Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Znikająca woda po zamontowaniu bojlera płaszczowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o podpowiedzenie muszącej radzić sobie samej dlaczego notorycznie brakuje wod w CO. Przy zwykłym bojlerze przez 10 lat nie dolałam ani jednego litra wody do CO ( raz była spuszczona przy montażu pompki) Po wymianie na bojler płaszczowy w sezonie grzewczym muszę dolewać do zbiornika wyr. 2 l na tydzień, bo zapowietrzają się najwyżej położone kaloryfery usytuowane 1 m poniżej zbiorn. wyr, przed sezonem musiałam dolać 2 wiadra. Zaznaczam, że nigdzie nie cieknie chociaż instalacja nie pierwszej młodości i nie tych lotów co opisywana przez was, ale musi mi jeszcze posłużyć. Załanczam szkic jak mniej więcej jak wygląda.post-1254-1204282137_thumb.jpg

Opublikowano

Gdyby w tym boilerze był nieszczelny płaszcz,to z tytułu tego,że ciśnienie c.w.u. jest sporo większe od tego w c.o.,było by odwrotnie,czyli woda przelewała by się przez naczynie non-stop.

Czy napełniałeś układ c.o. nową wodą?

Opublikowano

Jedna z przyczyn może być zbyt mały zbiornik wyrównawczy. Teraz po wymianie bojlera na dwu płaszczowy może masz więcej wody w układzie i woda porostu jak się nagrzewa zwiększa swoja objętość i przelewa się przez zbiornik wyrównawczy do kanalizacji później jak stygnie zmniejsza swoja objętość i jej brakuje.

Opublikowano

Witam.

Proponuję sprawdzić szczelność na zimnej instalacji przy pracującej pompie, która lekko podwyższy ciśnienie. Sprawdzanie szczelności na pracującej instalacji mija się z celem, gdyż ciepłe rury powodują odparowanie małego przecieku. 2 litry na tydzień to jest naprawdę sporo. Inną przyczyną może być lokalne podgrzewanie wody w kotle do granicy wrzenia, więc zamiany w parę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeśli instalacja była opróżniona przy wymianie tego boilera,a potem napełniona świeżą wodą,to nie ma się co dziwić,że tak się dzieje.Przez jakiś czas z nowej wody wytrącać będzie się powietrze,którego jest tam bardzo dużo.

Gdyby konieczność dolewania trwała po miesiącu od zalania instalacji wodą,wtedy można szukać innych przyczyn.

Opublikowano

Witaj Adam. Ulka7 pisze, że w sezonie grzewczym musi dolewać 2 l na tydzień, więc problem trwa już jakiś dłuższy czas i Ulka7 nie pisze nic o tendencjach spadkowych. A miesiąc czasu - przy grzaniu ciągłym przy prawidlowej temp na kotle, czyli około 70 - 75 st C odpowietrzenie nawet najbardziej napowietrzonej wody użytej do napełnienia instalacji trwa góra kilka dni. Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

WITAM MAM TAKI PROBLEM CAŁY CZAS PRZELEWA MI SIE WODA ZE ZBIORNIKA WYRÓWNAWCZEGO WCZORAJ WYLAŁO MI SIĘ CHYBA OKOŁO 100 LITRÓW I DALEJ SIĘ LEJE NIE WIEM CO JEST NIE ZAGOTOWAŁEM WODY NAWET PRZY WYŁACZONYM PIECU LEJE O CO TU CHODZI

Opublikowano

Czytaj wyżej wymienione posty ze zrozumieniem, jeśli woda przelewa Ci się nonstop to albo masz dziurawy bojler i bije wodę z sieci do układu CO, ew. jeśli masz do nabijania układu zawór to pewnie jest nieszczelny... i przepuszcza do CO wodę

Opublikowano

kurde nowe centralne mam od 2 miesięcy i takie jaja mam zawór którym dolewa sie wode do układu mam nowy bojler no i takie jaja cały czas mi przelewa czy sie pali czy nie