Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam od niedawna kocioł na ekogroszek BUDKOT - jak do tej pory nie udało mi sie ustalić najbardziej odpowiedni węgiel . W instrukcji zaleca sie RETOPAL ale jak zauważyłam kaloryczność jego jest bardzo niska . Dzis kupiłam PIEKLORZ a kopalni BOBREK i to podobno ma myc ten najbardziej kaloryczny i najlepszy pod każdym względem opał.

I tu zaczyna sie problem ponieważ nie wiemy jak nalezy zaprogramowac sterownik aby podawał on właściwe parametry .

Uprzejmie prosze o podzielenie sie fachowymi informacjami - sterownik NEGRO PLUS.

Opublikowano
Witam

Posiadam od niedawna kocioł na ekogroszek BUDKOT - jak do tej pory nie udało mi sie ustalić najbardziej odpowiedni węgiel . W instrukcji zaleca sie RETOPAL ale jak zauważyłam kaloryczność jego jest bardzo niska . Dzis kupiłam PIEKLORZ a kopalni BOBREK i to podobno ma myc ten najbardziej kaloryczny i najlepszy pod każdym względem opał.

I tu zaczyna sie problem ponieważ nie wiemy jak nalezy zaprogramowac sterownik aby podawał on właściwe parametry .

Uprzejmie prosze o podzielenie sie fachowymi informacjami - sterownik NEGRO PLUS.

Opublikowano
Czy to tłokowiec, czy z podajnikiem ślimakowym? Mam taki sterownik na swoim kotle ze ślimakiem.

Witam - jest to piec a podajnikiem slimakowym i obrotowym paleniskiem.

Ekogroszek retopal ktory zaleca firma spala sie bardzo dobrze ale szybko znika wedlug mnie o duzo za szybko.

pozdrawiam

Opublikowano

Zasada jest taka, aby kopczyk palącego się eko groszku był wyraźny, ale podawanie nie powodowało spadania niedopalonych kawałków do popielnika a w drugą stronę, aby kopczyk nie zmniejszał się do wewnątrz retory. Palę Pieklorzem prawie całą zimę. Na początku próbowałem trochę z czeskim eko – spalanie zwiększone o 30-40%, problem z dojściem do temp. zadanej, dużo posklejanego popiołu. Retopalu miałem 250 kg – jak dla mnie był za drobny i nie dawał tyle ciepła co Pieklorz (potwierdza się to w kaloryczności) a przy tym tylko trochę tańszy od Pieklorza.

Moje obecne ustawienia:

PrA – 10

Pau – 50

CdP - 30

PPo – 1

Coc - 10

Ofs – 5

bPo – 6

Histereza 1`C

Temp. zadana 60`C (temp. powrotu waha się od 55,5 – 57,5`C)

W instalacji mam zawór 3-d. Ogrzewam 270m2 bez ciepłej wody i spalanie przy -20`C wynosiło około 60kg/dobę, przy około 0`C 40-45kg, wiosną będzie to pewnie około 30-35kg/dobę. Gdy temp. zewnętrzna była poniżej 0`C zmienione miałem tylko dwa parametry: Pra 12 i Pau 48.

Napisz jeszcze jaką faktycznie powierzchnię ogrzewasz i ile znika tego eko groszku na dobę przy jakich temperaturach zewnętrznych?

Opublikowano

Ogrzewamy dom - 180m oraz mamy bojler 200 l

jestem wdzięczna za informacje , przyznam ze trochę mnie to przeraza bo eksploatacja kotła spadła na mnie i do tej pory to trzymałam się informacji które zostawił mi serwisant ale muszę przyznać że są one bardzo proste i sprowadzają się do : jak bedzie mróz to proszę wcisnąć .... aż pojawi się .. .. do zakończenia i to wystarczyło na RETOPAL .

Ja byłabym wdzięczna za takie "damskie" ustawienia bo ginę w takim natłoku fachowych informacji . Przyznam - sądziłam że jak kupię w miarę dobry piec to będe musiała tylko pilnować aby było paliwo i wybierać popiół a o takich dziwnych sprawach jak ustawienia nie przyszło mi do głowy .

Pozdrawiam