maciej69 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Panowie! Fachowcy i hobbyści! Prosze o rzetelne informacje nt wyboru "zwykłego" kotła żeliwnego bądź stalowego o mocy max 20kv. Cytuj
arguss Opublikowano 28 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zapomniałeś napisać - jaką kwotę przeznaczasz na zakup kotła ? - czy ma być z dolnym, czy górnym spalaniem ? - ruszt ruchomy, czy stały / wodny, czy żeliwny ? - z poziomymi, czy pionowymi półkami wymiennika ? - z nadmuchem i elektronicznym sterowaniem, czy tylko z miarkownikiem ciągu lub bez niczego ? Myślę, że jak się precyzyjniej określisz swoje wymagania, wtedy szybciej ktoś (sprzedawca) udzieli Ci konkretnej odpowiedzi :) Pozdrawiam dolnych i górnych palaczy Cytuj
maciej69 Opublikowano 2 Maja 2010 Autor #3 Opublikowano 2 Maja 2010 Dopiero od niedawna odwiedzam to przydatne niewątpliwie forum dla osób nie zdecydowanych co do wyboru rodzaju pieca czy sposobu ogrzewania domu. W moim przypadku chciałbym uzyskac mozliwie jak najwięcej informacji sprawdzonych w tzw "praniu" nt korzysci i niedogodności uzytkowania pieca stalowego i żeliwnego.Osobiście uważam po dotychczasowej lekturze postów związanych np. z elektronika sterowania poszczególnych modeli piecy, ze im mniej tej elektroniki tym łatwiej wyczuć piec. Dlatego też interesuje mnie jak najmniejszy koszt połaczony z możliwie jak najlepszą efektywnościa ogrzania domu piecem na paliwo stałe: -kwota na piec nie powinna przekroczyć 5000,00PLN -zalety i wady piecy z dolnym oraz górnym spalaniem -ruszt ruchomy czy stały, wodny czy zeliwny- zalety i wady takich rozwiazań -dlaczego wazne jest czy półki wymiennika są poziome czy też pionowe -sprawdzony model pieca w podstawowej najprostszej wersji z możliwością rozbudowy do max "wypasionej " wersji no i oczywiscie wasze informacje nt serwisu i jego rzetelności w rejonach kraju gdzie mieszkacie. Bedę bardzo wdzięczny jeśli ktos podejmie się odpowiedzi mam nadzieje prawdziwych na moje pytania. Pozdrawiam wszystkich borykających się z tym odwiecznym problemem jak ogrzewac dom w tym mało przewidywalnym kraju. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi