czubakp Opublikowano 14 Marca 2010 #1 Opublikowano 14 Marca 2010 Witam mam pytanie czy pierwszy układ cyrkulacji przedstawiony na rysunku będzie działał poprawnie, czy raczej powinienem zrobić układ drugi, chodzi o to że w drugim przypadku wszystkie odbiory połączone są szeregowo i w przypadku kiedy cyrkulacja byłaby wyłączona, to droga dla kolejnych odbiorów jest coraz dłuższa i potrzeba spuszczenia większej ilości wody Cytuj
kotłowy Opublikowano 14 Marca 2010 #2 Opublikowano 14 Marca 2010 Cyrkulacja jest po to aby nie było potrzeby spuszczania wody.Wg mnie drugi układ jest prawidłowy tylko jeszcze dodaj zawór zwrotny przy pompie.Rura cyrkulacji jest zawsze o mniejszej średnicy ,poczynając od ostatniego odbioru.Pierwszy układ jest nieźle zagmatwany czy woda cyrkulacyjna będzie wiedziała które rurki są dla niej :P Ten temat już był poruszany niedawno na forum. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Marca 2010 #3 Opublikowano 15 Marca 2010 Przy małych średnicach i odległościach cyrkulacja jest zbędna. Koszty energii elektrycznej w stosunku do ilości spuszczonej wody jest często nieadekwatna. Chyba,ze chodzi o komfort. Jeśli chodzi o schemat to nr 2. nalezy pamiętać aby zamontować zawór zwrotny aby przez pompę nie płynęła zimna woda do baterii!!! Cytuj
czubakp Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 wiem że układ numer 2 to typowy obieg cyrkulacji, ale chcę się dowiedzieć czy w układzie numer 1 woda też będzie poprawnie cyrkulować, układ ten jest podobny do rozdzielaczowego układu CO, a w takich układach woda ładnie przepływa przez wszystkie grzejniki, bo chodzi o to, że nie wiem czy będę korzystał z cyrkulacji, ale rury chciałbym mieć położone na wszelki wypadek, pierwszy układ jest niestety gorszy jeśli wyłączę cyrkulację, bo droga do ostatniego odbioru w pętli może być dłuższa nawet o kilkanaście metrów, i wtedy jest potrzeba spuszczenia dużo wiekszej ilości wody, w drugim układzie do każdego odbioru mamy najkrótszą drogę od zasobnika i wyłączenie cyrkulacji daje zwykły układ taki jak by był bez cyrkulacji i moje pytanie do was praktyków hydraulików, czy woda w układzie pierwszym też będzie poprawnie krążyć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi