sie w odległości 7m poziomo w drodze prostej od kotłowni i 7-8m w górę (na klatce schodowej...)

Kanał wentylacyjny komina, w którym biegłaby rura od pieca, nie jest w tej chwili do niczego wykorzystywany-pionowy kanał bez odprowadzeń. W razie wyrzucenia wody z instalacji woda spłynęłaby kanałem w dół do kotłowni, co jakiegoś strasznego problemu dla mnie nie stanowi :rolleyes:

Pytanie brzmi, czy ten plan nie ma jakiegoś kruczka, którego nie jestem świadomy...

Michał

Opublikowano

jest "sposób" przy jednym z grzejników przy pionie do naczynia nie wstawiaj zaworów,np.łazienka,nie wiem co tam masz?w razie zagotowania wody nawet przy zamkniętym 4d. ciśnienie z kotła ujdzie przez powrót przez ten grzejnik.i ta rura co dorysowałeś zbędna.rozwiązanie nie zgodne z polską normą ale..

Opublikowano
Niestety nie - obecne naczynie znajduje sie w odległości 7m poziomo w drodze prostej od kotłowni i 7-8m w górę (na klatce schodowej...)

Kanał wentylacyjny komina, w którym biegłaby rura od pieca, nie jest w tej chwili do niczego wykorzystywany-pionowy kanał bez odprowadzeń. W razie wyrzucenia wody z instalacji woda spłynęłaby kanałem w dół do kotłowni, co jakiegoś strasznego problemu dla mnie nie stanowi :rolleyes:

Pytanie brzmi, czy ten plan nie ma jakiegoś kruczka, którego nie jestem świadomy...

Michał

ten kanał przechodzi pewnie przez strych,więc wyjdż z niego tą rurą na nim i tam przenieś naczynie, będzie jak trzeba. jeśli się da?

Opublikowano
ten kanał przechodzi pewnie przez strych,więc wyjdż z niego tą rurą na nim i tam przenieś naczynie, będzie jak trzeba. jeśli się da?

Niestety, strych jest "zamieszkany" (przerobiony strych - dwa pokoje bez ogrzewania centralnego). Pojawił się jeszcze pomysł, żeby wyprowadzić tą rurę zza pieca aż na dach i w razie zagotowania wody wszystko poszłoby na dach (pod warunkiem, że nie wydostałoby się szybciej z instalacji przez naczynie i zakończenia pionów)

Opublikowano

Wszystko ładnie planujesz tylko ze do przewodów kominowych nie wolno wstawiać żadnych rur wodnych.Jedynie co możesz włożyć to wkład kominowy za zgodą kominiarzy.