nezpers Opublikowano 22 Marca 2010 #1 Opublikowano 22 Marca 2010 Witam forumowiczów, mam pytanie. Na piętrze domu nowo wybudowanego mam dość wysokie belki stropowe, tak że wyleweczka będzie niedużo ponad te belki. Chciałbym dać ogrzewanie podłogowe w łazience+korytarz w jednej pętli, niestety rurki pex 16 muszą być ułożone równo w poziomie a więc na belkach a w tym przypadku wylewka nad nimi byłaby bardzo cieniutka. Niestety nie da się zrobić wylewki wyższej ze względu na drzwi balkonowe. Jeden z instalatorów wsopminał mi coś o instalacji na cienkich rurkach, ja myślałem czy nie dobrym rozwiązaniem byłaby miękka miedź 6. Prosiłbym o sugestie i możliwe rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 23 Marca 2010 #2 Opublikowano 23 Marca 2010 Pex 16 to absolutne minimum ,a pex poukładaj miedzy belkami i tyle Cytuj
SanitSystem Opublikowano 23 Marca 2010 #3 Opublikowano 23 Marca 2010 Witam forumowiczów, mam pytanie. Na piętrze domu nowo wybudowanego mam dość wysokie belki stropowe, tak że wyleweczka będzie niedużo ponad te belki. Chciałbym dać ogrzewanie podłogowe w łazience+korytarz w jednej pętli, niestety rurki pex 16 muszą być ułożone równo w poziomie a więc na belkach a w tym przypadku wylewka nad nimi byłaby bardzo cieniutka. Niestety nie da się zrobić wylewki wyższej ze względu na drzwi balkonowe. Jeden z instalatorów wsopminał mi coś o instalacji na cienkich rurkach, ja myślałem czy nie dobrym rozwiązaniem byłaby miękka miedź 6. Prosiłbym o sugestie i możliwe rozwiązania. Pozdrawiam Są gotowe systemy do takich instalacji system się nazywa Vario Komp poniżej masz link do strony: http://www.variotherm.pl/index.php?option=...8&Itemid=12 Cytuj
baca350 Opublikowano 23 Marca 2010 #4 Opublikowano 23 Marca 2010 A co położysz na podłogę?? Kafle, panele?? Musi byc 5 cm betonu nad rurką . Hej! Cytuj
vernal Opublikowano 23 Marca 2010 #5 Opublikowano 23 Marca 2010 Że też Baca na to nie wpadł... Utnij Drzwi! Cytuj
baca350 Opublikowano 23 Marca 2010 #6 Opublikowano 23 Marca 2010 Vernal, to nie drzwi jak do mojej stodoły! W stodole ucionem! Za niski próg to problem. Pozostaje elektryczna podłoga. Hej! Cytuj
SanitSystem Opublikowano 23 Marca 2010 #7 Opublikowano 23 Marca 2010 VarioKomp to tylko 2 cm no i na to jakaś terakota gres lub cos co bedzie ci odpowiadało.System bardzo fajny i bardzo prosty w montażu praktycznie wszystko zrobisz sam włacznie z wylewką. Cytuj
nezpers Opublikowano 23 Marca 2010 Autor #8 Opublikowano 23 Marca 2010 Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Na podłodze będą płytki. Serdecznie Pozdrawiam. Cytuj
vernal Opublikowano 23 Marca 2010 #9 Opublikowano 23 Marca 2010 Vernal, to nie drzwi jak do mojej stodoły! W stodole ucionem! Za niski próg to problem. Pozostaje elektryczna podłoga. Hej! Progów i desek ci u nas (w Kraju!) dostatek. Uciąć dzrzwi, podwyższyć próg (nakleić, dobić czy jak komu pasuje) i lać wylewkę. Owszem, od strony balkonu to już mogą się zrobić "za wysokie progi". ale przez balkon to złodziej najczęściej wchodzi :) Chyba, że jeszcze jakiś *small broblem*. Aha, też jak Baca onegdaj, jestem za grubszą wylewką, bo więcej ciepła zakumuluje i inne fajne dla podłogówki cechy posiada. Pozdrawiam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 23 Marca 2010 #10 Opublikowano 23 Marca 2010 Producenci elementów do podłogówki często na swoich stronach pokazują jak należy wykonać taką instalację aby działa optymalnie. Załączam poradnik ogrzewania podłogowego pod_og_ka_poradnik_p.pdf Cytuj
baca350 Opublikowano 23 Marca 2010 #11 Opublikowano 23 Marca 2010 Ogrzewanie ścienne to odjazd pełny!! Juz starożytni Rzymianie to stosowali w Pompejach i nie tylko.....i jak skończyli?? Ale myśl jest przednia i do zrobienia. Hej! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi