Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Optima-komfort-plus Co O Nim Myslicie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :)

palił bede mieszanką węgla[miał, kostka, orzech] i drzewo...

zamierzam palić ciagle... instalacja miedz systemem trójnikowym...

obieg pompowy awaryjnie grawitacja,

5 grzejników żeberkowych żeliwnych łącznie 40 żeberek + 6 grzejników panelowych +2 grzejniki drabinkowe

czyli 22 pan radzi ;)

IMHO za dużo. 40 żeberek * 120W = 4,8kW. Drabinki 2x600W ? To jest dopiero 6kW odbioru ciepła. Panelowe np. 1200x600 czyli 6x1,5kW, w sumie 15kW. Nie kupuj kotła większego niż moc grzejników (czyli niż potrzebujesz) bo będziesz miał same problemy ze stabilnością i ekonomią jego pracy.

Opublikowano

W pełni zgoda, tylko trzeba jeszcze uwzględnić rodzaj opału, bo chrust to nie to samo co koks.

A tak na prawdę wszystko w ........praniu wychodzi.

Mały kocioł, mała komora, duży kocioł za duża moc. Mnie podobają się blondynki, a ożeniłem się z brunetką.

Mimo wszystko, gdybym miał głosować postawił bym zawsze na ciut większy.

Ważny jest również rozruch zimnego kotła. Mam porównanie, gdyż poprzednie Camnio miało mało wody i moc mniejszą, skutkowało bardzo długim rozgrzewaniem zładu, a obecnie 15 minut i 70 stopni.

Sądzę, że do Kwkd jest dobry, gdyż w razie potrzeby jako górniak zadziała również.

Dodatkowo podgrzewanie CWU większym kotłem jest zdecydowanie bardziej skuteczne. Ja parę patyków rzucam i i starczy, gdyż kocioł raz rozgrzany swoim zładem, bez dokładania opału podgrzeje wodę. A wodę podgrzewam przez okrągły rok.

Powymądrzałem się i kończę.

Kazik

Opublikowano
a jaki wedlug ciebie jest lepszy... z górnym spalaniem?

obecnie pale w kociołku 0.6mm grubosci blachy górnokanałowym wykonanym w przydomowym garażu.

Wydaje mi się, że lepiej uniwersalnie z możliwości górnego spalania, wrazie czego, a kanały górne, chyba łatwiejsze do czyszczenia.

Ale to tylko moje osobiste spostrzeżenia.

Opublikowano

dolne czy górne czyszcenie to nie jest dla mnie wazne bo czyscic i tak trzeba dobrze i dokładnie, więc nie ma to dla mnie większego znaczenia. a ogladając piec konkretnie KWKD wydaje mi sie że nie bedzie z tym większego problemu- i t tak się ubrudzić troche trzeba :)

piec uniwersalny górnego spalania a dolny nie jest uniwer.

tak pozatym to teraz pale w górniaku (piec samoróbka przez spawacza), piec posiada 2 poduszki wodne-wymienniki i płomieniówki na samym koncu...

palenie w nim jest dobre ale według mnie ma za mały zasyp...(KWKD przy mocy 15kW ma 42L a 22kw ma 50L) obecny piec ma opołowe mniej pojemnosci zasypowej .

Uważam także, niech mnie ktoś poprawi jesli się myle górniak jest mniej oszczędny więcej ciepła idzie w komin mniej oddaje na wymienniki niż przy dolniaku.

pozdr...

Opublikowano

20 lat paliłem w dolniaku i wg. mnie to doskonale rozwiązanie. Jednak rok temu zdecydowałem się na zakup retorciaka Galmet 17 kw. z obrotową retortą, i to jest to czego poszukiwałem przez te 20 lat. Palę zwykłym miałem (przetestowałem "wynalazek" z Kazachstanu i było w miarę ok.) przy 110 m2.(temp. 20 - 22 st. C)+ CWU do ogrzania jak do tej pory zużyłem ok. 3 t różnych miałów o różnej kaloryczności. Wydaje mi sie , że to jest całkiem przyzwoity wynik, jak na dotychczasową zimę.

Pozdrawiam

Czeslaw.

Opublikowano

witam

niestety tez zastanawiałem się nad piecem z zasobnikiem i obrotową retortą, ale te kotły są jeszcze zbyt drogie jak na moje realia...wiec dolniak wydaje mi sie bardziej atrakcyjny, obecnie piece ze spalaniem dolny jak i górnym mają maja wady i zalety, na dana chwilę posiadam piec górno-spalajacy tradycyjny, spróbuje z dolno-spalajacym jak nie wyjdzie to go wypierd....e, sprzedam i kupie górno spalajacy...trudno a człowiek sie uczy na błedach mam dopiero albo az 25lat :P więc jest troche czasu na próby...w gruncie rzeczy jaki by piec nie był i tak bedzie ciepło w chacie, niestety sztuka polega na tym aby palic, oszczednie, tanio, wygodnie i czysto niestety nie zawsze się da spełnić te warunki ze względów finansowych. B)

No i sprawa w doborze mocy pieca wyczytałem gdzieś w necie, nie wiem czy to sie sprawdza? a mianowicie moc zainstalowanego kotła powinna wynosić ok. ? mocy zainstalowanych grzejników, aby zapobiec przegrzewaniu się instalacji i nadmiernemu zużyciu paliwa (gazu, oleju opałowwego, węgla, itp.)

Np. Kocioł: 16,2 kW × ? = 12,15 kW

pozdr... E.

Opublikowano
wypierd....e,

A jednak język polski jest dużą wartością i trzeba go szanować. Bo jak sami nie będziemy się szanować to inni będą nami gardzić jak to się obecnie dzieje.

Polacy nie mają własnego rządu i Państwa. Smutne to, ale prawdziwe.

Co do kociołka , to nie ma idealnego.

Pozdrawiam serdecznie

Kazik

Opublikowano
piec uniwersalny górnego spalania a dolny nie jest uniwer.

pozdr...

Nie zrozumieliśmy się, chodziło mi o to aby był dolny z możliwością górnego spalania(tak w razie czego, taka ewentualność może się przydać.)

Opublikowano

Ja używam KWKD 22 KW - dom o pow. mieszkalnej około 200 m2 + wymiennik 300 l na wodę - opalam drewnem i węglem. Powiem szczerze, że gdybym miał palić tylko węglem kupiłbym 15 kW - na pewno dałby radę. Wziąłem większy tylko dlatego, że nie muszę ciąć metrówek na cztery części. Odnośnie kotła Defro Optima Komfort Plus to byłem ostatnio u kolegi, który posiada ten kocioł od czterech lat. Oglądałem go dokładnie i powiem, że po pierwsze to jest o wiele dokładniej wykonany od Zębca. Nie jestem ani przeciwnikiem ani zwolennikiem żadnego typu kotłów tj. dolniaków czy górniaków. Ale ciągle się mówi o wyższości kotłów dolno spalających. Powiem krótko byłem w szoku jak ten kociołek daje sobie radę. Po pierwsze kolega pali drewnem i miałem. Przy temperaturze na zewnątrz około -5 stopni do rozgrzanego kotła ładuje cztery kawałki drewna i woreczek foliowy około 5 kg miału. Temperatura zadana na kotle 65 stopni. W takich warunkach kocioł trzyma około 12 godzin. Smoła nie występuje - kolega deklaruje się, że czyści kocioł raz na miesiąc. Posiada dom o powierzchni około 160 m2 a kocioł o mocy chyba 22kW.

Opublikowano

hello :P

przyjmując moc potrzebną na grzejniki 15kW plus dając nadwyżkę mocy ok. 20% to moc kotła już na początku musi wynosić ok. 18kW,

do tego wszystkiego trzeba dorzucić moc do ogrzania zasobnika 200L i przyjąć kolejne 3kW mocy i wychodzi już 21kW mocy kotła

no i najważniejsze paląc dobrym paliwem osiągniemy moc kotła deklarowaną przez producenta,

a jak wiemy jakość paliwa w różnych częściach polski pozostawia wiele do życzenia... dry.gif

przyjmując takie założenia wnioskuje że piec o mocy 22kW będzie w zupełności aż nad to wystarczający.. wink.gif

Pozdrawiam E.

Opublikowano

Samouk,radzę nie kupować nic na zapas! Zwłaszcza piec z większą mocą jak na to wskazuje norma.Palę już w kilkanaście lat zębcem 21 KW,a mam do ogrzania 130m kw.Dom jest ocieplony 10cm styropianu,ściany z pojedynczego pianiaka.Teraz mam zamiar kupić Defro 10 KW i dość! Zapas mocy jest dobry w piecu na gaz (i to nie na pewno),ale nie na paliwo stałe.Lepiej jest utrzymywać temp. 60-70 w małym piecu,jak 40 w dużym.Zachodzi tu efekt sprawności i dogrzania pieca,na korzyść kotła o mniejszej mocy.Podam przykład sąsiada,który ogrzewa dom 240 m kw. Zębcem 16 KW i jest u nich gorąco jak piekle (24 stopnie).Nawet nie myślą o zmianie pieca! Kto ma doświadczenie,ten także docenia łatwość czyszczenia wnętrza kotła.Pod tym względem Defro jest bezkonkurencyjny.Pozdrawiam.

Opublikowano

no i o to chodzi, o wasze opinie koledzy!

posiadam +/- 15000W mocy na grzejnikach plus do tego dochodzi średno ocieplony dom i bojler200L, no i czasami słabsze paliwo a tym samym sprawność kotła słabsza.

Więc piec zasypowy 15-18kW bedzie dobry B)

dodam że grzejniki będą aluminowe,układ CO wykonany w PP Stabi w średnicach 40mm (piony), 32 , 25 ,20mm (gałązki w systemem trójnikowym, grzejniki podłączone szeregowo), wiec to mała pojemność wodna do ogrzania w układzie... i chyba piec o wiekszej mocy może spowodować bardzo szybkie zagotowanie wody w układzie wnioskuje że mniejszy piec bezpieczniejszy i nie bedzie się w nim opał kisił... :P