Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam pytanie czy pierwszy układ cyrkulacji przedstawiony na rysunku będzie działał poprawnie,

czy raczej powinienem zrobić układ drugi,

chodzi o to że w drugim przypadku wszystkie odbiory połączone są szeregowo i w przypadku kiedy

cyrkulacja byłaby wyłączona, to droga dla kolejnych odbiorów jest coraz dłuższa i potrzeba spuszczenia większej ilości wody

post-14089-1268562649_thumb.jpg

Opublikowano

Cyrkulacja jest po to aby nie było potrzeby spuszczania wody.Wg mnie drugi układ jest prawidłowy tylko jeszcze dodaj zawór zwrotny przy pompie.Rura cyrkulacji jest zawsze o mniejszej średnicy ,poczynając od ostatniego odbioru.Pierwszy układ jest nieźle zagmatwany czy woda cyrkulacyjna będzie wiedziała które rurki są dla niej :P Ten temat już był poruszany niedawno na forum.

Opublikowano

Przy małych średnicach i odległościach cyrkulacja jest zbędna. Koszty energii elektrycznej w stosunku do ilości spuszczonej wody jest często nieadekwatna. Chyba,ze chodzi o komfort. Jeśli chodzi o schemat to nr 2. nalezy pamiętać aby zamontować zawór zwrotny aby przez pompę nie płynęła zimna woda do baterii!!!

• 5 tygodni później...
Opublikowano

wiem że układ numer 2 to typowy obieg cyrkulacji,

ale chcę się dowiedzieć czy w układzie numer 1 woda też będzie poprawnie cyrkulować,

układ ten jest podobny do rozdzielaczowego układu CO,

a w takich układach woda ładnie przepływa przez wszystkie grzejniki,

bo chodzi o to, że nie wiem czy będę korzystał z cyrkulacji, ale rury chciałbym mieć położone na wszelki wypadek,

pierwszy układ jest niestety gorszy jeśli wyłączę cyrkulację, bo droga do ostatniego odbioru w pętli może być dłuższa nawet o kilkanaście metrów,

i wtedy jest potrzeba spuszczenia dużo wiekszej ilości wody,

w drugim układzie do każdego odbioru mamy najkrótszą drogę od zasobnika i wyłączenie cyrkulacji daje zwykły układ taki jak by był bez cyrkulacji

i moje pytanie do was praktyków hydraulików,

czy woda w układzie pierwszym też będzie poprawnie krążyć